Un informe sobre el litoral de la província constata l’erosió pel canvi climàtic

L'estudi realitza una anàlisi dels 110 quilòmetres del litoral i planteja l'elaboració d'un pla d'adaptació

La Diputació de Castelló ha encarregat un estudi de tota la costa de la província per a realitzar un diagnòstic de la situació actual del litoral castellonenc, determinar l’impacte que han tingut factors com les infraestructures i el canvi climàtic i proposar alternatives per a la seua recuperació.

El treball, impulsat per l’àrea de Medi Natural de la Diputació, ha sigut elaborat per l’empresa Hidtma, estudi que deixa patent en les seues conclusions el «greu problema d’erosió» que existeix a les platges que van des d’Almenara fins a Vinaròs, la qual cosa suposa un perjudici a nivell ambiental i turístic de la zona.

El descens de les aportacions sòlides dels rius, la construcció de ports esportius i comercials, els passejos marítims sobre la platja i l’augment del nivell mitjà de la mar són, segons l’informe, alguns dels principals orígens de la problemàtica dels prop de 110 quilòmetres de costa de la província.

S’estima que el nivell mitjà de la mar ha experimentat un ascens de 2,7-2,7 mm/any durant el període 1993-2019, donant com a resultat una reculada acumulada de la costa en aqueix període de 3,8-6,6 metres. L’impacte futur d’aquest canvi climàtic, segons s’assenyala en l’estudi, «podria ser molt elevat», afectant les platges i habitatges pròxims a la costa.

«Les platges de Castelló són un important recurs turístic per a la nostra província, de la mateixa manera que hi ha punts d’alt valor ambiental en el litoral», ha assenyalat la diputada de Medi Natural, María Jiménez, qui explica que l’objectiu de la Diputació en encarregar l’estudi era «tindre un diagnòstic més actual de tota la nostra costes per a col·laborar amb les institucions competents en la matèria en la cerca de la millor solució».

Amb tot això, una vegada elaborat el diagnòstic, l’informe elaborat per l’empresa adjudicatària planteja la Direcció General de la Costa i la Mar un Pla d’Adaptació del Litoral de Castelló al Canvi Climàtic que hauria de buscar finançament del Pla de Recuperació i Resiliència d’Espanya. Així mateix, recull que la construcció d’espigons «pot ser recomanable en unes certes zones de la costa, on el seu impacte en l’entorn siga reduït», encara que també proposa com a alternativa el farciment massiu d’arena o l’obertura d’esculleres per a formar cel·les interiors.

Sobre aquest tema, la diputada de Medi Natural ha recalcat que «es tracta d’un informe que apunta una sèrie de variables, però considerem que és necessari reforçar amb més alternatives ja que, davant el seriós problema que tenim en la costa per l’erosió i els efectes del canvi climàtic, és necessari comptar amb més proposades perquè les administracions competents puguen determinar la millor de les solucions per al nostre litoral».

Directe