José Martí incrementa més d’un 30% el pressupost de la Diputació des de 2019

Fins a superar els 188 milions en 2023

L’equip de govern progressista de la Diputació de Castelló que encapçala José Martí culminarà en 2023 un increment del pressupost de la institució del 31,4% respecte als últims comptes públics elaborades per la corporació anterior en 2019, fins a superar la xifra històrica de 188 milions d’euros. Segons Martí, “es tracta d’un esforç inversor sense precedents constant i sostingut al llarg de tot el mandat per a fer front a la successió de dificultats imprevistes que s’han anat presentat”.

Cal destacar que el primer pressupost del president Martí per a 2020 de 148,9 milions d’euros va haver de ser reestructurat sobre la marxa per a ajudar els ajuntaments i a la ciutadania a fer front a la pandèmia “sense que ningú quedara arrere”, i que els dos següents de 168,3 milions d’euros (2021) i 177,8 milions d’euros (2022) “van ser dissenyats per a reactivar l’economia provincial”. Una via en la qual es continuarà aprofundint en 2023 en el nou context de crisi ocasionat per les tensions inflacionistes generades per la invasió russa d’Ucraïna.

La planificació econòmica en aquest mandat de l’equip de govern progressista que conformen PSPV-PSOE i Compromís suposa “una aposta pel municipalisme, la protecció de la ciutadania, la sostenibilitat i el creixement econòmic”. En l’apartat de protecció a la ciutadania “té especial importància la inversió en polítiques socials que impulsa la vicepresidenta Patricia Puerta en els xicotets pobles de l’àmbit rural”.

Consolidació de
les línies mestres

Els pressupostos de 2023 consolidaran les línies mestres dels comptes del present exercici de 2022, com el Fons de Cooperació Municipal, que suposarà la transferència de 15 milions d’euros de manera incondicionada als ajuntaments, “perquè en l’exercici de la seua majoria d’edat els destinen a allò que consideren menester”. En el document de pressupostos que s’emportarà al ple, tal com es va fer amb els comptes actualment en vigor, s’inclouran per a aquest Fons 6 milions d’euros, que és la mateixa quantitat que aporta la Generalitat Valenciana, no obstant això, amb la primera incorporació de romanents, tal com s’ha fet enguany, la quantitat s’ampliarà fins a aconseguir 15 milions euros.

A més, es manté el Pla ‘Castelló Avança’, que suposa un programa d’inversions a dos anys per valor de 30 milions d’euros.

Compromís aposta
per la sostenibilitat

Per part seua, el portaveu del Grup Compromís, Ignasi Garcia, soci del Partit Socialista en el govern provincial, ha destacat “la gran faena de l’equip de govern de la Diputació aconseguint un acord que permetrà aprovar de nou els pressupostos dins del termini i en la forma escaient per a començar a executar-los des de l’inici de 2023”.

Assenyala Garcia que “estem davant un pressupost rècord de 188 milions d’euros que té dues característiques a destacar: d’una banda garantir el finançament dels municipis perquè continuen sent motor econòmic en l’actual conjuntura inflacionista i, per un altre, assegurar serveis als ajuntaments com la gestió de residus per a transitar cap a una economia circular, o el proveïment hídric, per a assegurar aquest recurs vital als municipis”.

Directe