“Maestrat, ànima interior” rep la visita de vuit travel bloggers, creadors digitals i periodistes especialitzats en turisme

Un “famtrip” per a mostrar l'oferta turística de Maestrat, ànima interior i dinamitzar l'interior nord de Castelló

Vuit bloggers i periodistes del sector turístic i de viatges a nivell nacional han gaudit d’un itinerari guiat per conèixer els productes turístics més destacats a l’interior nord de la província de Castelló, la destinació turística Maestrat, ànima interior. L’objectiu d’aquesta acció és impulsar el coneixement del patrimoni històric i cultural del territori, la seua gastronomia i tradicions pròpies de la destinació turística, composta per dotze municipis: Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Mestre, La Jana, Rossell, Sant Jordi, Sant Mateu, San Rafael del Río, Tírig, Traiguera, Vilar de Canes i Xert.

Vicent Benavent, periodista de la publicació internacional Condé Nast Traveler; Rubén Tapias, responsable del mitjà digital Valencia Bonita; Pau García, del blog de viatges El Pachinko; el fotògraf de viatges Pasku Ferrer; Maria Jesús Tomé, del portal web Tusdestinos.net; Juan Guillen, creador digital del compte d’Instagram @guillenbri – “Viajero Aventurero”; Vicente Ferragud, creador del perfil d’Instagram “Viaja con Ferra” i Oriana Brunori, redactora del portal mediambiental Samaruc Digital són els convidats i convidades a aquesta experiència.

Tots ells sumen a les seues xarxes socials – Facebook, Instagram, TikTok i Twitter – una audiència de més d’1.700.000 usuaris i usuàries i obtenen als seus mitjans en línia més de 1.500.000 visites mensuals. Les seues impressions seran compartides en els propers dies als seus mitjans respectius, per tal de donar a conèixer, a través de la seua mirada, la riquesa que amaga l’interior nord de Castelló.

Una experiència immersiva a
“Maestrat, ànima interior”

El grup va començar la ruta a Sant Mateu, amb una visita guiada a l’Església arxiprestal del municipi, un lloc clau en la història i monument declarat Patrimoni Nacional. Els prescriptors van ser convidats a pujar al campanar, des del qual es poden apreciar unes magnífiques vistes al municipi i a la seua organització urbanística.
Després d’això, el grup va visitar un dels cellers que s’enclaven al territori per descobrir com es duu a terme tot el procés d’elaboració i criança d’un dels productes estrella de la destinació turística, el vi, amb degustació inclosa.

I d´un producte tradicional a una joia gastronòmica de Maestrat, ànima interior, l´oli. La primera visita al voltant d’aquest producte va conduir els visitants al Museu Natural d’Oliveres Mil·lenàries “Pou del Mas”, situat a La Jana – un dels sis espais, entre museus naturals i àrees interpretatives presents al territori, a municipis com Sant Jordi, Càlig o Rossell-. Els camps cultivats tenen més de 970 oliveres de més de mil anys d’antiguitat. De fet, van poder comprovar els costums i les tradicions al voltant del cultiu d’aquests exemplars monumentals al llarg de la història i les tècniques de conservació de l’oli.

En el recorregut per la comarca, els periodistes i bloggers van visitar el municipi de Canet lo Roig, que conserva les empremtes dels seus antics pobladors ibers, romans i musulmans dotant l’entorn d’un gran valor històric i cultural. Es va visitar l’Església de Sant Miquel Arcàngel i també la coberta, des d’on es podia contemplar el “mar de textures” del paisatge, format per muntanyes, hortes i cultius, destacant el municipi de Xert amb les seues característiques Moles, punt de trobada per als amants de l’escalada.

El dissabte, i seguint amb l’exploració de l’elaboració de l’oli a la comarca, els prescriptors van visitar una de les almàsseres oberts al públic. Per primera vegada a l’itinerari van poder degustar un oli mil·lenari de la millor qualitat en un tast professional, amb el got homologat per a tasts i concursos i amb tot un protocol al voltant d’aquesta degustació. Picual, Farga i Picudo són les principals varietats d’olives que es treballen en aquesta zona.

Més endavant, al municipi de Traiguera, van comprovar la qualitat artística de la terrisseria del territori i van ser testimonis de la realització de sis peces en un taller professional, el propietari del qual va relatar els tipus d’argila que treballa i el procés de cocció i esmaltat que han de seguir les peces.

A l’itinerari, no va poder faltar una visita al popular Reial Santuari Verge Font de Salut de Traiguera, Bé d’Interès Cultural amb categoria de monument i vestigi del pas de les ordres de Montesa i els Hospitalaris. Destaca al monument el baldaquí que envolta la creu d’accés al Santuari, que va ser durant molts anys el de major altura del món cristià.

Per finalitzar les activitats del cap de setmana, els assistents al famtrip van gaudir d’una visita guiada al Centre d’Interpretació del Molí de l’Oli, a Cervera del Maestre, situat en un antic molí d’origen medieval, però completament restaurat i convertit en museu, on es conserva la maquinària original – queixal, premses i gerres – i on es pot recrear l’activitat quotidiana d’elaboració tradicional de l’oli.

Els prescriptors no només han visitat municipis i han conegut els costums i tradicions de la comarca, també han pogut assaborir la gastronomia típica dels restaurants de la destinació turística Maestrat, ànima interior. Així, a la taula de tots els locals van trobar productes de temporada i quilòmetre zero, selecció d’olis de la comarca, carns i formatges, a més de vins elaborats a la zona.

L’oferta turística de l’interior nord de Castelló és, efectivament, molt àmplia i cal destacar, encara que van quedar pendents en aquesta ocasió, una de les fires que se celebren a la destinació, la de la Tardor, bolets i tradició, de San Rafael del Río, així com el municipi de Vilar de Canes o els abrics o d’art rupestre llevantí de Tírig.
Esdeveniment subvencionat des del Pla de Dinamització i Governança Turística Maestrat, ànima interior.

Directe