Ximo Puig inaugura el nou edifici oncològic de l’Hospital Provincial

Entrarà en funcionament després de Magdalena i ha suposat una inversió de 4,5 milions d'euros

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, han inaugurat hui el nou hospital d’oncologia del Provincial de Castelló, en el qual la Generalitat ha invertit 4,5 milions d’euros per a la construcció del nou edifici i el seu equipament.

Després de visitar les noves instal·lacions, Ximo Puig ha assenyalat que el centre entrarà en funcionament després de les festes de la Magdalena, moment en què els pacients ja podran ser atesos en el nou edifici, dotat amb equips tecnològics d’última generació per al diagnòstic i tractament del càncer, que consoliden l’Hospital Provincial de Castelló com un “espai de referència” d’àmbit nacional en el tractament del càncer.

Així mateix, s’ha referit a les dificultats que ha suposat comptar amb aquest nou edifici per a l’atenció oncològica, les obres de la qual van començar fa més de deu anys com a part d’un projecte d’una universitat privada, i que finalment “hem aconseguit que es convertisca en un espai per a millorar la qualitat de l’atenció a pacients amb malalties oncològiques de la província de Castelló”, ha manifestat.

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha destacat que el centre compta amb “grans professionals” sanitaris als qui ha agraït la seua “excel·lència” en el treball “per a millorar la salut de la ciutadania”, de la mateixa manera que ha reconegut la labor que realitzen les associacions de lluita contra el càncer i suport a la investigació.

Puig ha explicat que l’àrea d’oncologia de l’hospital provincial atén anualment uns 1.600 nous pacients i ha destacat l’esforç inversor del Consell en equipament tecnològic per a diagnosticar i tractar la malaltia del càncer.

En aquest sentit, cal destacar que l’Hospital Provincial ha rebut prop de 35 milions d’euros des de 2016 amb la finalitat d’escometre l’adequació de les seues instal·lacions i poder dotar-les d’equips tecnològics. En concret, s’ha invertit més de 20 milions d’euros en tecnologia per a diagnòstic i tractament, com a acceleradors lineals, PET-*TAC, gammacàmera, mamògraf digital, tres ecògrafs, equip de Làser Holmi, ecocardiògraf, sales multicomandament i equips per a quiròfans intel·ligents.

Nou edifici de
l’àrea d’oncologia

El nou edifici ocupa una superfície de 4.000 metres quadrats distribuïts en soterrani i tres plantes, per la qual cosa triplica l’espai existent fins al moment. El soterrani està destinat a ús intern de l’hospital (vestuaris, lavabos per al personal i zones de connexió); la planta baixa acull les consultes mèdiques; en el primer pis se situa un ampli hospital de dia d’oncologia, i la segona planta està destinada al personal d’investigació.

L’hospital de dia compta amb 45 llocs per a administrar quimioteràpia, la qual cosa suposa un augment del 50% respecte als fins ara existents, a més de 15 consultes mèdiques, una d’infermeria i una d’extraccions i cures, així com àmplies sales d’espera, espai per a la Unitat de Consell Genètic i per a l’equip que s’ocupa dels assajos clínics, que actualment està integrat per 7 persones.

També disposa d’una unitat de desinsibilización, amb 4 llocs, per a atendre pacients amb càncer que han patit una greu reacció al·lèrgica en rebre el tractament de quimioteràpia, procediment terapèutic en el qual el Provincial és un dels centres d’Espanya amb major experiència.

D’altra banda, cal destacar que els materials triats són eficients energèticament, naturals i dissenyats amb criteris bioclimàtics, i en el disseny de les instal·lacions s’ha apostat per espais agradable, tranquils i confortables que no recorden a un hospital tradicional.

Durant l’any passat es van comptabilitzar 32.093 consultes mèdiques d’oncologia, de les quals 1.689 corresponen a nous pacients. Les sessions de quimioteràpia es van situar en les 17.706, i la Unitat de Consell Genètic va atendre l’any passat un total de 533 consultes. Això suposa un augment de l’activitat oncològica mèdica del 3% en l’últim any, i d’un 25% en els últims cinc anys.

Pel que respecta al personal que treballarà en les noves instal·lacions, està previst comptar amb 17 especialistes d’oncologia mèdica, 19 infermers i infermeres, 9 TCAEs, 2 zeladors i 4 auxiliars administratius, amb la finalitat de donar resposta a les necessitats assistencials.

L’última planta de l’edifici està destinada a la investigació. El Servei d’Oncologia Mèdica desenvolupa actualment nombrosos projectes d’investigació per a avançar en el tractament global de suport dels càncers de mama, pulmó, pròstata, ovari, bufeta, colorectal i pàncrees.

El servei participa en 59 assajos clínics en fase de reclutament i seguiment, la qual cosa propícia una major oferta de tractaments nous encara no comercialitzats per a indicacions concretes. Els assajos clínics suposen una eina fonamental per a una millora progressiva dels resultats terapèutics tant en taxa de curació com en increment de supervivència.

Actualment uns 300 pacients reben un tractament actiu d’assaig o estan en fase de seguiment. Tant la investigació pròpia com la dels assajos clínics amb promotors externs estan incrementant any rere any a causa del reconeixement de la intensa labor investigadora d’uns 50 professionals del Provincial i al suport tant de la direcció del centre com de la seua Fundació.

“Avui és un gran dia per a Castelló,
diu José Martí

Per la seua part, el president de la Diputació, José Martí, considera que “avui és un gran dia per a Castelló”, ja que “per fi s’inaugura el centre oncològic de l’Hospital Provincial”, una circumstància que “permetrà prestar la millor atenció possible a les persones malaltes de càncer”. Una atenció en unes condicions “més dignes, amb espai suficient i en un ambient favorable, alguna cosa que resulta especialment important en aquesta mena de tractaments”.

El president ha agraït “l’esforç inversor i de gestió emprès per la Generalitat Valenciana amb el President Puig al capdavant, per a fer de l’Hospital Provincial un centre d’avantguarda”.

A més, refereix que encara que la Diputació és copropietària, el seu equip de govern continua donant suport a la integració definitiva de l’Hospital Provincial en el Servei Valencià de Salut “perquè creiem que així l’atenció als pacients resultarà molt millor”.

El president ha quedat gratament impressionat en conéixer les instal·lacions, en el transcurs d’un recorregut en el qual ha coincidit amb diferents autoritats i ha estat acompanyat per la diputada provincial delegada de l’Hospital Provincial, Xaro Miralles.

Directe