La Diputació de Castelló inicia 2023 amb un vídeo de José Martí mostrant des de Penyagolosa la seua determinació de “guanyar el futur”

La institució provincial ha volgut que el santuari siga l'escenari de ‘2023, un any de reptes

La Diputació de Castelló llança amb motiu de l’inici del nou any a través dels seus canals d’Internet i xarxes socials un vídeo del president José Martí titulat ‘2023, un any de reptes. #AvamcemJunts’, gravat a Sant Joan de Penyagolosa, en el qual mostra la determinació i el convenciment de «guanyar el futur». Ho fa des de «un lloc emblemàtic de la província de Castelló» amb la intenció de «mirar al passat per a aprendre i avançar cap a l’èxit». En aquest, no deixa de reconéixer errors però reivindica els encerts de la gestió realitzada al llarg de l’actual mandat en un temps ple de complicacions en el qual «com deia Aristòtil, no fa falta un govern perfecte, sinó pràctic i útil».

L’elecció de Sant Joan de Penyagolosa com a escenari d’aquest document audiovisual fa referència al compromís adquirit per la pròpia Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana i el Bisbat de Sogorb-Castelló de restaurar el santuari per a convertir-lo en motor econòmic i cultural de Vistabella i la seua comarca, i del conjunt de la província.

El president recorda que la Diputació «ha complit 200 anys al costat dels ajuntaments i, per extensió, al costat de tota la ciutadania», una proximitat en la qual pretén continuar aprofundint per a oferir el millor servei possible a les dones i homes que resideixen en els diferents punts del territori provincial.

En aquest sentit, ha referit que l’actual equip de govern progressista de la Diputació que presideix ha deixat clar que «tot ens importa» perquè «encara que no tinguem competències en determinades matèries, aquestes ens incumbeixen, com ha quedat recentment de manifest amb el manifest ‘Salvem la ceràmica’ amb el qual hem contribuït a traslladar al Govern d’Espanya la gravetat del problema pel qual està travessant el sector tauleller, que podrà acollir-se a les ajudes aprovades en l’últim consell de ministres de 2022 per valor de 950 milions d’euros per a les indústries gas intensives».

Martí recorda que des de l’inici del mandat que va arrancar el 28 de juny de 2019 «hem hagut de fer front a pestes, tempestes, borrasques i virulents incendis com els del passat estiu, però malgrat tot, des d’aquesta Diputació tirem cap avant perquè creiem en la resiliència humana, som com ‘Ave Fènix’ que simbolitza el renaixement físic i espiritual, la nostra capacitat de renovar-nos, de protegir des del present per a dissenyar el futur».

A manera de balanç de 2022, el president assenyala que ha sigut «un any de contrastos, amb la recuperació del turisme i de les festes, la vida i els somriures als pobles, i uns incendis devastadors que van ferir les nostres muntanyes i ens van omplir de tristesa».

No obstant això, fent ús una vegada més del seu optimisme antropològic, Martí ha fet referència «a l’absoluta implicació de la Diputació progressista de Castelló per a iniciar la recuperació del territori». En aquest sentit, és important recordar que la Diputació va pactar amb els municipis afectats pels incendis del passat estiu la signatura de convenis singulars que d’acord amb les alcaldesses i alcaldes afectats es van traslladar a 2023 per a eludir el problema de compliment de terminis que haguera ocasionat implementar-los en l’últim trimestre del passat exercici.

A més, el Patronat Provincial de Turisme està treballant juntament amb Turisme Comunitat Valenciana en el desenvolupament de plans de dinamització turística en les àrees afectades pels focs declarats a Costur i Bejís.

Així arranca l’exercici de 2023, en el qual l’equip de govern progressista de la Diputació de Castelló que conformen el Partit Socialista i Compromís executarà el pressupost més elevat de la història de #MésCastelló, que ascendeix a 188,2 i es veurà incrementat a partir de la incorporació de romanents. Uns comptes públics que, a més, han tingut el vot afirmatiu del Grup Ciutadans.

El pressupost permetrà consolidar el pla Castelló Avança que va tirar a caminar en 2022 dotat amb 30 milions d’euros per a executar inversions municipals a dos anys i la reafirmació del Fons de Cooperació Municipal, amb el qual els pobles de la província es repartiran 21 milions d’euros que es destinaran a allò que les alcaldesses i els alcaldes consideren convenient en l’exercici de l’autonomia municipal que la Diputació reconeix. D’aqueixos 21 milions d’euros, 15 seran aportats per la Diputació de Castelló i 6 per la Generalitat Valenciana.

Tots dos plans guarden coherència amb la línia estratègica fonamental de lluita contra la despoblació que impregna totes les polítiques impulsades per la Diputació de Castelló.

Directe