La Coordinadora valenciana per la implantació racional de les renovables reclama lluita i democràcia als ajuntaments

Els consistoris han vist limitats els seus drets pels decrets autonòmics de la Generalitat

Coordinadora valenciana per la implantació racional de les energies renovables ha presentat mocions als ajuntaments per a reivindicar el poder de decisió en el cas de la implantació d’instal·lacions de renovables. Des de la plataforma reclamen democràcia i lluita als ajuntaments seguint l’estel de Vilar de Canes, on es va fer un referèndum entre la població per decidir si volien ubicar aerogeneradors o no en el seu terme municipal, un fet, que van declinar més del 90% dels veïns.

Tot i que no demanen com a tal un referèndum, des de la plataforma asseguren que mesures així donarien més força als ajuntaments, qui han vist limitats els seus drets pels decrets autonòmics de la Generalitat. Tot, vorejant la inconstitucionalitat per saltar-se les normes urbanístiques municipals. Multinacionals i fons d’inversió estrangers, davant la possibilitat de fer negoci, han desembarcat en la majoria de les comarques de l’interior plantejant les seues instal·lacions comptant amb la facilitat que permeten la normativa autonòmica, incloent-hi, tal com s’ha comentat, passar per damunt dels ajuntaments, transformant zones agrícoles en plena producció.

La petició de la plataforma demana als plenaris dels ajuntaments que plantegen la derogació d’aquells articles dels decrets autonòmics que no permeten que siguen els ajuntaments els que puguen decidir sobre les instal·lacions de renovables en els municipis. El Decret llei 14/2020 planteja que fins al 2030 la nostra Comunitat ha d’instal·lar 6000 Mw de fotovoltaica i 4000 Mw d’eòlica. Un fet, que també es podria acomplir si s’apostara per l’autoconsum individual i col·lectiu, amb les Comunitats Energètiques Locals, ja que l’electricitat de les macro plantes no serà la que abaratisca el rebut de la llum.

Directe