El Castell de Morella rep 88.127 visitants durant l’any 2022

El convent de Sant Francesc, un dels grans atractius del castell, tornarà a ser visitable durant els pròxims mesos

Morella tanca l’exercici de l’any 2022 amb un creixement de les visites turístiques respecte a l’anterior i es recuperen dades anteriors a la pandèmia de la COVID-19. D’aquesta manera, els museus i monuments de la ciutat han augmentat les xifres respecte a l’any 2021 i sumen quasi 200.000 visitants entre tots els espais. Així, cal destacar que l’ocupació es reparteix durant tot l’any amb una notable desestacionalització en els diferents mesos.

El Castell de Morella com a principal atractiu de la ciutat ha enregistrat 88.127 visites, la qual cosa suposa un augment del 6,5% i una diferència de més de 5.000 visitants respecte a l’any anterior. El monument va tindre un descens de les visites durant els anys de la pandèmia, però ara es recupera amb força. Cal recordar que el rècord històric en les visites es va batre l’any 2019 amb quasi 100.000.

Quant a l’oficina de turisme, s’han duplicat les consultes internacionals al mostrador amb quasi 6.000. En l’àmbit nacional, s’han superat les 51.000. D’aquesta manera, amb un total de 56.997 consultes, l’oficina ha incrementat aquestes en més de 10.000 respecte a l’any 2021.

El Museu Temps de Dinosaures també ha incrementat les visites en més de 2.000 i un total de 28.815. Cal recordar que este és un espai familiar que a l’inici de l’any passat es va actualitzar amb una gimcana virtual que permet interactuar amb les peces exposades i conéixer el patrimoni paleontològic de la zona d’una forma entretinguda.

Pel que fa a altres monuments, les Torres de Sant Miquel i la Presó del segle XIV es consoliden com a espais turístics durant el 2022. Les torres han enregistrat 15.945 visitants enfront dels 7.540 del 2021. En aquest últim sols es van obrir des de l’agost al desembre, però també han augmentat les visites respecte a 2019 quan van entrar 12.902 persones. D’altra banda, la presó va acumular 13.134 visites, un 3% més que l’exercici anterior.

Amb totes aquestes dades, els monuments gestionats per l’ajuntament superen les 150.000 visites repartides entre el castell, el Museu Temps de Dinosaures, les Torres de Sant Miquel i la Presó del segle XIV. A falta de les dades oficials de la Basílica Arxiprestal, s’estima que les visites superarien la xifra de les 200.000 dins de l’any 2022. Cal recordar que, aquesta no és de gestió municipal, però és una de les joies del gòtic valencià i dels principals monuments de Morella.

La zona d’autocaravanes també continua amb la tendència ascendent dels últims anys. Durant el 2022, ha augmentat un 10,6% amb 4.773 vehicles.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “ens alegra que la gent trie Morella i tots els seus atractius per a passar uns dies” i ha afegit que “tots els monuments i museus la ciutat han augmentat les dades durant l’any 2022”. L’edil ha comentat que “cal continuar amb el treball i actualitzar l’oferta turística i seguir amb esta tendència d’augmentar el nombre de visitants en cada exercici i desestacionalitzar el turisme durant tot l’any i no en temporades concretes”. Finalment, ha volgut “agrair el treball de totes les persones que fan que Morella siga un referent turístic d’interior un any més”.

Convent de
Sant Francesc

El convent de Sant Francesc és un dels monuments més importants de Morella i que albergava l’entrada al castell. Actualment i a causa dels estudis arqueològics per albergar el futur Parador de Turisme de Morella, està tancat al públic. Tot i això, durant el mes de novembre, Turespaña va començar l’actuació per a instal·lar una passarel·la que facilite l’accés a l’edifici i recuperar les visites a este espai. Així, una vegada es traslladen totes les troballes emmagatzemades al convent, obrirà l’església del convent i les pintures de la Dansa de la Mort a la Sala de Profundis. Aquest serà un espai més que se sume a la visita de la ciutat i “segur que oferirà xifres que constaten la importància d’aquesta part del patrimoni morellà” ha explicat Rhamsés.

Directe