2,5 milions d’euros per a 9 brigades que blinden els pobles contra els incendis

Van ser determinants per a evitar que a l'agost de 2022 l'Embotelladora de Bejís i el Càmping de Viver resultaren pastura de les flames

2,5 milions d’euros per a 9 brigades que blinden els pobles contra els incendis

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha assistit avui en La Foya de Vilafamés a la presentació i inici dels treballs que desenvoluparan durant 2023 les Brigades de Mitigació de Riscos i Emergències, que compten amb un pressupost de 2.495.922 euros, que aporten quasi al 50% la Generalitat Valenciana i la pròpia Diputació de Castelló. La inversió de la Generalitat és d’1.350.000 euros i la de la Diputació d’1.145.922 euros.

Són nou brigades compostes per 50 persones, que es mantindran actives durant un període d’entre deu i onze mesos als voltants de zones habitades de l’àmbit rural i urbanitzacions de costa per a protegir persones i infraestructures davant la possible declaració d’incendis. Les seues bases se situen a Morella, Sant Mateu, Alcalà de Xivert, Llucena, Cabanes, Onda, Altura, Eslida i la Pobla Tornesa. La plantilla es cobreix fonamentalment amb professionals del sector forestal de l’interior de la província, circumstància que també contribueix a fixar persones al territori i lluitar contra la despoblació.

▸ Faixes de seguretat voltant zones habitades
El que fan les brigades és crear una faixa de seguretat esbrossant i eliminant l’excés de vegetació existent en les zones pròximes als llocs habitats per a evitar que en cas d’incendi el foc puga avançar i posar en perill a la població civil.

Actuen directament i de manera preventiva sobre el combustible de la interfície urbà-forestal, eliminant la continuïtat vegetal. Són faixes de seguretat de vegetació en urbanitzacions i accessos a poblacions rurals d’especial risc, on s’escometen tasques de neteja de camins, barrancs i zones estratègiques.

Com va poder comprovar-se el passat estiu en el virulent incendi de l’Alt Palància, la labor realitzada per aquestes brigades amb anterioritat a l’arribada de l’estiu va resultar fonamental per a salvar l’Embotelladora de Bejís i el Càmping de Viver. Així ho ha posat de manifest hui el president José Martí en el transcurs de l’acte que ha compartit amb el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel; el director general d’Emergències, Salvador Almenar; el diputat provincial de Bombers i alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, i la directora territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana a Castelló, Eva Redondo.

▸ Set temporades, cent municipis i mil hectàrees
Martí ha destacat la importància del treball realitzat per aquestes brigades, que «s’aprecia especialment en situacions límit com les que vam viure l’any passat amb l’incendi que es va iniciar a Bejís». Unes brigades que enguany inicien la seua setena temporada i que a la província de Castelló es van crear en 2017 a partir de l’arribada de Ximo Puig a la Presidència de la Generalitat Valenciana. Des de 2017 s’han fet treballs de neteja en voltant en 97 municipis de la província, on s’han esbrossat 810 hectàrees.

El president de la Diputació recorda que «a Castelló som pioners per tractar-se de l’única província de la Comunitat Valenciana que compta amb aquest servei» que «resulta molt ben valorat pel conjunt dels ajuntaments».

▸ La Pirotècnia d’Altura
A més, explica que en la present campanya està previst reforçar i ampliar les faixes de seguretat i destaca que «es realitzaran noves accions de protecció i de reforç del perímetre de seguretat a l’entorn de la Pirotècnia d’Altura, que el mes d’agost passat en algun moment va córrer el risc de veure’s afectada per les flames». En general, s’escometran treballs en termes afectats pels incendis de 2022 com Altura, Torás, Bejís, Viver, les Useres i Costur.

▸ Objectiu: Salvar vides
José Martí ha recordat que «la lluita contra el foc és una tasca que ens concerneix les administracions i a la pròpia ciutadania; totes i tots, en la mesura de les nostres possibilitats hem d’aportar el nostre granet d’arena per a mantindre net la muntanya».

També «ha defensat la importància del treball realitzat per les brigades de mitigació perquè encara que lamentablement no podem evitar que es produïsquen focs, sí que hem de fer tot el que siga a les nostres mans perquè arribat el cas la població civil estiga fora de perill».

▸ José María Ángel: «s’actua amb criteris professionals»
El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel ha centrat la seua intervenció en el fet que «estem en el camp de les bones pràctiques del municipalisme, ja que la Diputació de Castelló, com a ajuntament d’ajuntaments, i la Generalitat Valenciana, han sumat esforços per a treballar en accions preventives que reforçaran la seguretat de les nostres veïnes i veïns a la província de Castelló». Alguna cosa que a més ha destacat que «es fa amb criteris professionals, amb un diagnòstic precís i concís, realitzat pels tècnics, que són els que indiquen on s’ha d’actuar, per què i quin ha de ser la dimensió els treballs a realitzar».

Directe