L’Ajuntament demana investigar si va haver irregularitats durant la primera restauració de les pintures de la façana de l’església

Les feines les va executar la Llum de les Imatges

La Regidoria de Patrimoni, encapçalada per primer tinent d’alcalde, Marc Albella, ha sol·licitat tant a la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga com a la consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, que s’investigue si es va realitzar mala praxi durant la primera restauració de les pintures d’arquitectura fingida de la façana de l’església arxiprestal.

Les feines les va executar la fundació pública de la Llum de les Imatges, que va crear la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport al 1999 amb la finalitat de conservar el patrimoni de la Comunitat. Cal destacar que amb la Llei d’Acompanyament dels Pressuposts del 2014 va preveure la seua extinció, que es va fer efectiva el gener de 2015. Les pintures, datades del segle XVIII, es van descobrir durant les feines de restauració que es van dur a terme entre el 2013 i 2014 sota el mandat del Partit Popular.

El regidor de Patrimoni ha destacat que “després de la recuperació de les pintures durant els anys posteriors es van veure malmeses per l’aparició de fongs i humitats, que han posat en perill la conservació”. En aquest sentit, comentava que “amb la primera actuació, es dubta de la professionalitat i el rigor tècnic dels treballs a l’exterior de l’església arxiprestal amb la desaparició dels estucats i dels arrebossats de la façana”.

Albella ha explicat que ara gràcies a la col·laboració entre la Diputació de Castelló i Diòcesis de Tortosa es realitza una actuació urgent per a garantir la preservació de les pintures. Segons indica el regidor “els tècnics actuals assenyalen que no es va realitzar l’aplicació de la capa de líquid hidrofugant que hagués retardat l’aparició dels fongs i les humitats, fet hauria evitat realitzar les actuacions d’urgència que ara mateix es duen a terme”.

Per aquests motius, des de la Regidoria de Patrimoni s’ha sol·licitat a la Generalitat que investigue si va haver mala praxi professional o algun tipus d’irregularitat en l’execució dels treballs per part de l’empresa que requerisquen la seua fiscalització i/o auditoria, considerant que s’ha posat en perill el patrimoni cultural valencià d’un temple monument historicoartístic nacional i catalogat com a BIC.

Directe