La campanya de bolets s’espera que millore la d’anys anteriors

Al Maestrazgo, amb més alçada, si que s'estan fent bones collites

Amb l’arribada del mes de setembre, la comarca dels Ports torna a ser terra de bolets, i ho serà també gràcies a l’augment substancial de les precipitacions durant aquests anys. Tot i que encara és un poc prompte per trobar bolets a la nostra zona, en comarques com el Maestrazgo de Terol, amb més alçada, si que s’estan fent bones collites.

A la comarca dels Ports es poden trobar bolets als montes públics del terme. Altres zones estan dins del coto provat número 1 de Morella, espai creat pels propietaris de diverses finques a causa dels problemes que genera la cerca indiscriminada de setes. «Nosaltres hem posat el coto i els passes perquè teníem queixes d’alguns propietaris ja que hi ha alguns veïns o visitants que no tancaven les porteres, no deixaven el bosc net, i no volem que això siga una acció repetida», comenta Sonia Traver, coto de bolets morella.

Els cotos de bolets funcionen de forma similar a altres figures com la del coto de caça. El seu ús es gestiona mitjançant permisos individuals però des del coto asseguren que no volen fer negoci, la intenció és protegir els ramats i les finques.

El coto de bolets numero 1 de Morella porta funcionant des de 2015, però tot i això encara no es pot donar testimoni de la seva utilitat, ja que les campanyes posteriors dels anys 2016 i 2017 han sigut inexistents.

Els Ports és una zona molt prolífica quant a producció de bolets. Són moltes les diferents espècies que es poden trobar pels monts de la comarca i que faran les delícies de tots aquells que vulguen tastar-les. Amb l’arribada de la nova temporada de bolets torna a ser temps d’agafar la cistella i eixir al monte a passar una bona estona a la natura, això sí, respectant sempre el medi natural.

Directe