El castell de Peníscola tanca una Pasqua “molt positiva” quan a visitants

Amb xifres pròximes a les registrades abans de la pandèmia

El Castell de Peníscola ha experimentat aquesta Pasqua un important ascens en el nombre d’accessos al recinte fortificat fins al punt d’assolir xifres pròximes a les que gaudia abans de la crisi pandèmica. En els quatre dies festius, de divendres a dilluns, han recorregut les estàncies papals 7.251 persones, una dada no tan llunyana de les 8.378 que ho van fer en el mateix període vacacional de 2019.

Aquest recull de números reflecteixen, en paraules de la diputada Ruth Sanz, la progressiva recuperació del turisme a la nostra província. «Estem parlant de xifres molt positives», ha dit. «Les restriccions han servit perquè els propis castellonencs i castellonenques descobrisquen els encants que atresora la nostra terra, el que deixa entrevore un estiu d’aforament complet quan per fi es recupere la lliure mobilitat per tot el territori espanyol».

Amb el focus fixat en incrementar el turisme intern, no només ara, sinó també al llarg de l’any, l’àrea de Cultura està treballant en diverses vies de promoció interior del castell peniscolà, que des de fa prop d’un segle gaudeix de la distinció de Monument Històric i Artístic Nacional. Una d’elles, segons ha avançat hui Sanz, anirà encaminada a despertar l’interés de la població jove castellonenca pel fortí del Papa Luna «d’una manera trencadora i inclusiva». Serà a través d’una sèrie de huit capítols en el que es presentarà la història del castell en anglés i en llengua de signes. «Es tracta d’una ferramenta didàctica molt interessant per la seua transversalitat, ja que hem concebut la sèrie, a banda de la lògica de promocionar el castell, amb l’objectiu que la nostra joventut millore les seues nocions idiomàtiques i que tothom tinga l’oportunitat de gaudir-lo sense cap barrera de per mig», ha assegurat referint-se a les persones sord-mudes.

Quant a la temàtica dels vídeos, aquests difonen les peripècies d’un professor de la Universitat de Saint Andrews, a Escòcia, en els seus llargs viatges en el temps a Peníscola. En elles es mostra com ha canviat la ciutat i el seu castell al llarg dels segles i es presenten els personatges més rellevants que van habitar el palau papal, així com els capítols bèl·lics que allí hi van ocórrer.

Aquest material arribarà en breu als col·legis de la província que estiguen interessats i a totes les associacions de persones sord-mudes de Castelló. També es podrà consultar des de casa de forma totalment gratuïta a través del web del castell.

Ruth Sanz ha recordat que des del portal web de la Diputació es pot gaudir d’una representació fidedigna de tota la fortalesa peniscolana en 3D. «Això permet gaudir d’una primera experiència totalment enriquidora abans que vinguen a conéixer-lo en persona, perquè si és espectacular passejar-lo de forma virtual més encara ho és fer-ho en viu i en directe».

Directe