La recollida selectiva a Benicarló ha donat cifres positives el primer any de funcionament

Benicarló recull 1.800 tones de residus orgànics durant el primer any de recollida selectiva

A pesar que les xifres són positives, cal incrementar la quantitat d’orgànica recollida i millorar la selecció dels residus en origen, atés que es detecten diàriament molts residus que no corresponen als contenidors marrons.

Des del gener de 2023, quan es va instaurar a Benicarló la recollida selectiva d’orgànica, s’han recollit un total de 1.863 tones de residus orgànics. Unes xifres que situen Benicarló com una ciutat puntera en recollida de residus en tota la comarca i que demostren que la ciutadania avança de forma positiva i responsable en relació al reciclatge.

Pel que fa a la resta de fraccions, el 2023 es van recollir 730 tones de cartó, 474 tones de vidre, 521 tones d’envasos lleugers i 8.900 tones en els contenidors de fracció resta (RSU).

«Tot i que les dades són positives i mostren que anem pel bon camí–ha reconegut el regidor de Medi Ambient, Borja Castell– encara queda molt treball per fer en relació a la correcta separació de residus en origen». El regidor ha insistit en què «és important recordar que els residus orgànics s’han de llançar als contenidors marrons dins de bosses compostables, de les que es poden trobar en fruiteries i verduleries, i que hem de destriar bé el que posem a dins».

En aquest sentit, cal remarcar que en els contenidors marrons es detecten diàriament envasos amb restes de menjar, plàstics i cartons barrejats amb restes orgàniques, quan només es poden dipositar restes de menjar i restes vegetals.

«El problema d’una separació incorrecta en origen –ha subratllat el regidor– és que els residus orgànics han de passar per un triatge, i molts acaben a l’abocador, de manera que es produeix una major contaminació i uns costos majors d’eliminació».

Es calcula que Benicarló produeix unes 5.000 tones de residus orgànics, front a les 1.863 tones que es van reciclar l’any passat entre els domicilis particulars i els grans productors (supermercats, restaurants, verduleries).

«Estem convençuts que les dades aniran millorant i que cada vegada reciclarem més i millor», ha dit Borja Castell. «Hem de ser conscients que un xicotet canvi en els nostres hàbits diaris pot marcar la diferència de cara a construir una ciutat més sostenible i més neta».

Directe