La Comunitat Valenciana suma tres noves banderes blaves a les seues platges

La província de Castelló compta amb un total de 33 banderes

La Comunitat Valenciana torna a ser l’autonomia espanyola amb el major nombre de platges guardonades amb el distintiu Bandera Blava en 2021, en rebre 153 de les quals atorga l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). Les 137 platges i 16 ports esportius premiats representen el 21,45% de banderes atorgades a nivell estatal. La Comunitat repeteix lideratge i suma, a més, cinc noves ensenyes respecte a l’any passat, tres corresponents a platges i dues a ports esportius.

Concretament, la platja de Benafeli a Almassora i la de l’Ermita de Santa Pola estrenen aquest reconeixement, mentre que la platja Nord de Pobla de Farnals recupera la Bandera Blava que va perdre l’any passat. Quant als ports esportius la Marina GreenWich d’Altea, obté per primera vegada la distinció, i el Club Naútico de Santa Pola torna al llistat de guardonats.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollá ha destacat les banderes blaves rebudes en la Comunitat Valenciana com “un distintiu representatiu a nivell internacional de l’excel·lent qualitat de l’aigua i de l’atractiu que susciten les platges de la Comunitat Valenciana”.

Mollà ha traslladat l’enhorabona a les noves tres platges i dos ports esportius premiats i s’ha referit als esforços conjunts entre administracions per a continuar incorporant Banderes Blaves al palmarés de la Comunitat.

En aquest sentit s’ha referit a les ajudes activades per la Conselleria per a acompanyar als Ajuntaments en obres de depuració i sanejament. Una convocatòria que enguany ultima la seua tercera edició i que ha permés iniciar la construcció de filtres verds de renaturalització, principalment en municipis de l’Horta Nord com Massamagrell i Pobla de Farnals.

Aquest reaprofitament de les aportacions de les séquies, aigua neta procedent principalment de sobrants de reg, afavoreixen la circulació i la regeneració de l’aigua.

Per províncies, la més llorejada és la d’Alacant amb 89 banderes (74 en platges i 15 en ports esportius), que repeteix com la província espanyola amb més guardons, seguida de Pontevedra amb 63 i Tarragona amb 46. Per part seua, la província de Castelló compta amb un total de 33 banderes (32 en platges i una en ports esportius). Finalment, València ha aconseguit 31 distincions totes en platges.

En el nombre de candidatures presentades, la Comunitat Valenciana també lidera el llistat amb 150 platges i 17 ports esportius, així com en nombre de municipis participants, que s’ha xifrat en 47; tots ells han rebut guardons.

Referent als Centres i Senderes Blaves, en la Comunitat Valenciana s’han catalogat com a nous Centres Bandera Blava la Sala Brava a Puçol (València), el Museu a l’aire lliure Vila Romana de L’Albir en L’Alfás del Pí i el Centre de Visitants del Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevieja, tots dos a Alacant.

També s’ha obtingut una nova Distinció Temàtica, per Educació Ambiental a Gandia (València) i s’ha catalogat com a nova Sendera Blava el de Cap Roig a Orihuela (Alacant).

Aquestes dades posen de manifest el suport de la Generalitat Valenciana per a mantindre la qualitat ambiental de les nostres platges, així com de les seues aigües i dels seus serveis i instal·lacions.

Mollá, a més, ha indicat que la intensificació dels controls sobre la qualitat de l’aigua, que augmenta el punt de mostrejos, juntament amb el respecte a les normes de seguretat col·loquen a les platges de la Comunitat en disposició de començar la temporada de bany i la campanya turística amb les màximes garanties en qualitat de l’aigua i prestació de serveis.

En aquesta mateixa línia, la Consellera ha demanat a la població que visite les nostres platges i costes “responsabilitat i compromís per a ajudar-nos a mantindre-les amb el nivell de qualitat que es mereixen i a actuar amb el màxim respecte en el compliment dels principis de seguretat i prudència”.

Directe