La Diputació transfereix 80 euros per habitant i any als municipis de la província

És la que més recursos transfereix per habitant i any en tota la Comunitat Valenciana

La Diputació de Castelló transfereix 80,04 euros per habitant i any als municipis de la seua província, enfront dels 39,64 euros de la Diputació d’Alacant i els 54,89 de la Diputació de València. Són xifres que donen compte de la vocació municipalista de l’actual equip de govern progressista d’aquesta institució, que ha dissenyat un full de ruta pel qual el principal objectiu és estar permanentment al costat dels ajuntaments i, de manera molt especial, dels més xicotets, perquè puguen prestar a la ciutadania els millors serveis públics possibles».

Segons ha argumentat el president Martí, «és una cosa que s’ha comprovat al llarg de tot el mandat i fonamentalment en els moments en els quals la pandèmia va colpejar amb major cruesa a la ciutadania». En aquest sentit, ha assenyalat que «si de veritat creiem en l’autonomia municipal i en la majoria d’edat dels ajuntaments, hem de ser conseqüents i dotar-los de recursos suficients perquè puguen actuar en l’exercici de les seues competències».

Abundant en aquest argument, el diputat provincial d’Hisenda, Santiago Agustí incideix en què «les dades són molt clars, perquè mentre la Diputació d’Alacant aporta el 3,66% del total dels ingressos que reben els ajuntaments de la seua província, la Diputació de Castelló eleva aquesta xifra fins al 6,23%».

▸ 72 milions en dos anys per als pobles
Són percentatges que per a Agustí «tenen a veure amb la decidisca aposta que la Diputació de Castelló ha realitzat pel Fons de Cooperació Municipal, ja que mentre el partit governant a Alacant porta als tribunals la llei que el regula, a Castelló ho hem potenciat aportant 30 milions en els dos últims anys perquè els ajuntaments es repartisquen en aquest període un total de 60 milions d’euros, que sumats a l’aportació de la Generalitat Valenciana, aconsegueixen una xifra global de 72 milions d’euros».

▸ Agustí: “El discurs del PP és inquietant”
En aquest sentit, el diputat responsable de l’àrea econòmica considera que «el discurs que defensa el president de la Diputació d’Alacant i del Partit Popular en la Comunitat Valenciana resulta molt inquietant per als pobles de la província perquè si el Fons fora anul·lat en els tribunals els municipis de la província de Castelló no podrien repartir-se 72 milions d’euros en dos exercicis». En conseqüència, «seria inviable portar avant la gestió d’aquests ajuntaments».

Sobre aquest assumpte, el president Martí ha sentenciat que «el Fons de Cooperació Municipal és un gran aliat per als ajuntaments de la província i, per extensió, per a la ciutadania que resideix a les nostres comarques».

Enfortir el
Fons de Cooperació

En un altre ordre de coses, el diputat d’Hisenda ha informat que en l’última reunió de la comissió de col·laboració i coordinació del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana s’ha acordat que en 2024 la Diputació de Castelló haurà d’aportar de manera obligatòria 7,4 milions d’euros, en lloc dels 6 milions anuals que fins ara estaven establits. Una xifra que segons Santiago Agustí «la Diputació de Castelló ha superat amb mèrits en 2022 i 2023», ja que en cadascun d’aquests exercicis, l’aportació de la institució provincial «ha sigut de 15 milions d’euros».

Directe