Morella aprova el pressupost pel 2023 amb 6,3 milions d’euros

Amb més de 2,4 milions pel Colomer Zurita, una pista esportiva o el parc infantil de l’Alameda

Ahir a la vesprada va tindre lloc el ple extraordinari de l’ajuntament de Morella, en el qual es va aprovar el pressupost de l’any 2023. Aquest suposa un augment d’un 8,5% respecte de l’exercici anterior i, per tant, ascendeix a un total de 6.338.522,78 euros. Es tracta d’un pressupost marcadament inversor, social i que contempla tot el que suposarà l’inici del cicle sexennal a la ciutat amb la celebració de l’Anunci del 55 Sexenni i l’Aplec dels Ports entre altres activitats

Cal destacar en els comptes municipals aprovats, l’augment de les partides per a donar més suport a les famílies, activitats lúdiques i educatives com, per exemple, l’escola matinera, vespertina el club o la recuperació del Casal Jove. En el cas dels serveis socials, també s’incrementen les partides d’ajudes socials enfront de la situació econòmica, així com s’intensifiquen alguns programes com la teleassistència i aquells lligats al Centre de Dia. A la vegada, es preveuen reforços dins del pla d’ocupació local.

Els comptes municipals fan front a la important pujada de les despeses energètiques, tant elèctriques com de combustible, l’augment salarial del personal, a la vegada que es reflecteix també en la important baixada del deute, així com l’augment de la recaptació de la xarxa de castell i museus amb la positiva evolució turística. Tot, tenint en compte, la congelació d’impostos i l’increment de bonificacions, especialment per a construccions, IBI i vehicles.

Es preveu un any 2023 amb una intensa activitat cultural, esportiva i festiva marcada sobretot per la celebració de l’Anunci del 55 Sexenni així com l’Aplec dels Ports. S’augmenten, per tant, les partides derivades de festes, cultura i tradicions per al suport al desenvolupament d’estes importants celebracions i del que serà l’inici del camí cap al Sexenni, així com el continu suport, amb els corresponents convenis, al teixit associatiu.

Inversions

El capítol d’inversions suposa pràcticament 2,4 milions d’euros, amb un augment del 4,3% respecte al pressupost inicial de 2022. Per tant, es reflecteix la important capacitat i treball per l’obtenció de subvencions i finançament per part d’altres administracions i la novetat dels fons Next Generation.

Cal destacar, entre altres, els següents projectes:
▸ Nova biblioteca i espai per associacions amb la fase 3 de l’edifici Colomer Zurita. 765.000 euros.
▸ Fi de la rehabilitació i noves aules CEIP Mare de Déu de Vallivana amb el Programa Edificant. 474.000 euros.
▸ Nou aparcament a la zona porta Sant Mateu, renovació i nou parc de la Nevera en l’Albereda, digitalització turística i eficiència energètica. Pla de Sostenibilitat Turística. 500.000 euros.
▸ Nova pista esportiva, remodelació dels vestuaris i zona infantil de bany en la piscina d’estiu. Pla Avança, 204.500 euros.
▸ Actuacions en cementeris, compra d’habitatges, pedanies i monts públics.

▸ A més, en els propers mesos, caldrà incloure el nou Pla de Barris, aconseguit recentment, i que suposaran més de 500.000 euros en ajudes directes a particulars per la rehabilitació de 23 vivendes i la creació del nou carrer darrere del Colomer Zurita.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “es tracta d’uns pressupostos útils i ambiciosos per a continuar millorant la nostra ciutat i el benestar dels nostres veïns i veïnes” i ha afegit que “vull agrair l’immens treball que s’ha realitzat per captar un important finançament per dur a terme destacades inversions, a la vegada que reforcem tots els serveis socials i a famílies”. També ha comentat que “són uns pressupostos que tenen en compte l’any especial que viurem amb la celebració de l’Anunci”.

Directe