Mor el professor morellà Salvador Ortí, ànima del Sexenni, del Corpus o dels Reixos

Des de sempre ha estat implicat en l'organització d'actes tradicionals i culturals

Mor el professor morellà Salvador Ortí, ànima del Sexenni, del Corpus o dels Reixos
El 18 d'agost de 2018 va retransmetre en directe L'entrà de la Marededeu per a nord

Aquest diumenge, 18 d’agost, Morella s’ha despertat amb la notícia de la mort de Salvador Ortí. El professor morellà ha sigut mestre de generacions i generacions amb la seua feina primer al Col·legi Marededéu de Vallivana de Morella i, posteriorment a l’IES Els Ports. Però, a més, Salva ha sigut membre de l’organització d’esdeveniments tradicionals o culturals, com l’organització de la Processó del Corpus, dels Retaules del Sexenni o rebent, amb la seua característica veu als Reixos cada 5 de gener.

Salvador Ortí Aguilar, ‘Salva’, va nàixer a Castelló un 24 de febrer de 1952. Fill de Maria i Leovigildo. Va estudiar, des de 1959 al 64, als pares escolapis, i en acabar va fer Magisteri. Salva es va examinar a l’Escola Normal de Castelló on va obtindre el títol de Magisteri. El seu primer lloc de treball, el primer destí, va ser al poble veí de La Mata. El curs 1977-78 va vindre definitivament a Morella i per tant aquest passat any va complir ací 40 anys com mestre. Del col·legi públic de Morella va ser director durant 10 anys.

Salvador Ortí, l’any 1988, al plató de Telemorella

Però, igual que altres morellans, la seua faena no es queda en les quatre parets de l’institut. Salva ha col·laborat i col·labora en infinitat d’associacions i organismes. Salva, juntament amb la seua colla d’amics, des de l’any 1970 es fa càrrec de part de l’organització del Corpus, de L’Anunci o del Sexenni, entre altres. És una faena molt important i que pocs volen i saben fer. Una faena diària, constant i de compromís perquè tots els retaules, i processons amb les danses, autoritats i invitats estiguen al seu lloc i tot funcione a la perfecció.

Igualment, des de fa més de 40 anys, està “embolicat” i és un element clau, en una de les festes més boniques, emotives i entranyables de Morella: Els Reis Mags. Va començar pels anys 70 amb el seu amic i tants anys Rei Melcior Miguel Sangüesa, i ha donat la benvinguda a Ses Majestats al Portal de Sant Miquel de forma pràcticament ininterrompuda des d’aleshores.

Salva ha sigut part de la cultura morellana, passant pels càrrecs de secretari de l’associació Amics De Morella i Comarca (AMIC), va ser el primer president del Motor Club Morella i ha organitzat durant més de 25 anys l’esport escolar.

L’any 2018, Salva Ortí va rebre la Creu de Santa Llúcia, la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Morella, lliurada durant l’acte cívic del dia del patró, Sant Julià. El diumenge 14 d’agost de 2005, any d’Anunci, va ser l’encarregat d’obrir les festes dels bous de Sant Roc des del balcó de l’Ajuntament com a pregoner. En el llibre de festes d’aquell any el propi Salva explicava com “recordo que l’any 1975 va ser el primer en què, juntament amb els meus amics, vaig organitzar la cavalcada de l’Anunci. Com que el número de carrosses havia augmentat molt, vam decidir fer la pujada de carrosses de matí i distribuir-es entre el placet de l’església i el placet del Convent de Sant Francesc. El de 1975 va ser també el primer Anunci en què es va fer la desfilada de disfresses prèvia a la cavalcada de carrosses. Les autoritats van seguir la desfilada a cavall darrere de les carrosses. Ho van fer per últim any degut a l’enorme quantitat de confeti que la gent tirava i pels diversos accidents ocorreguts per les relliscades dels cavalls.

“Gràcies per tot,
Salva”

Morella s’ha bolcat durant aquest diumenge en recordar i lloar a Salvador Ortí. Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, ha publicat a les xarxes socials un text de comiat i d’agraïment. “Melcior, Gaspar, Baltasar avui ploren, com tants de nosaltres, pel seu bon amic Salva. Els teus estimats i admirats Sergi, Fidel, Teudo, Manolo i tants altres, allà on estiguen, també”.

Com a alcalde de Morella, “recorde, ara a l’entrar al despatx, moltes reunions, converses i ‘sentades’ per preparar junts molts d’actes, per enllestir sexennis i anuncis o quan em portaves butlletins d’amic… Recodre, eixe dia amb Malú, quan et vam dir que et voliem concedir la Creu de Santa Llucia. T’ho mereixies. Pel carrer, interessant -te pel poble, felicitant-nos els dos pel que havíem gaudit i aprés en algun concert o conferència, fent bromes del teu Barça i estos últims anys, agraint l’hornazo que havia portat la meua germana de Salamanca. Et recordarem perquè el teu llegat és immens, amb la teua passió i estima per Morella, des del motor club a AMIC o el teu compromís amb la Creu Roja”.

Rhamsés afegeix que “Tu, com ningú, implicat amb tot el cicle festiu morellà per organitzar el Corpus o per donar la benvinguda a les odalisques i els reis d’orient, en una de les nits més màgiques de Morella. Salva, durant més de 40 anys has educat a la joventut morellana. A molts ens has trasmés la passió per la història, la geografia, les primeres paraules en francés i sobre tot, el voler conèixer Morella. Una vegada, em van dir que en la vida podries comptar amb una mà els professors que et marcaven la teua educació. No tinc cap dubte que tu has sigut un d’ells.”

“I et trobarem a faltar. Molt. Perquè sempre estaves ahí. Sempre disposat a ajudar i a donar suport en el que calguera, no eres de perdre el temps i en cada gest has fet crèixer i enfortit la riquesa cultural, festiva i tradicional de la nostra ciutat. Este matí de diumenge de bous no serà igual, has marxat. Tots i totes perdem una part de nosaltres.

Esperem ser capaços, en esta carrera de relleus que és la vida, ser dignes del teu llegat i de fer-ho el millor possible sense tu. Tere, Maria, Carlos, Toni, Salomé i els estimats nets i netes, Jaume, Pol, Mariona i Julia, podeu estar ben orgullosos de Salva. Ànims. Persones com ell fan gran Morella. Morella, la teua matria, mai t’oblidarà. Gràcies per tot Salva”.

Directe