Canet encara rep aigua en cubes, tres mesos després del temporal

L'Ajuntament denuncia la “incompetència” de la Generalitat pel que consideren una “condemna”

L’alcaldessa de Canet lo Roig, María Ángeles Pallarés, ha denunciat hui “la incompetència” de la Generalitat Valenciana i el “menyspreu absolut” que “l’administració autonòmica de Ximo Puig està demostrant cap als veïns, ja que més de tres mesos després del fort temporal de pluges que va arrossegar les canalitzacions que subministraven aigua potable a la nostra població continuem sense el servei”. “És indignant la falta de compromís i de voluntat de la Generalitat de resoldre un problema per a garantir un servei bàsic, com és el de l’aigua. Passen els dies, i la pilota va d’una teulada a un altre, però ni hi ha respostes, ni arriben els recursos econòmics promesos ni s’autoritza l’execució de les inversions necessàries per a resoldre el problema”, ha remarcat.

L’alcaldessa de Canet lo Roig recorda que “els fets es remunten al temporal dels dies 11 i 12 de novembre de 2022, quan les pluges torrencials de més de 200 litres van arrancar d’arrel la canonada que subministrava l’aigua potable a la localitat al seu pas pel riu Servol. Els danys van ser molt quantiosos, ja que la força de l’aigua va arrasar passos complets de barrancs, camins rurals, infraestructures, mobiliari urbà, camps de cultiu… a més de les canalitzacions d’aigua potable”. L’envergadura d’aquests danys “fa que la seua reparació siga inassumible per a un Ajuntament com Canet lo Roig, per la qual cosa des del consistori es va sol·licitar el suport econòmic de la Generalitat Valenciana”.

“Després del temporal, van visitar Canet els responsables de l’Agència antidespoblació, de la Direcció General d’Emergències, la Direcció General de l’Aigua, la Subdelegació, la Diputació… tots van prometre que hi hauria ajudes i que aquestes arribarien ràpid. Però tot ha sigut un engany. Hui, ni s’atenen les crides del nostre Ajuntament ni es donen terminis ni respostes ni res, mentre els veïns de Canet reben un tracte tercermundista”, ha denunciat Pallarés.

Davant l’absència del subministrament ordinari d’aigua potable procedent del brollador que arriba a Canet des de Vallibona, “l’equip de govern s’ha vist obligat a activar el pou alternatiu secundari situat a la Font de la Roca. No obstant això, es tracta d’una font que subministra aigua de baixa qualitat, i que a més genera molts problemes en les conduccions, que s’obstrueixen. Així mateix, l’alcaldessa recorda que el cabal és del tot insuficient i no aconseguirà per a atendre la demanda de l’estiu, ja estan tenint problemes de cabal”.

“Ni Emergències ha autoritzat l’empresa Tragsa a obrir la senda per a veure l’estat en el qual ha quedat la canonada per a poder reparar el conducte de l’aigua potable entre Canet i Vallibona ni es tenen notícies de cap mena”, indica. Cal recordar que el brollador es troba dins del Parc Natural de la Tinença de Benifassà, en una zona protegida competència de la Generalitat Valenciana.

María Ángeles Pallarés també càrrega contra la Diputació de Castelló de José Martí, “qui també té pendent una actuació en matèria hídrica. Fa més d’un any que la Diputació no ha mogut ni un dit perquè es puguen activar els pous localitzats en el municipi i que posarien el definitiu punt final als molts i greus problemes que té la localitat per a garantir que l’aigua arribe amb normalitat a totes les cases”, explica.

Les reserves d’aigua subterrànies van ser localitzades en 2007, en el terme municipal de Canet lo Roig; i el passat 2021 es va comprovar que existia l’aforament suficient per a justificar la construcció i explotació dels pous, que no sols han de subministrar aigua a Canet lo Roig, sinó també a La Jana i Traiguera. Per tal motiu, les tres poblacions van sol·licitar a la Diputació, a l’agost de 2021, la seua incorporació al Consorci d’Aigües de Pla de l’Arc i que la corporació provincial assumira la gestió de les citades infraestructures hidràuliques i els expedients d’expropiació que foren necessaris. “Una petició de la qual ni tan sols hem rebut resposta. Des de llavors no hi ha hagut cap novetat”, reitera.

L’alcaldessa de Canet lo Roig demana “responsabilitat” a la Generalitat i Diputació i “celeritat” en l’activació de les solucions. En aquest sentit, recorda que un problema similar ja es va donar l’any 2015, resolent-se en poc més d’un mes de temps.

A l’abril de 2015, a penes un mes després del trencament de la canonada per un temporal, la Conselleria de Governació aprovava el projecte que va permetre reparar la canalització perquè el subministrament d’aigua potable es recuperara. Un pla que va estar valorat en 324.000 euros. “Voler és poder. És evident que ara mateix hi ha una deixadesa absoluta, sent els veïns de Canet els que s’estan portant la part pitjor”, ha conclòs l’alcaldessa María Ángeles Pallarés.

Directe