Ximo Puig, de Morella al Palau de la Generalitat Valenciana

El morellà ha estat en política des de 1983, aconseguint la fita de ser el primer president de la Generalitat Valenciana de la comarca dels Ports

L’encara president de la Generalitat Valenciana, Joaquim Puig i Ferrer, va néixer a Morella el 4 de gener de 1959. Format com a periodista, va treballar des del 1979 en el periòdic Mediterráneo de Castelló fins a finals del 1981. Posteriorment va treballar en Ràdio Popular i Antena 3 Ràdio. En 1983 va ser escollit diputat autonòmic i diputat de Cultura en la Diputació de Castelló. De tots dos càrrecs va dimitir en ser nomenat responsable de Cultura i Educació de la Comissió Executiva del PSPV-PSOE.

Va encapçalar la llista del PSPV-PSOE el 1983 a Morella, sent regidor en totes les legislatures. Des del 1986 va treballar en Presidència de la Generalitat, primer com a director general de Relacions Institucionals i Informatives i, posteriorment, com a director del Gabinet del President de la Generalitat, Joan Lerma, fins a juliol del 1995. El 28 de maig del 1995 va ser triat alcalde de Morella, agafant el relleu a Javier Fabregat, càrrec que va mantenir fins juny de 2012 cedint l’alcaldia a Rhamsés Ripollés.

Ximo Puig, en una imatge d’arxiu

Va ser portaveu del grup socialista en la institució provincial en la legislatura 95-99, any en què va passar a encapçalar la candidatura autonòmica del PSPV per Castelló. Al setembre de l’any 2000 va ser nomenat portaveu del grup parlamentari socialista i responsable de Relacions Institucionals de la Comissió Executiva Nacional del PSPV.

En la VI legislatura també va encapçalar la candidatura per Castelló i va ser nomenat vicepresident segon de les Corts. En aquesta legislatura destaca el paper jugat com a ponent de la Reforma de l’Estatut d’Autonomia. Des del mes de juny de 2007 i fins a maig de 2011 va exercir com a portaveu adjunt del grup parlamentari socialista.

Al maig del 2011 tornava a guanyar l’alcaldia de Morella amb majoria absoluta (7-4) sent dels pocs socialistes que van mantenir una plaça forta a la Comunitat Valenciana després d’uns mals resultats del PSPV. A les eleccions de 20 de novembre de 2011, Ximo Puig va ser escollit Diputat Nacional al Congrés. En el 12è Congrés del PSPV al 2012 ‘La decisió de futur’ va ser nomenat secretari general dels socialistes valencians. Amb unes primàries obertes celebrades al 2014 va ser escollit el candidat del PSPV a la Presidència de la Generalitat.

Amb els resultats dels comicis del 24 de maig de 2015 aconseguia la fita de ser el primer president de la Generalitat Valenciana de la comarca dels Ports, càrrec en que ha estat vuit anys i que deixa després dels resultats de les eleccions autonòmiques del 29 de maig.

Directe