El PP denuncia que Morella “incomplirà la llei de pagament a proveïdors fins a 2030”

La legislació estableix l'obligació de pagar a 30 dies però l'ajuntament "paga a uns 138,70 dies de retard"

El deute acumulat pel PSOE a l’Ajuntament de Morella i les empreses públiques dependents d’aquesta administració pública “impediran que el municipi pague als 30 dies que estableix la llei fins l’any vinent 2030. Així l’es estima en la projecció que el PSOE porta a ple aquest dijous a la ciutat amb motiu d’un préstec de 246.826,75 euros que el consistori contractarà per a agilitzar el pagament estancant de factures que acumula”, segons denuncia el Partit Popular.

D’una banda, ha assenyalat el portaveu popular a Morella, Jesús Lecha, “la contractació d’aquest préstec ens obligarà a pagar de la nostra butxaca interesses per valor de 60.471,88 euros, la qual cosa suposa que com a mínim els interessos per aquest préstec arriben al 24,5%”. D’altra banda, explica el regidor, “el compliment de la llei estatal que estableix en un màxim de 30 dies el pagament a proveïdors no està previst que es puga complir fins a l’any 2030. No fan falta comentaris”.

La situació d’impagaments de l’Ajuntament de Morella i de les empreses públiques que depenen de la institució pública és “insostenible”. “El pressupost consolidat, ajuntament més hòlding d’empreses públiques, és de 7,5 milions d’euros “però la gestió és absolutament caòtica, ja que amb aqueixa quantitat són incapaces de pagar dins del termini i en la forma escaient”.

Així ho considera Lecha qui adverteix que el consistori paga a una mitjana de 138,70 dies de retard a les empreses que li presten servei, és a dir, “quasi 4 mesos de demora”. No obstant això, la situació arriba a ser “alarmant” si el focus es fixa en una de les entitats públiques creades pel PSOE a la ciutat i de la qual depenen un gran nombre de recursos públics: el Centre Integrat de Serveis Econòmics (CISE). En aquest cas, explica el regidor, el període mitjà de pagament establit es xifra en 434,53 dies de retard. “Un registre absolutament dramàtic que en la pràctica suposa que qualsevol empresa que desenvolupe una activitat contractada pel CISE no cobrarà pels seus serveis fins almenys un any i mig després d’haver-los realitzat”.

Jesús Lecha, que ahir va preguntar en ple el deute total amb els proveïdors, es va trobar de nou amb la més absoluta opacitat. “Ens temem que l’herència que ens deixen després de les eleccions de maig siga encara pitjor del que se sospita”, ha considerat.

En el PP, assenyala Lecha, “defensem una gestió responsable, transparent i rigorosa dels diners de tots els morellans. I exigim que el PSOE complisca la llei que avui se salta, perquè la seua obligació és pagar als proveïdors a 30 dies i no amb any i mig de retard. La seua irresponsabilitat genera tensions en negocis, autònoms i comerços absolutament indeguts que corregirem tan prompte com governem”, ha considerat Lecha.

Directe