Castell de Cabres reobri el forn com cada any per a fer la Rosca de Pasqua

Per Setmana Santa, la localitat realitza les seues festes en honor a Sant Vicent

Durant la celebració de Setmana Santa, la localitat de Castell de Cabres realitza les seues festes en honor a Sant Vicent. Uns dies marcats per diferents activitats i per la gran afluència de gent que hi ha al poble en comparació a la resta d’any.

Dissabte, com és tradició, els veïns del poble obrin el forn per a poder elaborar la gran rosca de Pasqua. Un acte que compta amb molta història darrere i que es desconeixen els seus orígens, però que va ser recuperada fa quasi 40 anys per les dones del poble.

L’elaboració d’aquesta rosca és molt costosa i necessita una gran quantitat d’ingredients, ja que la rosca característica de Castell de Cabres és de 36 ous, la més gran de tota la comarca dels Ports. Per això, divendres a la nit ja es comença la seua preparació amb l’encesa del forn.

Tot i que Sant Vicent no se celebra fins al cap de setmana de després de Pasqua, Castell de Cabres aprofita els mateixos dies per a celebrar-lo. Els actes van continuar diumenge amb l’eucaristia, on es va poder beneir la rosca de Pasqua i van continuar amb la processó amb les dues peanyes.

El mal oratge no va impedir el seguiment dels actes programats per a aquests dies, encara que sí que s’ha notat en l’afluència de gent amb algunes anul·lacions de turisme rural.

El calmant, l’oferta i el sorteig de la gran rosca que s’elabora entre els veïns marcava la vesprada del diumenge. El calmant ajuda a entrar en calor als veïns i visitants que s’apropaven al local de festes, mentre es realitza la tradicional oferta, on es compren els productes que s’han elaborat pels veïns del poble ha preus desorbitats. Tot seguit la subhasta de la monumental rosca posava fi a aquestes festes en honor a Sant Vicent, que ajuda a pagar les activitats de les festes del poble.

Directe