Visita guiada a la Nevera dels Regatxols d’Ares del Maestrat

Aquesta nevera és de les més importants del País Valencià

L’Ajuntament d’Ares del Maestrat, a través de l’Oficina de Turisme, ha organitzat diverses visites guiades a la important Nevera dels Regatxols, ubicada a la localitat d’Ares.

La primera de les visites programades ha tingut lloc el passat dissabte de matí. Una desena de persones provinents de Castelló van acudir al municipi d’Ares per eixir en cotxe fins al refugi dels Regatxols, molt proper als llavadors. Un cop allí, després de caminar uns 10 minuts, van arribar a la important nevera per conéixer la seua història de la mà del guia local.

La nevera dels Regatxols es va construir l’any 1650 i era de les més importants del País Valencià. Els visitants van poder conéixer la història d’aquesta nevera, com era el procés de recollida de la neu durant l’hivern i com s’emmagatzemava per poder comercialitzar amb el gel.

El gel era un producte molt valuós, no estava a l’abast de tothom i el bon funcionament de la nevera d’Ares va produir un gran benefici econòmic pel municipi, ja que se li va treure un rendiment crucial per a la prosperitat i millorar tant econòmica, com social i urbanística d’Ares del Maestrat.

La nevera va estar en funcionament fins l’any 1920 i actualment té la funció de museu. La planta superior es va restaurar en 2005, tot i que la planta inferior, on s’ubica el pou que continua intacte, no s’ha restaurat mai.

Actualment s’organitzen periòdicament visites guiades per conéixer la història d’aquest element patrimonial d’Ares. La propera visita guiada a la Nevera dels Regatxols tindrà lloc el proper dissabte 4 d’abril.

Directe