La lliga de futbol farà les amèriques

Divendres, 21 de setembre de 2018

La “vuelta al cole” s’instal·la més entretinguda que mai. Setembre és, tradicionalment, el mes de recuperar rutines. I enguany la tornada de la Lliga Espanyola de Futbol Professional ha vingut carregada de polèmica. Aquesta temporada, el sempre interessant mercat estiuenc de fitxatges ha competit en protagonisme amb la notícia de la possible celebració d’un partit oficial de lliga als Estats Units. No és la primera vegada que escoltem aquest tipus de rumors però, en aquesta ocasió, sembla que va de veres. Pocs dels futbolistes que van disputar la primera temporada de la nostra lliga, entre 1928 i 1929, podrien imaginar que aquella competició de 10 equips evolucionaria fins a deixar-se veure, probablement, en els camps nord-americans. Dels històrics estadis de Chamartín (Madrid), Atocha (Sant Sebastià), Sant Mamés (Bilbao) i Les Corts (Barcelona), el futbol de la lliga espanyola ampliarà les seues fronteres fins als terrenys de joc del Hard Rock (Miami), Mercedes-Benz (Atlanta) o Red Bull Arena (Nova York). Qui els anava a dir a Kubala, Zarra, Puskas o Di Stéfano que la lliga espanyola anava a creuar l’Atlàntic…

En principi, l’objectiu d’aquest acord seria augmentar la popularitat i el desenvolupament del futbol en països com Estats Units o Canadà. Sempre amb la vista posada en la celebració de la fase final de la Copa del Món de 2026, que tindrà lloc en aquests països juntament amb Mèxic. Però, és aquest l’únic interès que s’amaga darrere de la històrica decisió? Cert és que altres competicions, com les lligues de bàsquet i futbol americà, ja han dut a terme campanyes similars disputant trobades més enllà de les seues fronteres. Però no és menys cert que l’Associació de Futbolistes Professionals ja ha mostrat la seua disconformitat amb aquesta mesura posat que, pel que sembla, no s’ha tingut en compte l’opinió dels principals protagonistes: els propis futbolistes. Des de la lliga s’assegura que amb aquesta mesura no es pretén perjudicar a cap dels clubs i que aquests es veuran compensats adequadament.

Igual això és el que han pensat Barça i Girona, els quals ja han demanat a la Federació Espanyola l’autorització per a disputar el seu partit de la jornada 21, previst per al 26 de gener, al Hard Rock Stadium de Miami. De moment, s’han pronunciat al respecte els presidents de la RFEF, de la FIFA i fins i tot del propi Govern de l’Estat. Els tres han tret targeta groga a la proposta, no els fa massa gràcia… Treurà la Federació Espanyola finalment la targeta roja a la mesura? La pilota ha començat a rodar i quan ja s’han disputat diverses jornades de lliga, ni futbolistes ni aficionats saben si veuran a Sergio Ramos, Messi, Griezzman i companyia fer les maletes per a vestir-se de curt al nou continent.

Directe