La Diputació aprova el repartiment per municipis dels 15 milions que aporta al Fons de Cooperació

La intenció de l'àrea d'Hisenda és ordenar de manera immediata les transferències als ajuntaments

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat hui el repartiment per municipis dels 15 milions d’euros que en 2023 aporta aquesta institució al Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana. Unes quantitats que oscil·len entre els 62.086 euros del municipi més xicotet, Castell de Cabres, i l’1.375.590 euros de la capital de la província. Lògicament, en el repartiment d’és determinant el nombre d’habitants de cada municipi encara que la Diputació de Castelló ha introduït factors de correcció en forma de discriminació positiva a favor dels ajuntaments de pobles més xicotets i amb menys habitants.

La intenció de l’àrea d’Hisenda és la de realitzar les transferències de manera immediata perquè els ajuntaments puguen disposar dels recursos que els corresponen amb la major celeritat.

L’aprovació del repartiment del Fons de Cooperació Municipal s’ha realitzat en l’últim ple celebrat abans de les eleccions municipals del pròxim diumenge, el número 58 dels presidits per José Martí, alguns de quals es van haver de celebrar de manera telemàtica durant el període de pandèmia.

D’altra banda, en la sessió plenària d’avui s’ha aprovat una declaració institucional d’adhesió al ‘Manifest pel manteniment de l’economia de Castelló’. En ell se sol·licita que «es despleguen ja» les ajudes del Govern a la indústria ceràmica provincial amb l’objectiu de «salvar Castelló» perquè el clúster ceràmic «és el motor de la nostra província, responsable d’un de cada tres ocupacions i necessita ajuda».

Ha sigut amb el vot unànime de les diputades i diputats provincials del Partit Socialista, Partit Popular, Compromís i Ciutadans. D’aquesta manera, el mandat 2019-2023 s’ha tancat amb l’aprovació de 86 declaracions institucionals i 49 mocions recolzades pels quatre grups representats en el ple.

En el text de la declaració institucional s’incideix en què «Castelló és ceràmica» perquè el 36% de l’economia provincial correspon a l’activitat industrial i que aquest territori és el bressol de la major indústria ceràmica europea, líder mundial en fritas i esmalts, i d’una de les majors refineries d’Espanya. A més, es ressalta l’existència d’indústria mecànica, química i renovable.

El document destaca que «milers de professionals d’activitats més o menys relacionades amb el taulell creixen i s’empren a Castelló» i que el «l’èxit del clúster de Castelló és el fruit de dotzenes d’anys d’esforç i compromís amb la província, d’inversió continua en innovació, sacrificis personals i empresarials durant els pitjors anys de la crisi financera primer i de la sanitària després».

A tot l’anterior cal sumar l’encert de «estratègies clares de creixement durant els bons anys», perquè «ha afavorit que les empreses del clúster siguen bé vistes» en la resta d’Espanya i a escala internacional.

El manifest pel manteniment de l’economia de Castelló compta amb el suport diferents organitzacions empresarials, sindicals, col·legis i entitats professionals.

Directe