LA UNIÓ de Llauradors reclama a la Generalitat que evite greuges com passa a La Jana

Caldria modificar els indicadors per als municipis en risc de despoblament

LA UNIÓ de Llauradors demana a la Generalitat que adapte els indicadors per a ser considerat municipi en risc de despoblació i evite greuges comparatius com ara passa a La Jana i altres localitats de la Comunitat Valenciana que queden fora de les ajudes per la densitat de població en ser termes molt menuts, malgrat complir els altres paràmetres.

Una representació de LA UNIÓ amb el secretari general Carles Peris, el secretari comarcal, Pep Zaragozà i el secretari tècnic, Joanma Mesado; s’han reunit amb l’alcalde de La Jana, Domingo Tolós (Compromís) i el portaveu del PSPV, Ismael Vilanova, per a conèixer de primera mà la problemàtica que afecta a aquest municipi del Baix Maestrat.

L’Ajuntament de La Jana no reb les ajudes de despoblament perquè té un terme municipal de només 19,5 km2 la qual cosa li provoca una densitat de població més alta que els pobles del voltant, de 34 habitants per quilòmetre quadrat. No obstant això compleix la resta d’indicadors perquè té un veïnat actual de 664 habitants, la majoria ja d’edat avançada.

Així, per qüestió de tindre un terme tan menut, no es troba en la llista de pobles amb risc de despoblament que reben ajudes de la Generalitat, com sí tenen altres del voltant com Canet lo Roig, Cervera o Xert.

Cal assenyalar que des d’este any 2021 les persones residents en un municipi en risc de despoblació poden deduir-se fins a 540 euros i les que efectuen aportacions a nous negocis fins a 9.000 euros en la quota íntegra autonòmica en la seua declaració de l’IRPF.

Les dades de l’INE indiquen que La Jana tenia més de 1.000 habitants a principis de la dècada dels 80, en 2008 ja havia baixat a 830 i ha anat baixant progressivament fins els 664 habitants actuals, amb una reducció molt semblant a la dels pobles veïns que sí estan inclosos en les ajudes dels fons antidespoblament des de l’any 2019.

Per tant, LA UNIÓ creu que cal adaptar els indicadors i que aquelles poblacions amb menys de 25 km2 de terme municipal que els fa no complir l’indicador de densitat de població però compleixen la resta, i a més estan rodejats de poblacions en risc de despoblament, puguen incloure’s elles també en aquesta categoria.

Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, pensa que amb casos com el que ocorre a La Jana cal utilitzar des de la Generalitat el trellat. “No és lògic que per ser un terme menut es quede fora com a conseqüència d’un indicador injust que li discrimina en relació als pobles del voltant. Amb este greuge i discriminació continuarà perdent població i també empreses, perquè molta gent preferirà anar-se’n als pobles confrontants que sí tenen ajudes. D’aquesta manera no solucionem el greu problema del despoblament”.

Directe