Morella, una de les nou ciutats que formen el Cruce de Caminos de Rutas Culturales de España

El municipi és l’encreuament del Camino del Cid i Caminos de Arte Rupestre Prehistórico

L’associació Rutas Culturales de España va presentar ahir a la Fira Internacional del Turisme (Fitur) el projecte Cruce de Caminos. Aquesta iniciativa compta amb nou localitats de tot l’estat, entre les quals està Morella, que serviran d’ambaixadores i portes d’accés a les cinc rutes culturals que engloba aquesta marca turística de Turespaña. Així, Morella és l’encreuament de Caminos de Arte Rupestre Prehistórico i Camino del Cid.

Cal explicar que aquesta associació va nàixer l’any 2021 i engloba cinc grans rutes turístiques i culturals que recorren quasi la totalitat de la història d’Espanya i una ampla part del territori. Aquesta es compon de Caminos de Arte Rupestre Prehistórico, Ruta Vía de la Plata, Camino del Cid, Rutas del Emperador Carlos V i Caminos de Pasión. Així, les nou localitats de Cruce de Caminos, on s’uneixen dos o més itineraris, són: Alcalá La Real (Jaén), Carmona (Sevilla), Albarracín (Teruel), Burgos, León, Ramales de la Victoria (Cantabira), Cáceres i Mérida (Badajoz) i Morella (Castelló).

Encara que els itineraris de Rutas Culturales de España travessen més de 500 localitats, les seues carreteres i senders, repartits per tota la geografia de la península, amb 11 comunitats autònomes i 20 províncies, sols es creuen i coincideixen en aquestos nou llocs.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “és un projecte molt important amb aquestes cinc rutes culturals i turístiques que es creuen sols en estes nou ciutats de tot el territori” i ha afegit que “es tracta de nou ciutats amb un patrimoni molt important i és un privilegi col·laborar amb elles en esta iniciativa”. L’edil ha explicat que “en el cas de Morella es posa en valor l’art prehistòric amb les pinteres rupestres de Morella la Vella i els monuments de la ciutat que formen part de la història i el pas del Cid Campeador”. Finalment, ha remarcat que amb Cruce de Caminos s’uneixen els cinc itineraris per a crear un producte turístic que recorre la cultura, història i patrimoni comuns”.

L’acte de presentació va tindre lloc a l’estand de Turespaña amb el president de Rutas Culturales de España, Rafael Pacheco. Aquest va estar acompanyat per nombrosos alcaldes, regidors, regidores i tècnics vinculats als itineraris i representants de les nou localitats que formen Cruce de Caminos com l’alcalde de la localitat càntabra de Ramales de la Victoria, César García; el de la valenciana Morella, Rhamsés Ripollès; l’alcaldessa de Priego de Córdoba, María Luisa Ceballos, els regidors de turisme de Càceres, Jorge Villar, i Mèrida, Pilar Amor; el diputat de Cultura de Soria, Enrique Rubio, el Tinent Alcalde d’Albarracín, José Luis Almazán; així com l’alcalde de Jarandilla de la Vera, Fermín Encabo, el vicepresident de la Diputació Provincial de Guadalajara, Rubén García, i la directora general de Patrimonio Cultural de Cantabria, Zoraida Hijosa.

Directe