L’Ajuntament de Peníscola continuarà assumint el cost de l’ambulància per a 1200 pacients

El consistori trau a concurs aquest servei malgrat la "negativa" de la Generalitat

L'alcalde en una reunió amb la secretària de salut pública l'any 2020

L’Ajuntament de Peníscola ha publicat avui la licitació pública del servei de transport sanitari amb vehicle sanitari A1, els 365 dies de l’any i 24 hores al dia.
Aquest és el servei que el consistori es compromet, novament, a prestar per a atendre els més de 1200 pacients que el requereixen any rere any, amb una inversió d’uns 400.000€ en dos anys.
“Traiem a concurs aquest servei malgrat la negativa de la Generalitat, que té les competències en matèria sanitària i no adequa el servei que presta a les necessitats reals de la nostra població” ha valorat l’alcalde, Andrés Martínez.

Malgrat les reiterades sol·licituds unànimes del Ple municipal a la Generalitat per a situar una base d’ambulància en la població, des de Conselleria en l’últim informe remés al consistori s’assegura que el servei existent a la comarca s’ajusta a la cobertura de necessitats d’aquesta.

“Però les xifres són molt clares, els vehicles sanitaris que es desplacen des d’altres poblacions són incapaces d’assumir la quantitat d’urgències que s’alerten en la nostra població, sobretot en els mesos d’estiu; és inadmissible i inconcebible que amb més de 120.000 habitants en temporada estival, duplicant i triplicant la població d’altres localitats que compten amb base d’ambulància a la nostra comarca, Peníscola no dispose de base d’ambulància pròpia després de comptar amb Centre de Salut independent en el mapa sanitari des de 2016” ha explicat Martínez. “Prevalem la seguretat i la salut dels qui viuen ací i els qui ens visiten, si la Generalitat no garanteix el servei en condicions, el fem nosaltres” ha assegurat.

Des que la localitat assumira la majoria d’edat en l’àmbit sanitari en 2016, comptant amb Centre de Salut, l’Ajuntament ha insistit repetidament en la reclamació d’una base d’ambulàncies per a la localitat, sense èxit.

Malgrat això, el consistori va oferir i va finançar un vehicle perquè Generalitat garantira l’atenció a domicili (Unitat Hospitalària a domicili) en la població.
Malgrat aquesta col·laboració, Conselleria va continuar desoint les peticions municipals per a una base d’ambulància en la població i, de nou, el Ple municipal el 2019 va sol·licitar al govern autonòmic que reconsiderara la seua postura.

“Tres anys per a valorar
si Peníscola és turístic”

El 2020, Sanitat va requerir a l’Ajuntament una justificació de la seua condició de destinació turística per a poder valorar el creixement real de població en la temporada d’estiu i avaluar la possibilitat de situar una base d’ambulància en la població, després d’anys d’insistència per part del consistori.

De manera urgent, l’Ajuntament va remetre dades sobre consum d’aigua, capacitat hotelera, generació de residus i altres indicadors que testificaren el creixement poblacional en la localitat, durant diversos mesos a l’any, així com l’existència d’una població de fet al llarg dels dotze mesos, molt superior a la població empadronada.

“Coincidint amb l’explosió de la pandèmia, l’estudi s’ha demorat i considerem que no pot esperar més, és incomprensible que Generalitat no contemple el nostre augment poblacional i adapte les condicions del servei a les nostres necessitats reals” ha valorat Martínez, justificant amb això que l’Ajuntament vaja a continuar costejant un transport sanitari propi i municipal “per a donar cobertura a les necessitats que tenim i que Generalitat no cobreix” ha explicat l’alcalde, reclamant que es “reprenga el tema com més prompte millor per part de les autoritats sanitàries que són els qui han d’assumir el servei i exercir la seua competència”.

Directe