Morella, reconeguda per l’Organització Mundial del Turisme com a Best Tourism Village

La ciutat ha sigut selecciona entre més de 170 candidatures de 75 països

Morella, reconeguda per l’Organització Mundial del Turisme com a Best Tourism Village

Aquest matí ha tingut lloc l’anunci oficial dels municipis guanyadors Best Tourism Villages by UNWTO 2021 que s’ha celebrat a Madrid amb motiu de la 24a Assemblea General de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). El president del govern, Pedro Sánchez, i el secretari general de l’OMT, Zurab Pololikashvili, han inaugurat la jornada, en la qual han participat ministres, tècnics i representants dels països membres de l’organització de tot el món.

Així, tal com ha traslladat el secretari general a l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, “Morella ha estat seleccionat entre més de 170 candidatures de 75 països, una clara demostració dels seus destacats valors i accions cap al turisme rural”. D’aquesta manera, la ciutat de Morella forma part de la primera edició d’aquesta iniciativa que pretén reconèixer als pobles que constitueixen exemples notables de destinacions de turisme rural amb valors culturals i naturals reconeguts. A més, també reconeix els municipis que mantenen, al fomentar el turisme com un dels motors de desenvolupament rural, un compromís amb la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.

Best Tourism Villages té el propòsit de maximitzar la contribució del sector a la reducció de desigualtats regionals i a la lluita contra la despoblació de les zones rurals. Tanmateix, persegueix fomentar el paper del turisme en l’apreciació o preservació dels pobles i els seus paisatges, sistemes de coneixements, diversitat biològica i cultural, així com activitats locals sense oblidar la gastronomia.

Rhamsés ha destacat que “és un immens honor rebre este reconeixement, que ho és per a tota Morella, i és també un repte il·lusionant formar part d’este projecte tan ambiciós a nivell internacional on tenim l’oportunitat de fer-nos sentir i aportar des del món rural” ha volgut agrair “el gran treball realitzat per l’equip de turisme de l’ajuntament i la corporació amb el suport de Turisme Comunitat Valenciana i, naturalment, de tot el sector turístic i la societat morellana en el seu conjunt”. També ha remarcat que “es tracta d’una iniciativa molt important per afrontar problemàtiques comunes que tenim les poblacions d’arreu del món, així com formar part d’una xarxa mundial de destinacions rurals”.

L’edil ha explicat que “formar part d’aquesta xarxa ens permetrà intercanviar experiències amb la resta de poblacions d’aquesta i, a més, l’OMT ens dona suport per a millorar amb directrius, recomanacions i tots els seus coneixements”. Finalment, ha aprofitat per a “felicitar a les altres poblacions espanyoles reconegudes” a les que ha oferit “treballar unides dins d’esta iniciativa”, ja que Morella i Lekunberri (Navarra) han obtingut el segell i Cantavella (Terol) entra en el programa upgrade per a beneficiar a les poblacions seleccionades que no compleixen del tot els criteris per obtindre aquest reconeixement.

Cal explicar que a més de fomentar el turisme de manera internacional, el projecte de Best Tourism Villages té diferents objectius amb les persones del territori, la prosperitat d’aquest i la sostenibilitat amb el planeta. Així, es busca reduir les desigualtats regionals en ingressos i desenvolupament, lluitar contra l’èxode rural i el despoblament, promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i la joventut i potenciar l’educació i l’adquisició de destreses. També pretén promoure la transformació rural i enfortir la capacitat d’atracció, reforçar la governança a diferents nivells, les associacions i la participació activa de les comunitats, millorar la connectivitat, la infraestructura, l’accés a les finances i la inversió, impulsar la innovació i la digitalització i innovar en el desenvolupament de productes i la integració de la cadena de valor.

Finalment, pel que fa al planeta, pretén promoure la relació entre els sistemes alimentaris sostenibles, equitatius i resilients i el turisme per a preservar la biodiversitat, la diversitat agrícola, el patrimoni cultural i la gastronomia local, fomentar la conservació dels recursos naturals i culturals i promoure pràctiques sostenibles orientades a un ús més eficient dels recursos i la reducció de les emissions i els residus.

Directe