Diputació “atendrà les necessitats dels pobles afectats per les megaplantes fotovoltaiques”

A la reunió ha estat present l'alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa

“La Diputació Provincial de Castelló atendrà les necessitats dels municipis afectats per les megaplantes fotovoltaiques”. Així ho ha anunciat la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, en la primera reunió que ha mantingut amb representants municipals afectats per aquesta mena de projectes i en la qual han participat també la vicepresidenta, María Ángeles Pallarés, i el diputat de l’àrea, José María Andrés.

La presidenta ha explicat que per a conéixer l’estat en el qual es troben els diferents projectes en els municipis afectats i explorar possibles vies d’ajuda, “se’ls ha passat una fitxa d’anàlisi per a conéixer les necessitats específiques de cadascun dels ajuntaments”. Amb tot, durant la trobada s’ha posat sobre la taula dues possibles línies d’ajuda, tant tècnica a través d’un servei extern d’assessoria jurídica com a econòmica.

D’una banda, la contractació d’un servei d’assessoria jurídica externa per a atendre les al·legacions que presenten els ajuntaments als megaprojectes que es vulguen instal·lar en els seus territoris. I, per un altre, traure una línia econòmica específica per a ajudar a aquests municipis en les despeses que ja han tingut o tindran, com pot ser en la contractació de gabinets especialitzats. “Estem al costat dels municipis amb fets i accions, defensem el present i el futur de la nostra província, protegim el territori i els interessos de tots els veïns que puguen veure’s perjudicats per aquesta mena de projectes”, ha indicat Marta Barrachina.

En la trobada han participat el diputat i alcalde de Sant Joan de Moró, Vicente Pallarés; la diputada i alcaldessa de Vilafamés, Marisa Torlà; l’alcalde de Les Useres, Jaime Martínez; l’alcaldessa de Les Coves de Vinromà, Irma Povedano; l’alcalde de Cabanes, David Casanova; l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa; l’alcalde de Benlloch, Ángel Ribes Bellés; la regidora de l’Ajuntament de la Vall d’Alba, Silvana Mas; la regidora de l’Ajuntament d’Alcalà de Xivert, María Agut, i el regidor de l’Ajuntament de Villanova d’Alcolea, Josep Miquel Ribés Pallarés.

El cas
de Morella

En el cas de Morella, “l’informe detallarà la gravetat del projecte per la gran ocupació de terreny que suposa i perquè ja té l’impacte ambiental aprovat” ha explicat Sangüesa. Este projecte no compta amb la utilitat pública, de manera que no hi ha capacitat d’expropiar els terrenys. Així, “des de l’ajuntament estem al costat de les persones afectades i lluitarem perquè això no canvie” ha remarcat l’edil. L’alcalde va traslladar a l’encontre que s’ha demanat a Acciona, empresa que executa el projecte, que soterre les línies elèctriques, però l’entitat ho ha obviat.

Un altre dels problemes que planteja esta macroplanta és que l’antic govern va atorgar la compatibilitat urbanística de la zona de la vega dels Llívis i la Llàcua amb una modificació puntual del pla general d’ordenació urbana. Sobre el qual, Sangüesa ha destacat que “nosaltres no estem d’acord en este plantejament i volem lluitar perquè torne a ser d’ús agrícola exclusivament i sense deixar la porta oberta a cap altra activitat” tot i que ha afegit que “protegir un altre cop este sól serà un procés llarg i ha de comptar amb la majoria del ple municipal”. A més, “és curiós que mentre tots els ajuntaments de la província intenten canviar els seus PGOU per a impedir el pas de les multinacionals, nosaltres anem en la direcció contrària”.

A més d’este projecte, fins a cinc línies d’evacuació elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) travessen el terme de Morella. Tres de Red Eléctrica, dues de Renomar. A més, hi ha tres més. Una ja en construcció de Red Eléctrica i una MAT de Forestalia i una de les plantes solars. Bernabé Sangüesa ha explicat que “estes línies afecten directament al territori i, a més, augmenten la possibilitat d’haver incendis, així com provoquen despoblament i baixada del turisme rural” i ha conclòs que “estos projectes no porten riquesa ni treball, sols crearà abandonament del medi rural”.

Barrachina vol “diàleg amb
tots els agents implicats”

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha explicat que després d’aquesta primera trobada “hi haurà més reunions per a continuar avançant en la defensa del territori tant entre els municipis que estan afectats en l’actualitat pels diferents projectes com amb localitats que poden estar afectades en un futur”.

“Des de l’administració provincial anem a posar a la disposició de la ciutadania els recursos necessaris perquè els municipis puguen disposar dels mecanismes necessaris per a poder defensar el present i el futur de la nostra província, protegir el territori i els interessos de tots els veïns que puguen veure’s perjudicats per aquesta mena de projectes”, ha indicat la presidenta.

Marta Barrachina ha incidit en què “creem en la compatibilitat de les energies renovables, la sostenibilitat mediambiental, l’ordenació del territori, el desenvolupament econòmic, i tot això des del consens i el diàleg amb tots els agents implicats”. En aquest sentit, des de la Diputació de Castelló es comprometen a traslladar tant a la Generalitat Valenciana com al Govern d’Espanya les demandes i reivindicacions dels municipis afectats ja que aquestes administracions superiors són les responsables d’aprovar les megaplantes. En aquest sentit, la Diputació presentarà les al·legacions pertinents als projectes que puguen afectar el territori i als quals els municipis manifesten el seu rebuig.

La màxima representant de la institució provincial ha afegit que la reunió mantinguda hui forma part del full de ruta marcat pel govern provincial per a convertir a la Diputació Provincial “en l’altaveu de tots els nostres municipis i ser garant del nostre territori i aquesta iniciativa és un dels nostres compromisos fet realitat”.

“Durant molt de temps hem reivindicat que s’atenga els ajuntaments, molts d’ells xicotets i amb recursos limitats, perquè les seues necessitats i les seues demandes se senten davant les administracions superiors. Ara ha arribat el moment de poder fer-lo, d’escoltar el territori perquè creiem en les energies renovables però creiem en la nostra província i no podem deixar a un costat les necessitats dels nostres veïns, dels agricultors, ramaders, d’aquelles persones que continuen apostant per viure i treballar en zones rurals que requereixen comptar amb oportunitats de futur”, ha subratllat la presidenta.

“La veu dels castellonencs ha ser escoltada i ací és on els ajuntaments tenen molt a dir, perquè ells són l’administració més pròxima als veïns i són coneixedors de les seues necessitats i preocupacions”, ha afegit Marta Barrachina.

“La veu dels
ajuntaments”

“No es pot planificar una megaplanta fotovoltaica en un territori sense tindre en compte la realitat d’aquest municipi. La veu dels ajuntaments ha de tindre’s en compte. És el nostre tasca com a Diputació fer tot el que és a les nostres mans per a garantir el present i el futur de la província. Buscar sinergies entre tots els municipis afectats i conjuminar esforços i treball és labor de la Diputació com a ajuntament d’ajuntaments, i ací sempre ens trobaran els castellonencs i tots els municipis de la província”, ha conclòs la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.

Directe