PSPV-PSOE, Compromís i Ciutadans donen el ‘Sí’ al pressupost de 2023 de Diputació

Amb 188,2 milions d'euros i suposen un augment de 45 milions d'euros

El ple extraordinari de la Diputació de Castelló ha aprovat avui els pressupostos de #MésCastelló per a 2023 de 188,2 milions d’euros amb els vots favorables de l’equip de govern compost Partit Socialista i Compromís, i del Grup Ciutadans. Les últimes i «històrics» comptes públics de l’actual mandat han tirat avant amb una folgada majoria i els vots en contra dels representants del Partit Popular.
En paraules del president José Martí «són els pressupostos de la gent, els que necessita Castelló en un moment de màxima dificultat», que «miren a Europa» i amb els quals es pretén «aconseguir una província més forta i sòlida per a construir més Castelló».

Els 188,2 milions d’euros del pressupost de 2023 representen un increment del 5,84% respecte als de 2022 i del 31,4% respecte als de 2019, els últims elaborats pel Partit Popular. L’augment en xifres absolutes de 2019 a 2023 ha sigut de 45 milions d’euros.

▸ “Comptes municipalistes”
El president ha explicat que són uns comptes públics «per a estar al costat dels ajuntaments, sobretot dels més xicotets, perquè puguen atendre de manera òptima a les seues veïnes i veïns». Una vocació municipalista «per la qual venim optant des del començament aquest mandat, en un temps de pestes i tempestes, en el qual ens ha passat de tot». Recorda que «primer va ser necessari reestructurar a tot córrer el pressupost de 2020, després reactivar a les empreses, en 2021 reactivar la província, en 2022 donar més impuls a l’economia de la província i en 2023 fer més Castelló».

Martí ha reivindicat la gestió de la Diputació «perquè ningú quede arrere» en un mandat en el qual s’han solapat dues crisis: la de la pandèmia i la guerra». També ha posat en valor les mesures aprovades pel Govern d’Espanya, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments per a pal·liar els seus efectes. En aquest sentit s’ha preguntat en veu alta «què hauria sigut de l’economia espanyola i, particularment de la de Castelló, sense els ERTOS».

▸ “La província està millor que fa un any”
El president ha insistit que s’han adoptat mesures de diversa índole per les diferents administracions que «han donat els seus fruits». Ho posa de manifest l’atur registrat, que en finalitzar el mes de novembre passat es va situar en 35.327 persones, la qual cosa representa un descens del nombre d’aturats de 2.313 persones i del 6,15% respecte a octubre. I una baixada de 3.232 persones i el 8,38% respecte a novembre de 2021. «Amb tot el que ha caigut enguany, ha baixat l’atur i al novembre la de Castelló va ser la província espanyola que va registrar un major descens percentual». Són xifres que «ens donen una idea de les potencialitats de la província de Castelló, que sense la guerra haguera pogut batre en 2022 tots els registres».

Unes altres dades positives referides per Martí han sigut l’èxit d’ocupació aconseguit en el sector de l’hostatgeria, també a l’interior, durant el passat macropont de la Constitució i la Immaculada, o xifres com les publicades diumenge passat per un diari local en portada i a cinc columnes donant compte que “Castellón sigue atrayendo a las empresas pese a la crisis” perquè “Más firmas trasladan este año a la provincia su sede social de las que deciden marcharse” i “El tejido económico crece pese a la complicada situación provocada por los elevados costes”

▸ Quatre pressupostos aprovats dins del termini i en la forma escaient
El president també ha mostrat la seua satisfacció per l’aprovació «quan correspon» dels pressupostos de #MésCastelló, «els quarts que tirem avant dins del termini i en la forma escaient en el mandat». En la seua opinió, «es tracta d’un fet de gran importància» que posa de manifest que «el govern progressista de la Diputació de Castelló ha donat estabilitat a la institució en un temps molt convuls i de gran polarització». Destaca també que l’aprovació dels comptes públics de 2023 posen de manifest que «l’equip de govern del canvi és un bon govern, eficaç i ràpid». Per això, ha donat les gràcies a les diputades i diputats provincials de Partit Socialista i Compromís per la seua capacitat de treball i de consens.

▸ Diàleg amb Ciutadans
Un reconeixement que ha fet extensible als dos representants de Ciutadans, als quals ha agraït el seu vot favorable i «la disposició al diàleg i l’acord», amb la qual es demostra que «fer oposició no està renyit amb la consecució d’acords».

▸ “El PP no va voler negociar”
Martí ha lamentat la falta d’acord amb el Partit Popular des del convenciment que «#MésCastelló és perfectament assumible per totes la forces polítiques, inclòs el PP». També creu que hi ha hagut temps suficient per a negociar, ja que «han transcorregut quasi dos mesos des que els representants del Partit Popular van convocar a la premsa en la Plaça de les Aules per a dir que no s’asseurien a dialogar amb aquest president».

▸ “Uns bons pressupostos”
El president ha sigut categòric en assegurar que «hem aprovat uns bons pressupostos per a un moment de crisi i màxima tensió inflacionista, amb els preus de l’energia disparats». Uns comptes públics dissenyats «per a continuar avançant per la senda de l’autonomia municipal, ajudant a tots els ajuntaments però, fonamentalment, als més xicotets».
Martí ha recordat que #MésCastelló suposa la consolidació Castelló Avança, un gran pla d’inversions impulsat en 2022 i dotat amb 30 milions d’euros a executar en dos anys, així com del Fons de Cooperació Municipal, amb el qual els ajuntaments de la província rebran 21 milions d’euros: 15 aportats per la Diputació de Castelló i 6 per la Generalitat Valenciana.

▸ Martí defensa el Fons de Cooperació
Sobre el Fons, el president ha celebrat que fa uns dies els representants del Partit Popular de Castelló es mostraren públicament a favor, afegint que confia que «el PP provincial puga convéncer al president de la Diputació d’Alacant i president regional del PP, Carlos Mazón, perquè retire les accions judicials empreses per a eliminar el Fons de Cooperació». Sobre aquest tema ha sentenciat que «continuem lliurant la gran batalla contra la despoblació» i que «vostés –en referència al PP– saben que sense el fons de cooperació els nostres xicotets pobles d’interior no serien viables perquè col·lapsarien econòmicament».

El diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, ha detallat les xifres del pressupost, que ha titllat de «sòlid i expansiu, per a posar-lo al servei dels ajuntaments i la ciutadania».
D’altra banda, s’ha sorprés per les propostes d’esmenes introduïdes pel PP, grup que governava la Diputació de Castelló en 2018 quan amb una taxa d’atur llavors superior en el tercer trimestre d’aquell any a la del tercer trimestre de 2022 «no va introduir en els pressupostos de 2019 ni els 5 milions que ara demana per a bons comercials, ni altres cinc per a bo social i els 1,5 milions per a habitatge que ara exigeix». Agustí ha lamentat que els qui han sigut responsables de les arques provincials hagen sigut capaços de negar-se a negociar amb l’equip de govern per a presentar a última hora esmenes irrealitzables de pressa i corrent que suposen un desquadrament del pressupost de 47 milions d’euros”.

Durant el ple, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha reiterat que «presentem uns pressupostos que de nou busquen la col·laboració amb altres institucions, com a garantia de ser més eficaces i eficients en les nostres polítiques, perquè nosaltres apostem per la política útil per a l’administració dels serveis dels pobles i de les persones”.

«I fruit d’aquestes col·laboracions han eixit, per exemple, l’activació de les plantes de purins, abandonades per la dreta, dins del pla d’agro-compostatge, l’ampliació del fons de cooperació municipal de turisme o contra el despoblament, amb tot el que això suposa per als municipis», ha expressat Garcia.

I en aquest sentit, ha explicat «l’extensió i millora en la depuració de l’aigua en tot el territori, la implementació i garantia d’un servei adequat de centres de dia i d’inclusió social per als nostres pobles, o dues obres especialment significatives per aquesta institució i per aquestes comarques, com són la reforma de Penyeta Roja i la recuperació de tot un símbol del País Valencià com és el santuari de Sant Joan de Penyagolosa», ha conclòs.

Directe