José Martí creu que seria “una catàstrofe natural” que les persones acabaren marxant dels seus pobles

El president de la Diputació anuncia el El Fons Forestal Valencià amb 3,6 milions d'euros

El president de la Diputació, José Martí, ha defensat hui la necessitat de «fer una gestió forestal en el medi natural que resulte sostenible per a la naturalesa però també socialment, perquè moltes vegades sembla que quan es parla de sostenibilitat es fa sense pensar en les persones que residim als pobles, ja que hi ha moments en els quals tenim la sensació que els qui vivim en en l’àmbit rural estem de sobres».

En la seua opinió, «si s’està pensant en una sostenibilitat en la qual els qui vivim als pobles d’interior estem de sobres, s’estan equivocant. La gran desfeta seria que férem que la gent que viu als pobles marxara, això seria una catàstrofe social però també una catàstrofe natural».

Així s’ha de contundent s’ha manifestat el dirigent provincial en la inauguració de la Jornada Informativa sobre Municipalisme, Gestió Forestal i Prevenció d’Incendis que se celebra durant tot el dia de hui en la Diputació de Castelló, amb l’assistència d’alcaldesses, alcaldes i regidors, i a la qual també ha assistit el secretari autonòmic d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Francisco José Candela.

El Fons Forestal
Valencià

Es tracta d’un esdeveniment en el qual s’aborda el funcionament del nou Fons Forestal que activarà la Generalitat Valenciana amb data 1 de gener de 2023, dotat amb 50 milions d’euros per a quatre anys, dels quals 10 milions d’euros es mobilitzaran en 2023. D’aquesta quantitat està previst que, almenys, els municipis de la província de Castelló reben una quantitat aproximada de 3.625.000 euros.

El president Martí també ha valorat de forma molt positiva l’activació d’aquest fons des del convenciment que «urgeix millorar la gestió forestal i que els incendis d’estiu s’apaguen a l’hivern», màximament ara que amb el canvi climàtic, cada vegada són «més virulents, imprevisibles i difícils de gestionar».

Per part seua, el secretari autonòmic d’Emergència Climàtica i Tansición Ecològica, Franciso José Candela, ha oferit la dada que enfront dels 32 plans locals de prevenció d’incendis existents en la Comunitat Valenciana en 2015, en l’actualitat ja estan aprovats 425. A més, ha incidit en el «compromís dels pobles de la província de Castelló amb la gestió forestal».

Una idea en la qual ha abundat la diputada de Medi Natural, María Jiménez, qui ha assenyalat que «la Diputació de Castelló ha gestionat ajudes per valor de 130.000 euros entre els anys 2020 i 2021 que permeten que en aquests moments la província de Castelló siga la millor posicionada per a l’aplicació del Fons Forestal de la Generalitat Valenciana perquè els 135 municipis han presentat el seu pla de prevenció, donant-se la circumstància que 125 ja el tenen aprovat». En aquest sentit, la diputada ha recordat que «hem posat especial interés a ajudar als pobles més xicotets».

Per part seua, el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, ha reivindicat la labor que desenvolupen les brigades de mitigació de riscos en zones d’interfície, com s’ha demostrat amb els incendis del passat estiu, «ja que gràcies a aquestes tasques ha sigut possible salvar infraestructures com la planta embotelladora de Bejís o el cámping de Viver». Durant els últims quatre anys la Diputació ha aportat quasi 11 milions d’euros per al funcionament d’aquestes brigades, dels quals 2,3 milions s’han invertit en 2022.

Directe