“Este pressupost és l’inici d’un projecte que comportarà progrés i oportunitats a tot el nostre territori”

Marta Barrachina presenta els comptes de Diputació per al pròxim exercici que ascendeixen a 193,7 milions

“Este pressupost és l’inici d’un projecte que comportarà progrés i oportunitats a tot el nostre territori”

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha presentat este dijous el pressupost 2024 que naix “amb 193,7 milions d’euros i que té l’objectiu de sembrar oportunitats per a fer créixer la nostra terra”. “És un pressupost que ha sigut elaborat ficant a les persones en el centre de totes les accions i és l’inici d’un projecte que continuarà els pròxims quatre anys i que comportarà progrés i oportunitats a tot el nostre territori”, ha afirmat Marta Barrachina.

La primera presidenta de la Diputació de Castelló, acompanyada de la vicepresidenta i responsable de l’àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, ha exposat que el pressupost de 2024 “està confeccionat amb plans i realitats al servei de la nostra província”.

El primer pressupost “d’esta nova etapa” com ho ha definit la màxima representant de la institució provincial, “és el millor pressupost que hem pogut elaborar i és fruit de l’esforç de totes les àrees, de l’escolta activa i tenint en compte les circumstàncies actuals”. Marta Barrachina ha reiterat que és un pressupost “real, perquè hem pensat en els municipis i les persones, atenent i escoltant a tots”. Per eixe motiu, el gros de les inversions va dirigit als municipis amb la finalitat d’impulsar i generar les mateixes oportunitats al conjunt de tota la ciutadania de la província, “perquè no deixarem a ningú arrere i este pressupost és exemple del nostre compromís”, ha incidit la presidenta de la Diputació.

Els comptes provincials per a 2024 tenen cinc objectius: impuls als 135 municipis, dinamització de la província, atenció directa a les persones, aposta per la nostra identitat i generació d’oportunitats.

▸ Impuls als 135 municipis
El primer eix d’actuació del pressupost 2024 suma 57.766.380,67 euros. D’aquesta manera, un de cada quatre euros consignats en el pressupost va dirigit al cor que bombeja esta Diputació: més recursos directes als municipis per a resoldre els seus problemes i donar resposta a les seues necessitats.

Quant a l’increment de recursos es refereix, l’equip de govern reforça amb 16.853.390 euros el seu compromís perquè les ajudes arriben d’una forma més àgil, directa i que responguen a les necessitats reals de cadascun dels ajuntaments. En este epígraf està inclòs el pla provincial (16.133.390 euros) i convenis singulars (720.000 euros).

Respecte als recursos per a donar resposta a les necessitats, este epígraf aconsegueix els 16.255.907,67 euros i engloba, d’una banda, Diputació Resol (1.785.373 euros) que inclou un pla de transició energètica consistent en la instal·lació de fonts d’energia d’autoconsum, en la contractació centralitzada del subministrament elèctric i en el servei de gestió d’enllumenat públic municipal. D’altra banda, Diputació Respon (360.000 euros) inclou un pla d’helisuperfícies, una línia de crèdit per a possibles catàstrofes i emergències, així com una oficina tècnica pròxima i útil que resolga i agilitze els problemes en els municipis d’interior. I, a més, este epígraf del primer eix del pressupost inclou actuacions de millora en carreteres (8.070.255 euros), la gestió de residus (3.708.409 euros) i el Sepam (2.331.870,67 euros), “el servei provincial d’atenció als municipis que és clau per al correcte funcionament dels ajuntaments més xicotets i aconseguir que les administracions siguen àgils i resolutives”, ha puntualitzat la presidenta de la Diputació.

L’epígraf referent a resoldre els problemes té un pressupost de 17.229.459 euros i inclou el pla d’emergències hídriques (800.000 euros), el cicle de l’aigua i abastiment (14.934.459 euros), el subministrament de maquinària per al manteniment de pistes i camins (1.145.000 euros) i ajudes als qui van patir pèrdues i danys pels incendis registrats en els anys 2022 i 2023 (350.000 euros).

Així mateix, el Fons de Cooperació Municipal naixerà amb 7.427.624 euros.

▸ Dinamització de la província
Per a Marta Barrachina, “el sector turístic, esportiu i cultural són generadors d’economia i atracció de talent i, per tot, des de la Diputació conjuminem esforços per afavorir la seua dinamització”. Amb eixe objectiu, el pressupost reserva 24.073.612,53 euros per a l’impuls de de Castelló com a escenari esportiu, com a referent turístic i com a espai cultural. L’aposta de la institució provincial perquè la província de Castelló reforce la seua projecció esportiva, turística i cultural a nivell nacional i internacional és màxima i, sobre aquest tema, la presidenta ha nomenat l’aposta per la Penyagolosa Trails o la posada en marxa de la Ruta de la Ceràmica com dos exemples en matèria esportiva el pressupost de la qual ascendeix a 5.812.116,70 euros.

D’altra banda, en matèria turística, i tal com es va aprovar en el ple del Patronat Provincial de Turisme celebrat este dilluns, els comptes per al pròxim exercici ascendeixen a 9.449.975,53 euros amb l’objectiu d’impulsar Castelló Ruta de Sabor, Castelló Terra de Festivals, el cicloturisme i les Festes d’Interés Turístic, entre altres esdeveniments i activitats, així com continuar reforçant l’oferta de sol i platja, major recurs turístic de la província.

I en el pla cultural, amb un import de 8.811.520,30 euros es reforçarà la difusió i foment d’activitats musicals, suport a les arts escèniques, l’impuls d’iniciatives com Diputació en concert, o diferents subvencions amb entitats per a continuar fent de la província un gran aparador cultural.

▸ Atenció directa a les persones
El pressupost 2024 de la Diputació de Castelló està dissenyat per a crear una base sòlida de benestar i progrés en la vida de les persones i, amb l’objectiu de generar igualtat real, efectiva i solucions, la institució provincial prioritza el suport a les persones, col·lectius i associacions més necessitades de la província. “La nostra aposta indestructible és per les persones, col·locant les seues preocupacions en el centre de les nostres decisions i accions, amb l’objectiu de construir un present i un futur més just i equitatiu per a tots”, ha afirmat la presidenta de la Diputació que per al pròxim exercici va reservar 13.635.255,80 euros per a donar solució als qui més ho necessiten (8.296.033 euros), a favor de la conciliació de les famílies (5.020.833,20 euros) i per una igualtat real (318.339,60 euros).

Amb estos objectius, Marta Barrachina ha explicat que “hem fet un gran esforç per arribar a aquells col·lectius que fins ara no havien tingut la possibilitat de comptar amb ajuda directa per part de la Diputació”. Exemples com Asemi (Associació de Malalties Minoritàries de la Comunitat Valenciana), Asolecas (Associació contra la Leucèmia de Castelló), Apnac (Associació de Pares de Persones amb Autisme de Castelló) o Smara (Associació Ajuda al Poble Sahrauí) els qui en el 2024 si que rebran una subvenció directa.

Ajudes a Cocemfe (Federació Provincial de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica), el Banc d’Aliments, l’increment de les ajudes en la escola matinera i la creació del primer Consell Provincial de la Dona, són accions també incloses en este tercer eix del pressupost.

▸ Generació d’oportunitats
El compromís del govern provincial és sembrar desenvolupament i creixement en els municipis de Castelló i com ha subratllat la presidenta de la institució provincial, “davant la incertesa i els desafiaments que afrontem, la nostra visió política se centra en prioritzar i apostar de manera ferma per l’emprenedoria, la ceràmica i la innovació com a catalitzadors fonamentals per a superar les dificultats i construir un futur resilient i pròsper per a tots”.

Per a tot això, el pressupost contempla destinar 5.376.878,80 euros a iniciatives i inversions de gran rellevància ja que “es dirigeixen directament a iniciatives econòmiques i empresarials que fan gran la nostra terra, generant treball i atraient talent a la nostra província”, ha subratllat Marta Barrachina. Així, amb l’objectiu de promoure l’ocupació es destinen 2.569.024 euros, xifra que s’uneix a les mesures de promoció de la ceràmica, amb 1.073.185,90 euros i un increment del 34%. A més, també s’amplia l’aposta per l’emprenedoria amb accions que aconsegueixen 1.734.668,90 euros.

▸ Aposta per la nostra identitat
L’aposta per la nostra identitat, el suport als sectors primaris, la defensa del territori i de les nostres tradicions també ocupa un lloc d’excepció en els comptes d’esta corporació provincial. En tot allò que caracteritza i fa única a la província i cal preservar i protegir, els comptes d’esta Diputació destinen 4.161.203,20 euros per al pròxim exercici. Com ha indicat sobre aquest tema la presidenta, “des de la Diputació reconeixem la incalculable contribució del sector primari, les tradicions arrelades en la nostra terra i la vitalitat, essència i singularitat dels nostres 135 municipis. Per això, en este pressupost queda reflectit el compromís de preservar i donar suport a eixe llegat, entenent que en la fortalesa de les nostres arrels i la diversitat dels nostres territoris, existeix la vertadera riquesa del nostre patrimoni col·lectiu”. El total del pressupost per a este epígraf es desglossa de la següent manera: 965.281,20 euros per al suport al sector primari; 2.255.257,80 euros per a la defensa del territori i 940.664,20 euros per a estar al costat de les nostres tradicions.

Estos cinc eixos que ha presentat la presidenta de la Diputació Provincial de Castelló són la columna vertebral d’un pressupost que també inclou les aportacions als consorcis com el de Bombers i Protecció Civil, (13.023.509 euros), per al Consorci Hospital Provincial de Castelló (35.335.347,30 euros) per a la Fundació Hospital Provincial (250.000 euros), a més de les despeses necessàries per al correcte funcionament de l’administració provincial (40.119.424,35 euros).

“Junts recuperarem el lideratge d’una província que té grans ciutadans, grans idees i grans fortaleses”, ha finalitzat Marta Barrachina.

Directe