El Centre d’Estudis dels Ports i Els Ports FC, creus de Santa Llúcia 2023

El lliurament de la màxima distinció de la ciutat, aprovada avui al ple extraordinari, serà el 7 de gener a la Sala del Justícia

L’ajuntament de Morella ha celebrat avui un ple extraordinari per a aprovar la concessió, a proposta de l’alcaldia, de les creus de Santa Llúcia 2023. El Centre d’Estudis dels Ports i Els Ports Futbol Club rebran la màxima distinció de la ciutat el pròxim dissabte 7 de gener, durant la festivitat del patró de Morella, Sant Julià, en un acte cívic a la Sala del Justícia a les 13.00 hores. Cal explicar que la creu de Santa Llúcia s’atorga per a reconéixer aquells especials mèrits, qualitats i circumstàncies singulars que ajuden a enriquir la ciutat, a enaltir i projectar el seu nom com ho fan aquestes associacions amb representació de tota la comarca.

En aquest cas, la distinció de Els Ports FC s’ha aprovat per unanimitat, mentre que la del Centre d’Estudis dels Ports ha estat aprovada pels vots a favor de l’equip de govern i en contra del Partit Popular motivats, entre altres, per la discrepància amb la unitat de la llengua.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “aquestes distincions serveixen per a reconèixer el treball i esforç de persones i col·lectius amb la ciutat de Morella, la qual cosa ens fa més grans com a poble”. L’edil ha explicat que “tant el Centre d’Estudis dels Ports, com Els Ports FC fan un gran treball en els seus àmbits, no sols per Morella, sinó per tota la comarca” i ha afegit que “a més, compleixen molts anys de treball com els 40 que fa el centre este 2023 i els que va complir l’equip de futbol el 2022”. Finalment, ha aprofitat per a “felicitar a ambdues associacions pel seu treball i convidar als i les seues integrants a l’acte del dissabte”.

40 anys del Centre d’Estudis
dels Ports

El Centre d’Estudis dels Ports va iniciar el seu camí el 1983 amb la finalitat de promoure la cultura de la zona i vincular-la amb la seua llengua. Aquest objectiu, l’ha dut a terme de moltes maneres mitjançant la reflexió, l’estudi, la recerca, el debat i l’organització de la universitat d’estiu, l’incentiu de l’escriptura i la publicació, etcètera. Finas al primer lustre del segle actual el centre va estar molt actiu, la dècada següent es va apagar una mica i el 2015 va reviscolar, gràcies a la participació del col·lectiu Els Ports en Moviment i, actualment, està en ple funcionament.

En els inicis de la transició, i lligat al moviment reivindicatiu que envoltava l’organització de l’Aplec, van nàixer la revista Els Ports i l’Associació Cultural Els Ports, les quals van tenir una vida efímera. Des de 1983 es va reprendre la tasca i es va refundar l’entitat amb el nom d’Associació Cultural i Comissió de Normalització Lingüística dels Ports (ACICNP). Durant la seua història ha participat en diferents activitats i publicacions com 25 edicions del Concurs Literari Vint-i-cin d’abril, 71 números de la revista comarcal AU!, així com diferents opuscles com Sí a l’ús de la llengua, Índex temàtic Au! 5 anys, o Independència 1961-1991. També compta amb llibres com la Guia Bibliogràfica de la Comarca dels Ports. A més, des de fa tres anys, ha creat la col·lecció Biblioteca dels Ports de Morella.

L’ACICNP, que el 2003 va passar a ser legalment el Centre d’Estudis dels Ports (CEP), va començar a funcionar fa 38 anys i, com acabem de veure, ha desenvolupat una intensa activitat. La realització més important va estar convocar l’any 1996 el primer congrés dels Ports en el marc de la XL Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos, en el qual es van presentar 80 treballs sobre la comarca, que es van publicar en dos volums. També ha realitzat diverses investigacions i encàrrecs sobre: heràldica, toponímia, antropologia, etcètera. Des de l’any 1993 fins al 1999 el CEP va organitzar a Morella un seminari d’estiu dirigit pel sociòleg Lluís V. Aracil que va tractar els temes: Error i engany; La mort humana; Casa, presó, camí, frontera; Vergonya i culpa; L’enveja; Fonaments de sociolingüística general; i Llengua nacional.

El CEP ha hagut d’ampliar el seu àmbit d’actuació també a l’activisme. Així, en primer lloc, s’ha posicionat contra la llei de mancomunitats tal com estava redactada. En segon lloc, la seua intervenció ha estat important per aturar el projecte neoliberal i pseudoecologista Maestrazgo-Els Ports que pretenia depredar els recursos naturals de tota la zona. I, actualment, ha manifestat el seu rebuig al macroprojecte de 22 parcs eòlics a l’Aragó que evacuarien a través d’una línia de molt alta tensió (MAT) a la subestació de Morella.

20 anys de
Els Ports Futbol Club

Promoure la pràctica de l’esport entre la gent més jove, entenent com a la mateixa a xiquets i adolescents, és una de les tasques que tenim com a societat per millorar dia a dia. Cal incidir encara més si cap en la mateixa quan es tracta de la pràctica d’esports en equip, els quals fomenten l’amistat, la implicació, la convivència i l’esperit d’equip, sobre l’individualisme, la rivalitat i competició mal enteses.

No és fàcil poder assolir eixa meta en municipis on la població no és elevada, però en pobles on tenim experiència ja en fer de la necessitat virtut sabem el que és emprendre iniciatives innovadores que faiguen possible arribar a l’objectiu marcat. Des de fa 20 anys comptem amb l’equip d’Els Ports FC que aglutina a xiquets i xiquetes de la comarca que, a la seua vegada, han unit en el projecte també a famílies i pobles.

L’any de la seva fundació, 2002, el club va presentar a la competició tres equips, un en cada categoria: aleví, infantil i cadet.

En l’actualitat Els Ports FC compta amb 8 equips federats repartits en les quatre seus de joc en Morella, Vilafranca, Forcall i Cinctorres. Hi ha 1 equip prebenjamí (6-7 anys), 1 benjamí (8-9 anys), 2 equips alevins (10-11 anys), 1 infantil (12-13 anys), 2 cadets (14-15 anys) i 1 juvenil (16-17-18 anys). El Club compta, per tant, amb 146 fitxes de jugadores, 9 entrenadors titulats i 16 delegats. La directiva està formada per 10 persones.

Estes xifres demostren la importància que té el club en la comarca i que va molt més enllà de la purament esportiva. Darrere de totes eixes xifres hi ha, per tant, un suport i participació de famílies, tant en l’entrenament com el funcionament del club, està la col·laboració dels ajuntaments corresponents, així com patrocinadors i col·laboradors.

Quant al palmarès els bons resultats van aplegar molt prompte. Ja en la temporada 2003-2004 els equips aleví i cadet aconseguien els campionats respectius. També cal destacar els següents campionats: 2006-2007 cadet, 2011-2012 aleví i també en esta categoria la temporada 2015-2016. En esta temporada, 15-16, els equips infantil, benjamí i prebenjamí aconseguien els subcampionats corresponents, sent molt meritòria esta posició per a un club com és Els Ports FC. En categoria juvenil, creat ara fa 15 anys, s’han aconseguit dos copes a l’esportivitat.

Una qüestió molt important, i més quan es va crear esta última categoria, la juvenil, ha sigut l’aportació del planter per a tot el futbol de la comarca. Ara mateix, pràcticament tots els jugadors de la comarca que hi ha en els equips amateurs, com són el Morella FC, Vilafranca i Cinctorrà, han jugat o entrenat en Els Ports FC. També cal destacar que en l’actualitat una jugadora del club, Laia, participa en la categoria benjamí del Villareal CF.

Més enllà de les competicions federatives cal fer una menció especial a una iniciativa, sorgida des del club i coorganitzada amb l’ajuntament de Morella, com és el Futbol 3 que es celebra des de 2011 a final de temporada en la nostra ciutat. El Futbol 3 ja és una cita ineludible. És una jornada festiva i esportiva que aplega a xiquets, xiquetes i famílies de tota la comarca en el Jaume I, sent un èxit de participació i organització.

A dia d’avui podem dir que, a banda de competir amb plena dignitat en les competicions en les que Els Ports FC té representació, aquest projecte ha unit a jugadors, jugadores, equips tècnics, directiva i els pobles implicats en una il·lusió feta realitat. Vora 150 jugadors i jugadores participen d’aquest projecte, recolzats i recolzades pels seus pares, mares i seguidors, aplaudits en les victòries, recolzats en les derrotes i units en un projecte que els fa créixer com a esportistes en salut i benestar i com a persones en valors, els de formar part d’una cosa tan gran que se’n diu ser un equip.

Per tant, Els Ports FC és un projecte que en estos 20 anys de vida ha aconseguit crear una potent oferta esportiva. Un projecte coral de pobles, famílies, xiquets i xiquetes.

Directe