José Martí defensa el potencial turístic del Camí del Cid

El president de la Diputació cedeix la presidència al seu homònim de Guadalajara, José Luis Vega

José Martí defensa el potencial turístic del Camí del Cid

El Consorcio Camino del Cid ha celebrat hui el seu Consell Rector que ha donat llum verda al pla d’actuacions de 2021 i al pressupost de l’entitat. En el transcurs de la trobada el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha cedit la presidència a la Diputació Provincial de Guadalajara, representada pel seu president, José Luis Vega, qui estarà al capdavant de l’entitat durant l’any vinent. José Martí ha fet referència a la incidència que la crisi de la Covid ha tingut en la gestió d’aquest projecte, assenyalant que “m’he quedat amb ganes de més camí” i que li haguera agradat que el traspàs de la presidència a José Luis Vega s’haguera pogut realitzar a la seua província: Guadalajara.

No obstant això, ha assenyalat que “el camí segueix la seua marxa i continua avançant”. Martí ha desitjat molta sort al president entrant i ha afegit que “el camí té un fidel aliat en la Diputació de Castelló i en aquesta província en la qual el Cid va deixar petjada”. Es tracta d’un projecte que “té unes indiscutibles potencialitats turístiques que hem de continuar posant en valor perquè es puguen beneficiar, sobretot, les xicotetes poblacions d’interior per les quals travessa, en les quals hem de centrar els nostres esforços per a generar activitat econòmica”.

Senyalització
senderista i BTT

En la reunió s’han concretat el pressupost de 2021, que ascendirà a 361.000 euros, i les tres grans àrees de treball per als pròxims mesos: infraestructures, dinamització i promoció. Quant a la primera, un any més s’incidirà en la campanya de reforç i conservació de la senyalització senderista i BTT que preveu la realització de 2.500 intervencions al llarg de tota la ruta. A més, les diputacions que formen part del Consorcio Camino del Cid han confirmat el seu compromís per al manteniment dels camins. D’altra banda, i amb l’objectiu d’incrementar els punts del segellament del Salvoconducto, es llançarà una campanya informativa destinada a bars i clubs socials situats en localitats de menys de 1.000 habitants perquè formen part de la Xarxa de Segellament del Camí del Cid.

També es desenvoluparan accions d’assessorament per a aquells allotjaments que veuen el cicloturisme com una oportunitat de negoci, més d’un 60 per cent tal com es desprén de l’enquesta realitzada pel Consorci al maig, que va comptar amb un 96 per cent d’acceptació entre els hostalers al Camí del Cid com a eina per a atraure turistes.

En matèria de dinamització es donarà continuïtat a la participació de particulars i associacions a través de diverses activitats com el Concurs de Vídeos Camí del Cid o el Premi Álvar Fáñez. Es continuarà amb el cicle d’exposicions del Camí del Cid que enguany ja ha itinerat per 17 localitats de cinc províncies del Camí i s’impulsaran altres actuacions com l’II Ral·li Mototurístic Camino del Cid. Igualment es preveu, quan les circumstàncies ho permeten, la celebració de reunions provincializtades amb agents locals.

La promoció centrarà una part important dels treballs del pròxim any amb la producció de continguts audiovisuals de qualitat que donen a conéixer les localitats, personatges, i costums locals de la ruta i, depenent de l’evolució de la pandèmia, viatges de familiarització, l’assistència a fires i l’edició de material divulgatiu, així com el desenvolupament de noves eines per a la pàgina web del Consorci, que ha rebut, en el que va d’anys, més de 700.000 visites.

Precisament en la web es posarà en marxa una Zona Escolar per a alumnes i professors amb activitats, jocs i vídeos, que permetrà a alumnes i professors aprofundir en la figura del Cid i en la diversitat històrica dels territoris que formen part de l’itinerari. La promoció internacional, condicionada per l’evolució de la COVID, preveu la realització d’accions promocionals en mercats veïns, directament o a través Rutes Culturals d’Espanya, la marca turística de Turespaña per a la promoció a l’exterior del Camí del Cid i d’altres quatre grans itineraris turístic-culturals espanyols.

José Luis Vega,
nou president

El president entrant i president de la Diputació de Guadalajara, José Luis Vega, ha destacat la unió de les vuit diputacions que formen part del Consorci Camí del Cid entorn d’un projecte comú assenyalant que “hem de continuar treballant pel Camí del Cid per a aconseguir atraure a gent als nostres pobles”.

A la reunió han assistit els presidents provincials de les diputacions de Burgos, Sòria, Guadalajara i Castelló, César Rico, Benito Serrano, José Luis Vega i José Martí respectivament, la diputada de Cultura de Burgos, Raquel Contreras i els diputats de Turisme de Sòria, Guadalajara, Terol, Castelló i Alacant, Antonio Pardo, Rubén García, Diego Piñeiro, Virginia Martí i Julia Parra, al costat d’altres representants provincials de les diputacions que integren el Consorci Camí del Cid. Tots els assistents a la trobada han confirmat el seu compromís per una ruta que ha aconseguit la seua maduresa i que és un referent entre les grans rutes d’Espanya.

Directe