La UE avala que 123 municipis en risc de despoblació tinguen caixer automàtic

A més Ximo Puig avança la creació de préstecs públics a interès zero per a emprenedors

La UE avala que 123 municipis en risc de despoblació tinguen caixer automàtic

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que en les pròximes setmanes el Consell aprovarà un decret, a través del qual s’instal·laran caixers automàtics en 123 municipis de la Comunitat Valenciana que no tenen actualment entitats bancàries, el que ja es va avançar el passat mes de maig.

“Es tracta d’una iniciativa nova a Espanya i Europa que serà una realitat abans de cap d’any o al principi del que ve, gràcies al fet que la Comissió Europea acaba d’avalar-la”, ha ressaltat el president.

El president Ximo Puig ha fet aquest anunci a Castelló després de la reunió de la Comissió Interdepartamental per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis Valencians, a la qual també han assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

Puig ha afegit que està previst que el mes de gener de 2020 es publique la convocatòria perquè tots els municipis es puguen presentar i s’estableix que aquest contracte siga per un termini de 4 anys amb les diferents entitats bancàries, que podran postular-se per a donar aquest servei.

El president ha subratllat que aquesta mesura “significarà que moltes persones, fonamentalment persones majors, podran tindre a partir d’ara capacitat de poder accedir a serveis financers”.

En aquest sentit, Puig ha recordat que en els últims anys, i, en concret, des de 2008, la Comunitat Valenciana “ha perdut el 50 % de totes les oficines bancàries que tenia, i això ha significat que als pobles xicotets ja no hi haja cap oficina bancària”.

Préstecs públics
a interés zero

Així mateix, el cap del Consell ha destacat que, a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF), en col·laboració amb Afin SGR, s’implantaran a partir de gener de 2020 préstecs públics a interés zero, sense cap tipus de comissions, per a persones emprenedores, microempreses i pimes de 143 poblacions afectades pel despoblament.

Puig considera que, amb aquesta línia de crèdit al 0 %, “es pot ajudar al fet que emprenedors i petites empreses puguen tindre més oportunitats”. Facilitarà l’activitat econòmica i, per tant, la possibilitat que hi haja creació d’ocupació”, ha agregat.

D’aquesta manera, ha continuat Puig, es completen les accions de lluita contra l’exclusió financera que pateixen aquests municipis, un problema que “no solament afecta l’accés als serveis d’una sucursal bancària, sinó també l’accés als productes financers, com els crèdits”.

Igualment el president ha assenyalat que aquest dimecres està prevista una reunió amb representants de les universitats valencianes per a valorar les mesures estructurals que es poden abordar en el marc de l’Agenda Antidespoblament.

D’altra banda, Ximo Puig s’ha referit a altres mesures que està desenvolupant la Generalitat per a frenar la despoblació, i ha afirmat que s’està treballant en actuacions en els àmbits educatiu, sanitari i d’atenció a les persones dependents.

Directe