Puig anuncia un mapa amb zones de preferència per a a instal·lacio immediata de renovables

Per accelerar autoritzacions i preservar les zones més sensibles

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el disseny d’un mapa de la Comunitat Valenciana en el qual s’establirà les zones de preferència per a la instal·lació de plantes d’energia renovable, l’autorització de la qual es concedirà de manera immediata.

Així ho ha anunciat després de la reunió de treball sobre energies renovables amb el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, i la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró.

El mapa, en el disseny del qual participaran tots els departaments del Consell implicats en la matèria i que s’espera tenir preparat en 6 mesos, pretén accelerar les instal·lacions energètiques i, al mateix temps, minimitzar l’impacte de la instal·lació d’aquestes plantes, preservant les zones més sensibles, com les pertanyents a la xarxa Natura 2000 o declarades LIC, per la qual cosa s’atendrà també la realitat territorial de cada municipi.

Les diferents zones es determinaran tenint en compte criteris paisatgístics, mediambientals, industrials, patrimonials, i de dotació de xarxes elèctriques, i també s’atendrà el que s’estableix en la Llei de Canvi Climàtic de la Comunitat Valenciana, així com a la normativa europea que el Parlament té previst aprovar en els pròxims dies.

Ximo Puig ha assenyalat que existeix molt espai en la Comunitat Valenciana on la instal·lació de renovables “no generaria cap impacte negatiu”, i ha reiterat que és necessari disposar d’energia verda, per a aconseguir la sobirania energètica, i per a continuar avançant en la descarbonització i a minimitzar l’impacte del canvi climàtic.

Finalment, el president ha assegurat que les iniciatives del Consell es troben alineades amb les mesures que té previst adoptar el Parlament Europeu i que impliquen arribar al 54% de les energies renovables en el conjunt d’Europa en 2023, la qual cosa mostra una “consciència clara i determinada a favor de l’acceleració de les renovables en tota Europa”.

Acceleració d’expedients

El cap del Consell també ha explicat que la Generalitat ha rebut un total de 391 sol·licituds d’autorització d’instal·lació de plantes de renovables, que suposarien la generació de 5.500 megavats, de les quals s’han resolt 113 i 45 han estat autoritzades.

Així mateix, ha assenyalat que del total de les sol·licituds pendents de resolució, 64 van ser presentades amb anterioritat a 2020, per la qual cosa hauran de ser resoltes abans del 25 de gener de 2023, tal com va establir el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, “amb la finalitat de limitar l’especulació en aquest procés”, ha manifestat.

Puig ha insistit que l’acceleració de la implantació de renovables constitueix un “objectiu prioritari” per al Consell, i ha mostrat la seva esperança que la majoria dels expedients que es troben en tramitació siguin resolts favorablement.

En aquest sentit, també ha avançat que el Consell reforçarà els recursos humans necessaris per a la tramitació dels expedients i d’aquesta manera “poder complir els compromisos”, de la mateixa manera que ha insistit que “totes les conselleries estan alineades” amb l’aposta per les energies renovables.

Finalment, s’ha mostrat convençut que la Comunitat Valenciana disposarà en 2023 d’un “desplegament de renovables” que, al costat de la recerca en hidrogen verd, farà possible “ser exportadors d’energia”.

Directe