Un campanar amb 300 anys d’història

L’església de Forcall inaugura la restauració del campanar en el dia dedicat a Sant Antoni

Aprofitant l’afluència de gent a Forcall. Dissabte, Dia de Sant Antoni, durant la missa en honor al sant s’inaugurava el campanar de l’església recentment restaurat. A l’acte hi participaven les autoritats, l’arquitecta que ha dut endavant el projecte i també el Bisbe de Tortosa qui va tindre l’honor de beneir el campanar.

Després de tres-cents anys de la seua construcció i sense cap intervenció en eixos tres segles, el campanar de Forcall necessitava una actuació urgent. A principis del segle XX un llamp va fer caure la creu de dalt del campanar i es va tornar a col·locar, però des d’aquest moment no s’havia intervingut. Ara, fa un parell d’anys l’Ajuntament va encomanar a espeleòlegs forcallans, membres d’Espemo, una neteja d’herbes del campanar de l’església. En aquest moment es van adonar que l’estructura tenia importants bades provocades per la figuera i les herbes que s’havien arrelat en les pedres i en aquest moment van iniciar els contacte amb el bisbat i les administracions per a intervenir immediatament. Durant el 2023 es començaven les obres que finalment s’inauguraven aquest cap de setmana coincidint amb el dia de Sant Antoni. En aquest sentit, l’alcalde de Forcall Santi Pérez explicava que “a pesar que les obres van acabar fa uns mesos era important fer un acte perquè la gent del poble coneguera les millores que s’han fet i que millor que fer-ho el dia de Sant Antoni amb la processó i la missa dedicada al sant que sabíem que comptaria amb molta gent”. Així mateix, Pérez assegurava que es tracta d’una actuació fonamental, ja que “el campanar és una senya d’identitat per als forcallans, és una de les joies del ric patrimoni amb què compta” i per això era molt important restaurar i consolidar l’estructura.

A l’acte també hi participava el Bisbe de Tortosa Sergi Gordo qui remarcava la gran importància d’aquest campanar edificat al segle XVIII i amb 55 metres d’alçada. Tot un emblema per al poble forcallà “és un bé per a tothom, quan un arriba des de Morella, des de Cinctorres o d’altres llocs, el primer que veu és el campanar de Forcall. Un signe de la presència del senyor tant en el volteig de campanes d’una celebració com en la crida a la pregària o mort d’un forcallà”. El bisbe aprofitava també per a felicitar a tots els forcalls i forcallanes per mantenir tradicions tan arrelades com és el Sant Antoni. Una festa que per primera vegada Sergi Gordo vivia de primera mà “ha estat la primera vegada, però m’ha encantat veure com el poble estima les tradicions, la santantonà i fins i tot he aprés noves paraules com la barraca o les xulles que desconeixia”.

Des de la Diputació refermaven el seu compromís amb els ajuntaments dels pobles d’interior. En aquest sentit, Alejandro Clausell, diputat provincial de cultura, insistia en la importància de donar suport i cobertura allà on els consistoris no arriben tant en infraestructures com també en pla de rehabilitació o medi ambient. Alejandro Clausell diputat provincial de cultura “nosaltres estem molt orgullosos i molt contents que per fi s’haja pogut inaugurar aquest campanar, la rehabilitació evidentment sempre és costosa, però la Diputació ha volgut estar al costat del poble de Forcall”. Clausell també recordava que una de les prioritats de l’ens provincial és “donar suport i cobertura allà on els Ajuntaments no arriben tant en infraestructures com en el pla de rehabilitació o medi ambient i que els pobles es mantinguen vius”.

L’acte finalitzava amb la benedicció del campanar per part del Bisbe de Tortosa Sergi Gordo acompanyat de l’alcalde de Forcall Santi Pérez, i l’arquitecta de les obres Carme Carbó així com el diputat provincial de cultura Alejandro Clausell.

Directe