El Consell posa en marxa l’APP de la Ruta 99

L'aplicació permet la geolocalització i guia pels municipis que la integren

El Consell ha posat en marxa l’APP de la Ruta 99, un nou recurs disponible dins d’aquesta iniciativa de la Generalitat que està reactivant el turisme dels municipis més xicotets de la Comunitat. La Ruta 99 de la Generalitat ofereix més d’un centenar de propostes, entre rutes senderistes i llocs d’interés patrimonial, que estan dinamitzant l’activitat turística i cultural de les localitats de menys de 100 habitants.

Des de Famorca a la comarca del Comtat d’Alacant fins a Herbers als Ports de Castelló, la Ruta 99, desenvolupada per l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), ha suposat en aquests últims mesos un al·licient per al turisme d’aquests 24 pobles, que cada cap de setmana han aconseguit duplicar els seus visitants.

Segons la directora general d’AVANT, Jeannette Segarra, la Ruta 99, dins de les polítiques de la Generalitat per a lluitar contra la despoblació, “ens està permetent visibilitzar tot el patrimoni natural i històric de les nostres poblacions més xicotetes i reactivar l’economia en aquests territoris”.

Segarra ha destacat que “l’èxit que ens traslladen els alcaldes i les alcaldesses ens ha fet fer el següent pas i crear una nova aplicació web que permeta al turista tindre a l’abast de la seua mà tot el que necessita per a visitar els municipis sense perdre’s detall”.

Així, la Ruta 99 ofereix, des d’aquest mes de maig, la ‘Acreditació virtual de la Ruta 99’, una aplicació que, mitjançant la geolocalització, permet acreditar virtualment les visites a aquestes localitats i fomenta la interactivitat entre els usuaris, generant un fòrum obert a compartir les seues experiències, opinions i recomanacions amb altres persones usuàries.

Fins hui les visites s’han realitzat amb una acreditació física que se segellava en cada localitat. Amb la intenció de fomentar que els visitants passen més temps en el municipi i coneguen altres racons, del centenar de propostes que inclou la Ruta, la nova aplicació electrònica proposa tres punts geolocalització en cada municipi, que han de visitar-se per a poder registrar la seua estada, així com un mapa interactiu per a poder moure’s pel territori.

Aquesta ‘acreditació virtual’ de la Ruta 99 inclou, així mateix, una agenda d’esdeveniments rellevants en aquestes poblacions. En aquest sentit la directora d’AVANT ha afegit que la Ruta 99 s’ha convertit també en “una eina de dinamització de l’oferta cultural d’aqueixes localitats” i un esperó perquè els Ajuntaments promoguen activitats conjuntes. Segarra ha recordat així mateix la col·laboració amb l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) per a la creació del programa ‘Confluències’ que està acostant el treball de la creació contemporània a aquestes localitats. Es tracta de peces creades específicament per a aquests territoris i que ja poden visitar-se a les comarques de Castelló.

L’APP de la Ruta 99 funciona a través dels dispositius mòbils sense necessitat de descarregar-la, simplement a través d’un registre personalitzat, segons els gustos i interessos dels usuaris i usuàries, en el següent enllaç: https://app-ruta99.es/inicio.php

Turisme
sostenible

De nord a sud de la Comunitat, la Ruta 99 és una espècie de ‘Camí de Santiago’ a la valenciana que fa parada en aquelles localitats més afectades per la despoblació: Herbés, Palanques, Vallibona, Villores, Castell de Cabres, Higueras, Matet, Pavías, Sacañet, Espadilla, Fuente la Reina, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar, Torrechiva, Vallat, Villamalur i Villanueva de Viver, a Castelló; Puebla de San Miguel, Sempere i Carrícola, a València; Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos, a Alacant.

La directora d’AVANT ha explicat que, la Ruta 99, unida a altres actuacions com la xarxa de Punts Nets AVANT, que promou el turisme d’autocaravanes i per a la qual enguany s’ha previst una inversió de 815.700 euros, constitueix “una aposta per redescobrir el nostre territori i oferir noves oportunitats per al desenvolupament d’un turisme sostenible en aquestes poblacions”.

Directe