Vilafranca acull la presentació del nou mapa comarcal on ja apareix als Ports

Amb Xavier Navarro, director de l'Institut Cartogràfic Valencià

Xavier Navarro, director de l’Institut Cartogràfic Valencià presentava al Saló d’Actes de la Casa Social de Vilafranca el nou mapa comarcal del País Valencià, en una iniciativa impulsada pel Centre d’Estudis dels Ports. En un acte presentat per Violeta Tena, va intervindre també l’Alcaldessa de Vilafranca Sílvia Colom i posteriorment es donava pas a Xavier Navarro, que explicava els detalls de la inclusió de Vilafranca a la comarca dels Ports tenint sempre en compte que al País Valencià no existeix comarcalització oficial.

Històricament han estat moltes les corporacions municipals vilafranquines i també d’altres municipis de la provincia com Vistabella del Maestrat o Atzeneta que han demanat ser canviats de comarca. I en moltes ocasions s’han trobat sense resposta al no haver cap organisme amb poder per a fer-lo.

Mitjans de comunicació de caràcter autonòmic han canviat en aquest 2023 a municipis com Vilafranca ja de comarca, fent cas també d’aquest nou mapa comarcal de l’Institut Cartogràfic Valencià. Un fet que ha servit per deixar enrere les ubicacions amb les que es comptava tradicionalment i que tampoc eren oficials.

A la nostra comarca existeix també sempre el dubte amb els municipis de La Pobla de Benifassà i Castell de Cabres i que a l’igual que Vilafranca han estat inclosos sempre a un altra comarca. Pel moment en aquest mapa continuen apareixen al Baix Maestrat.

A més, Xavier Navarro va pujar a Vilafranca amb mapes per tal d’entregar-los tant a l’Ajuntament com a la Mancomunitat Comarcal i al Centre d’Estudis dels Ports. Un detall que també se va tindre amb el públic assistent al Saló d’Actes de la Casa Social.

Xavier Navarro és el director de l’Institut Cartogràfic Valencià

I és que encara que no es compte amb comarcalització oficial al País Valencià, fet que si ocorreix en altres comunitats veïnes com per exemple Aragó, Vilafranca ha donat un pas endavant en el fet de ser inclòs al nou mapa comarcal dins de la comarca dels Ports, qüestió que es venia reivindicant per part del municipi des de fa molts anys.

Directe