El termini per inscriure’s a la primera fase de la comunitat energètica de Morella acaba el 4 de maig

Ampliar la distància des de 2 fins a 5 km de la generació fins al consum és una important novetat

La comunitat energètica de Morella ja compta amb quasi 60 usuaris inscrits, entre empreses, establiments i vivendes. Així, l’Ajuntament de Morella ha fixat el termini per apuntar-se al pròxim dijous 4 de maig i ha previst una reunió informativa per l’11 i definit els primers projectes d’esta iniciativa. La resposta és molt positiva i l’elevat nombre de participants ja inscrits preveu la necessitat de crear dues o tres comunitats energètiques. A més, hi ha consumidors apuntats de diferents tipis com són vivendes, establiments de restauració, oficines i serveis municipals i alguna empresa de major consum.

D’altra banda, cal explicar que s’ha produït un canvi en la normativa que marca la distància entre el punt de generació de l’energia i el de consum. Fins al moment estava establerta en 2.000 metres i ara augmenta fins als 5.000 metres. Pel que fa a Morella, l’increment augmenta les ubicacions on es poden ubicar les plaques fotovoltaiques, així com la incorporació d’usuaris fora del nucli urbà com poden ser granges o cases rurals. Este nou radi permet arribar a zones com la Fàbrica Giner o Enduella entre altres.

Cal recordar que, el correu comunitatenergetica@morella.net està a disposició de les persones interessades a participar d’esta comunitat i on s’ha d’enviar un telèfon i un correu de contacte. A més, també estarà disponible l’oficina Xaloc de vivenda per a consultes i dubtes. Una volta enviades les dades, es remetrà a cada persona interessada un full per a donar els permisos necessaris per a consultar les dades de consum de cada particular. Així, l’enginyeria encarregada d’estudiar la viabilitat de cada cas coneixerà en quines hores es produeix el consum per a igualar-lo al màxim amb la generació produïda.

La reunió del dijous 11 de maig, on es convocarà a totes les persones que han traslladat la seua intenció de formar part de la comunitat energètica, se’ls entregarà un estudi individualitzat per a valorar la seua entrada. Així, s’establiran també els següents passos per a portar endavant el projecte.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha informat que “la resposta per a portar endavant la comunitat energètica de Morella és molt positiva”. L’edil ha volgut “animar a totes les persones que ho vegen beneficiós, que s’apunten i, a més, al tindre en compte l’ampliació de la distància a cinc quilòmetres des del polígon, es pot fer que diverses masies, granges i altres usuaris, que fins ara no podien formar part, es puguen beneficiar”.

Les comunitats energètiques són agrupacions d’autoconsum que permeten a la ciutadania i empreses, consumir l’energia generada dins del seu propi municipi. En el cas de Morella, són punts de generació energètica fotovoltaica i es compartirà l’energia entre tota la gent interessada a participar com a consumidora, la qual cosa provoca un estalvi energètic. Així, en les primeres comunitats energètiques d’aquest projecte, les plaques solars s’instal·laran als teulats dels edificis municipals del polígon industrial Les Casetes, així com els primers que s’integren en la comunitat serà els serveis municipals, com el Centre de Dia o les oficines de l’ajuntament, i alguns públics d’elevat consum energètic com és, per exemple, la residència de la tercera edat. A estos caldrà incloure totes les vivendes i empreses interessades.

Directe