L’Ivace ja ha secundat més d’un centenar de projectes en comunitats energètiques i en 2023 destinarà 5 milions

El Pla contempla per a 2030 que tots els municipis de la Comunitat tinguin accés a una comunitat d'energia

El conseller i la directora del Ivace, Júlia Company, visiten la comunitat d'energia del polígon industrial de Alcodar a Gandia, recolzada pel Ivace, amb 189.000 euros

El titular d’Economia Sostenible, Rafael Climent ha recalcat que la conselleria, a través del Ivace continuarà secundant “decididament l’expansió d’aquesta mena de comunitats” i ha avançat que per a l’any vinent destinarà un total de 5 milions d’euros al desenvolupament de projectes en aquesta mena de comunitats.

Climent ha destacat el paper de les comunitats energètiques “per a fomentar la producció d’energia renovable, reduir la factura energètica i, en el cas de les empreses, millorar la seva competitivitat” i ha posat l’accent que el Ivace “està liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva” de les comunitats d’energia en el nostre territori, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seva implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

Així doncs, el conseller ha explicat que amb la d’enguany, són ja tres edicions de la línia d’ajudes del Ivace per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats d’energies renovables i “el nombre de projectes recolzats ha anat augmentant molt significativament en passar de 7 projectes el primer any, a 48 en 2021 i 70 iniciatives enguany.
A més, ha afegit, el Ivace està treballant en projectes de col·laboració entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, “amb l’objectiu de maximitzar el potencial que ofereixen les comunitats d’energies renovables”.

Tot aquest treball i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques desenvolupat pel Ivace, que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu que en 2030 tots els municipis de la Comunitat puguin comptar amb una comunitat local d’energia.

Ajudes del Ivace
a les Comunitats d’Energia

La línia d’ajudes del Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables.

Ivace Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l’ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l’entitat jurídica que es basi en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l’agrupació, que siguin persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupi projectes d’energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l’activitat de l’agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

Directe