Es prohibeix l’ús de mòbils en les aules de la Comunitat Valenciana

La mesura, que combina l’educació digital de l’alumnat amb la regulació de l’ús de dispositius, entra en vigor aquest proper dilluns

Els dispositius mòbils en les aules de la Comunitat Valenciana no es podran utilitzar com a norma general i el seu ús quedarà limitat a dos excepcions: les activitats didàctiques sota la supervisió del personal docent i raons individuals específiques de salut o altres degudament justificades que haurà d’autoritzar la direcció del centre. Així ho ha explicat el conseller d’Educació, José Antonio Rovira, qui ha donat a conéixer la resolució elaborada per la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació sobre la regulació de l’ús de dispositius mòbils en centres educatius no universitaris, sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana.

Rovira ha explicat el contingut de la resolució en una compareixença en la qual també s’han traslladat els principals resultats relacionats amb l’avaluació de context del sistema educatiu, en la qual han participat 1.765 centres públics, concertats i privats de la Comunitat Valenciana i s’han obtingut prop de 170.000 respostes.

La resolució té per objecte regular l’ús de dispositius mòbils en els centres educatius durant la jornada escolar (horari lectiu, temps d’esplai i períodes dedicats al desenvolupament d’activitats complementàries i extraescolars), respectant la seua autonomia i les normes d’igualtat i convivència establides en l’organització i funcionament del centre educatiu.

La norma general serà que la utilització dels mòbils quede limitada a activitats didàctiques en les quals es requerisca el seu ús i que hauran d’estar previstes en el projecte educatiu de centre i en la programació d’aula corresponent. La resolució, que serà publicada demà en el DOGV, s’aplicarà a partir de dilluns que ve.

Davant de possibles incompliments serà cada centre qui establisca, dins de les seues normes d’organització i funcionament, el procediment de retirada, custòdia temporal i devolució dels dispositius. La resolució subratlla que abans de la seua retirada, el personal docent “ha d’assegurar-se que l’alumne l’apague com a garantia de confidencialitat”. Mantindre operatius estos dispositius s’entendrà com a ús.

El conseller ha assenyalat que la resolució “reforça el paper dels docents i la seua autoritat a les aules”, i ha manifestat que la presa de decisions ha d’estar basada en els principis de necessitat, proporcionalitat i eficiència.

L’àmbit d’aplicació d’esta resolució són els centres educatius d’ensenyaments no universitaris sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana. Al seu torn, els centres educatius privats d’ensenyaments no universitaris podran acollir-se al que hi ha regulat en esta resolució.

Rovira ha assenyalat la importància de promoure una educació digital responsable entre els xiquets i els jóvens i, en este sentit, ha manifestat que “això implica establir restriccions de temps, finalitat i lloc d’ús, tant dins com fora dels entorns educatius, i esta responsabilitat recau en tots els membres de la comunitat educativa”.

Labor
pedagògica

Així, des de la Conselleria s’impulsaran mesures de sensibilització, formació i avaluació dirigides a tota la comunitat educativa sobre l’ús responsable i segur de dispositius mòbils i els riscos d’Internet i xarxes socials. La Inspecció d’Educació vetlarà pel compliment d’estes instruccions i assessorarà i informarà sobre les quals als diferents sectors de la comunitat educativa.

La resolució ha sigut presentada coincidint amb la celebració del Dia Mundial contra l’Assetjament Escolar. “En els últims anys s’ha detectat un ús indiscriminat de la tecnologia que, sense supervisió d’un adult, pot desenvolupar uns certs comportaments repetitius i disruptius en l’àmbit educatiu i social, provocant dificultats en el procés d’aprenentatge i en la gestió de la convivència en els centres educatius”, ha assenyalat la directora general d’Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig.

Escrig ha subratllat que segons les dades recollides en el registre Itaca Previ hi ha una major proporció de casos de ciberassetjament detectat pels equips directius dels centres. A més, des de 2019 s’han duplicat les notificacions per ús inapropiat del mòbil (145 a 270) i els casos de ciberassetjament han augmentat en quasi el 50 %.

La directora general ha explicat que segons un estudi sobre la convivència escolar en centres d’Educació Primària, dirigit per Juan Carlos Torrego Seijo (Universitat d’Alcalà, MEC i Observatori Estatal de la Convivència Escolar), el 9,5 % de l’alumnat declara sentir-se assetjat o ciberassetjat.

Per la seua part, les dades de l’Estudi d’assetjament escolar realitzat per la Universitat Complutense de Madrid en col·laboració amb les conselleries de 15 comunitats autònomes, entre les quals es troba la Comunitat Valenciana, amb la Fundació Cola-Cao, el 10,3 % de l’alumnat entre 5t de Primària i 4t ESO reconeix haver patit alguna situació de ciberassetjament 2 o 3 vegades al mes o amb més freqüència i un 55,1 % de les víctimes no ho conta “perquè pensa que no servirà de res”.

“És important fer una labor pedagògica continuada i insistent per a ensenyar a l’alumnat que els docents, els equips directius i tota la comunitat educativa estan per a escoltar, aconsellar, atendre i protegir”, ha indicat Escrig. “Els alumnes han de percebre que se senten acompanyats i sempre obtindran resposta quan denuncien una situació d’assetjament”, ha afegit.

Xaro Escrig ha informat que este dijous s’ha enviat als centres educatius una carta i una infografia amb materials que està treballant la Conselleria d’Educació per a facilitar-los la resposta que han de donar quan es troben davant casos d’assetjament escolar.

L’avaluació de context és una prova que es fa per a conéixer el context acadèmic, social, familiar i cultural de l’alumnat de la Comunitat Valenciana. L’enquesta es va dur a terme entre final de 2023 i principi de 2024 entre alumnat de 3r i 6t de Primària, 4t ESO, 2n Batxillerat i 2n d’FP Bàsica com a novetat en este curs.

Un dels apartats més destacables d’esta avaluació és el que recull els resultats de l’ús de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) i l’ús de dispositius mòbils.

Així, entre les conclusions de l’informe crida l’atenció l’ús de més de tres hores al dia dels mòbils per part de l’alumnat en ús lúdic. En 3r de Primària el 8 % afirma passar més de tres hores al dia usant dispositius, en 6t de Primària un 18%, en 4t d’ESO un 23%, en 2n d’FP Bàsica un 35% i en 2n de Batxillerat un 18%. A més d’eixes tres hores, els alumnes que fan un ús moderat (entre una i tres hores al dia), excepte en 3r de Primària tots superen les dos hores al dia.

Sobre este tema, Bartolomé Pérez Gálvez, coordinador de l’Oficina de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, ha assenyalat que les anàlisis de context són fonamentals per a poder avaluar, analitzar i posar mesures en pràctica. “Les dades són alarmants i preocupants. Quan es va crear el pla autonòmic vam decidir bolcar-nos absolutament en l’educació, que és la primera baula per a previndre i promoure un estil de vida saludable”.

“Hi ha una sèrie d’accions immediates -ha afegit Bartolomé Pérez- com és el Pla de promoció de benestar emocional i prevenció de les addiccions”. “Crearem les unitats de detecció precoç, en les quals ja estem treballant estretament amb la Conselleria d’Educació, que permeten orientar el professorat i evitar l’excés de burocràcia que a vegades hi ha per a donar resposta immediata davant problemes a les aules”.

A més, el coordinador de l’Oficina de Salut Mental ha indicat que entre els mesos de juny i juliol “començarà la formació de professorat en l’ús de noves tecnologies i en la conseqüència final del bullying, que en nombroses ocasions és el suïcidi. El professorat necessita eixa formació i suport per a donar resposta a estos temes”.

Directe