Ximo Puig reclama ‘discriminació positiva i flexibilitat’ pel sector turístic

"Estan en joc centenars de milers d'ocupacions i el progrés de la nostra societat"

El president ha participa al Fòrum Alacant del Diari Información

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reclamat “discriminació positiva i flexibilitat” per a garantir la seguretat del sector turístic de la Comunitat Valenciana i, per a això, ha considerat que “és imprescindible una garantia europea que harmonitze la credibilitat sanitària”.

Així mateix, el cap de l’Executiu valencià ha defensat, en la seua intervenció en el ‘Fòrum Alacant’ del Diari Información, la necessitat d’articular “amb celeritat” i “des de la concertació amb els representants del sector” un pla específic, perquè “estan en joc centenars de milers d’ocupacions i el progrés de la nostra societat.

El màxim responsable del Consell ha proposat per al sector, que en la Comunitat Valenciana representa el 16% del PIB i arriba al 24% a la província d’Alacant, “una iniciativa turística espanyola que sume incentius des d’una visió estratègica”.

A més del repte de la gestió de l’àrea del turisme, un altre dels desafiaments per a la post-crisi de la pandèmia de COVID-19 apuntats per Ximo Puig en la seua conferència s’ha centrat en l’àmbit laboral i empresarial. En aquest sentit, ha assenyalat la necessitat d’evitar que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) es convertisquen en expedients de regulació d’ocupació (ERE). “Per a això -ha indicat- hem d’ajudar a les empreses amb tot el finançament possible i totes les facilitats administratives de les quals siguem capaces, sempre en el marc del diàleg social”.

El màxim responsable del Consell també ha tingut paraules de reconeixement per a empresaris i autònoms que “han demostrat estar a l’altura del moment” amb l’oferiment d’hotels i mitjans de transport o la reconversió de la seua producció en material sociosanitari. “Les empreses no sols creen riquesa i ocupació; creen llaços que uneixen a una societat”, ha asseverat Puig.

El president de la Generalitat també ha reflexionat sobre “l’avantatge de comptar amb un sector primari” que ha pogut proveir a la societat “i una cadena alimentària que ha respost correctament” i, per això, ha instat a conscienciar-se de la importància estratègica del futur agroalimentari valencià.

El cap de l’Executiu autonòmic ha exposat també la necessitat d’un pla de reactivació econòmica “ambiciós” i “potent”, perquè “des de la col·laboració públic-privada”, s’aconseguisca “la creació d’ocupació” estable i digna.

Un altre repte remarcat pel president Puig ha sigut la importància de defensar el projecte europeu, enfortir “l’essència política de la Unió” i propiciar “una major adhesió ciutadana” en el moment de “convulsió socioeconòmica” que comportarà la pandèmia de coronavirus.

Puig ha recordat en la seua exposició com un altre dels reptes la necessitat de “preservar la salut democràtica”, assumir amb “responsabilitat i consciència” aquest “moment històric” i mostrar “una actitud constructiva”, “d’escolta permanent” i “de cerca de consensos des dels governs” per a “avançar sense fer fallida la convivència”.

Finalment, el cap de l’Executiu valencià, qui ha recordat la importància de continuar “lluites en curs” com el feminisme, la sostenibilitat enfront de l’emergència climàtica o el foment de la diversitat multicultural, s’ha referit a la ciència, la innovació i la investigació, per a les quals ha reclamat “l’atenció necessària de les administracions” per “decència” i “intel·ligència.

Lliçons de
la crisi

El president de la Generalitat ha realitzat un esbós de les lliçons que, en la seua opinió, ha deixat la pandèmia i, entre elles, ha destacat la necessitat de comptar amb “uns serveis públics forts i amb capacitat de previsió i reacció ràpida enfront de qualsevol adversitat”. “Necessitem un sistema sanitari de qualitat; és qüestió de vida o mort”, ha declarat.

Una altra dels ensenyaments esmentada pel cap de l’Executiu valencià ha sigut la de la responsabilitat compartida, “ni els governs sols, ni els ciutadans i els agents socials en solitari, podem superar les grans adversitats. La corresponsabilitat ha sigut el gran èxit de la resposta col·lectiva en aquesta pandèmia”, ha argumentat.

A més, davant situacions de crisis com l’experimentada, el màxim resposable del Consell ha recordat lliçons apreses com la necessitat de no dependre exclusivament de les importacions i d’un únic mercat en qüestions estratègiques “per a la nostra seguretat sanitària o alimentària”; la importància d’enfortir la Formació Professional per a disposar de “professionals fonamentals i insubstituïbles per a l’engranatge del sistema”, o la impossibilitat de “tolerar cap negacionismo, ni tan sols un mínim relativisme, davant l’emergència climàtica”.

Directe