La Diputació aprova les directrius del Pla Impulsa

El nou pla d'obres i serveis s'ha aprovat amb els vots de PP, VOX i PSPV, i Compromís s'absté

En ple extraordinari, celebrat aquest dilluns, la Institució provincial ha aprovat la modificació de l’ordenança reguladora del Pla Provincial d’Obres i Serveis 2024-2025 que, amb el nom Diputació Impulsa, està dotat de 31.689.780 euros. El nou sistema, segons el portaveu del govern, Hector Folgado, “és un pla que és aliat dels municipis, amb menys burocràcia, més llibertat i més recursos”. Folgado també ha apuntat que els municipis podran destinar els recursos a obres, inversions o despesa corrent, i és biennal, la qual cosa comporta que els ajuntaments tinguen la possibilitat d’executar obres de més envergadura.

En eixe sentit, la iniciativa permetrà als municipis destinar fins al 40% a despesa corrent vinculada a serveis públics municipals.
Respecte als pagaments d’aquestes ajudes la Diputació de Castelló anticiparà el 50% de la subvenció del pla en el moment de l’aprovació d’aquest, i el 50% restant a la justificació. Quant a la despesa corrent, s’anticiparà el 100% de la primera anualitat a l’aprovació del Pla i s’anticiparà el 100% de la segona anualitat una vegada justificada l’anualitat anterior i haja entrat en vigor el pressupost del 2025.

Segons el govern provincial, la modificació en l’ordenança també reduirà la burocràcia, ja que s’eliminen els plans complementaris i s’assignen els recursos directament en funció del nombre d’habitants, pedanies i superfície del terme municipal. El nou reglament afavoreix als més xicotets incrementant les aportacions als municipis que gestionen pedanies. Així, per als municipis que tenen fins a dues pedanies, l’ajuda per al present exercici passarà a 26.280 euros; per a municipis amb 3 o 4 pedanies la subvenció arribarà a 48.000 euros; per als quals tenen de 5 a 6 pedanies l’ajuda podrà aconseguir els 76.000 euros i, finalment, els que tenen més de 6 pedanies podran rebre 92.600 euros.

Finalment, les ajudes per a les mancomunitats sumen per als exercicis 2024 i 2025 un total d’1.307.200 euros i podran destinar-ho a obra, subministrament o a despesa corrent.

Directe