Samuel Falomir alerta que els municipis perderan ingressos milionaris si el PP suprimeix el fons de cooperació municipal

El portaveu socialista a la Diputació considera “una deslleialtat” que el PP plantege tallar l'aixeta del finançament local

El PSPV-PSOE alerta que els municipis de Castelló podrien deixar de percebre ingressos milionaris per part de la Generalitat i de la Diputació si els governs de Carlos Mazón i Marta Barrachina suprimeixen el fons de cooperació municipal. Ho adverteix el portaveu socialista a l’ens provincial, Samuel Falomir, qui recorda que Mazón va vetar la seua aplicació a Alacant i a Castelló no es va posar en marxa fins que el president socialista José Martí, l’any 2020, el va impulsar en la Diputació després d’anys “d’excuses” per part dels dirigents populars. Falomir, com a alcalde de l’Alcora, defensa que aquest mecanisme de finançament local “és clau” per a molts pobles xicotets de la província perquè contribueix a millorar els serveis públics i a augmentar les bases del benestar social. Només en els últims anys, totes dues administracions han injectat només a Castelló “més de 50 milions a les arques municipals sense cap mena de tutela gràcies a la col·laboració entre els executius de Ximo Puig i José Martí”.

“Els ajuntaments necessiten certitud a l’hora d’elaborar els seus pressupostos per al pròxim exercici, per la qual cosa urgeixen saber si des de la Diputació, ara governada pel PP, podran comptar amb aquest instrument imprescindible per al desenvolupament d’importants projectes locals i les partides de les quals es transfereixen des de les diputacions provincials”, explica el diputat després d’observar amb preocupació les declaracions de càrrecs populars deixant en l’aire la continuïtat del fons. “No podem perdre aquest instrument perquè seria nefast per a la salut financera dels consistoris castellonencs”. De fet, incideix que va ser un globus d’oxigen per als ajuntaments en els pitjors moments de la pandèmia quan hi havia que reforçar l’atenció social i ajudar els sectors productius.

“És una deslleialtat que el PP busque tallar l’aixeta del finançament local quan més ingressos necessiten per a fer front a la pujada dels preus”. Fer-ho, apunta, “obligaria els municipis a pujar impostos o a retallar en serveis”. Per al dirigent progressista “el PP actua des d’una posició centralista i òbvia que aquest mecanisme beneficia als municipis d’interior en dotar-los de més finançament per a serveis i infraestructures. Castelló té una singularitat territorial que Carlos Mazón menysprea davant la passivitat de Marta Barrachina i la seua cúpula”.

Falomir remarca que el Fons de Cooperació va ser una de les propostes estrella del president Ximo Puig per a millorar el finançament dels consistoris valencians. “Perdre’l tindria conseqüències nefastes sobre l’economia dels pobles i tindrien a Carlos Mazón i a Marta Barrachina com a responsables”.

Tall de veu Falomir

Directe