El pressupost de la Diputació de Castelló en 2023 rondarà els 180 milions d’euros

El president José Martí ha revelat la xifra en la cinquena cimera d'alcaldesses i alcaldes de la província

La Diputació de Castelló comptarà en 2023 amb un pressupost d’al voltant de 180 milions d’euros, segons ha revelat el president de la institució, José Martí, en el transcurs de la ‘V Cimera d’Alcaldesses i Alcaldes’ celebrada hui en el saló de recepcions del Palau de les Aules. Serà el més elevat de la història, per primera vegada introdueix la perspectiva de gènere i suposarà la consolidació de l’important esforç inversor i del nou model de gestió impulsats per l’actual equip de govern progressista que conformen PSPV-PSOE i Compromís des que arrancara l’actual mandat el 28 de de juny de 2019.

El president ha assegurat que «parlem de consolidació perquè els nous pressupostos segueixen el deixant dels actualment vigents de 2022, que ja van aconseguir la xifra de 177,8 milions d’euros». Uns comptes públics que «continuen aprofundint per la senda de l’autonomia municipal i el reconeixement de la majoria d’edat els ajuntaments i de la capacitat de decisió de les alcaldesses i els alcaldes».

El dirigent provincial ha reivindicat igualment el «decidit esforç inversor de la nova Diputació», perquè «els 180 milions d’euros del pròxim exercici representen un increment de 37 milions respecte a l’últim pressupost elaborat pel Partit Popular en 2019», que es va situar en 143 milions d’euros. «Aquestes xifres suposen en només tres anys un increment de la inversió del 25%».

Martí ha explicat que els successius pressupostos elaborats per l’actual equip de govern «també obeeixen al constant procés d’escolta activa que la Diputació ve desenvolupant en el territori al llarg dels últims tres anys, en els quals s’han succeït els contactes amb els alcaldes tant a nivell individual com en les diferents reunions comarcals amb primers edils».

▸ “Més recursos, més serveis a la ciutadania”
El president també ha realitzat una comparativa entre els 66 milions d’euros destinats per la Diputació en 2022 als ajuntaments en transferències de recursos i actuacions concretes, enfront dels 18 milions de 2019, la qual cosa es tradueix en una major capacitat municipal per a la prestació de serveis a la ciutadania. Una facultat que resulta especialment important en l’àmbit rural perquè la suma de serveis i generació d’activitat econòmica ajuda a combatre el fenomen de la despoblació.

A més, ha fet referència al fet que segons l’informe de la Sindicatura de Comptes, en l’últim any auditat, 2020, la de Castelló va ser la Diputació de la Comunitat Valenciana que va mantindre un major nivell d’inversió per habitant. «A Castelló la xifra va ser de 261,6 euros enfront dels 107,7 d’Alacant o els 188,2 de València».

▸ Crida al diàleg
José Martí ha realitzat una encesa «crida al pacte, el diàleg i el consens», en considerar que són «la base de la convivència». Per això, ha interpel·lat directament a les alcaldesses i els alcaldes demanant «pacte, pacte i pacte en una Diputació que és la vostra casa, i on vosaltres i vosaltres sou les i els protagonistes».

▸ #CastellóAvança i Fons de Cooperació
El president ha realitzat un repàs als seus plans de futur, recordant que «en 2023 continuarà en marxa el biennal Pla #CastellóAvança, iniciat en 2022, i dotat amb 30 milions per a desenvolupar obres en dos exercicis». A més, continuarà destinant 15 milions d’euros a l’any als ajuntaments de la província a través del Fons de Cooperació Municipal, perquè cadascun utilitze aquests recursos en allò que considere menester».Seguiran igualment les aportacions de la institució provincial als altres fons incondicionats impulsats per la Generalitat Valenciana, com el Fons contra la Despoblació o el Fons de Municipis Turístics. A més, la institució col·laborarà amb la posada en marxa del nou Fons Forestal.

V Cimera d’Alcaldesses i Alcaldes de la Província de Castelló

▸ Benestar social
D’altra banda, el president de la Diputació ha fet una defensa contundent de la gestió que ve desenvolupant des de 2019 l’equip de govern que presideix, amb especial recalcament en l’apartat de Benestar Social. En aquest sentit, s’ha referit al fet que amb l’entrada en vigor de la Llei 2/2019 de Serveis Socials, l’entitat s’ha vist obligada a assumir més competències en municipis de menys de 10.000 habitants, en forma de prestacions a les famílies, per pobresa energètica, ajuda domiciliària o el manteniment dels equips base municipals. En 2023 la Diputació assumirà a més els programes de menjar a casa i major a casa.

▸ Suport al sector ceràmic
El president Martí també ha mostrat la seua preocupació per la situació per la qual està travessant el sector ceràmic de la província, i la seua disposició a continuar reivindicant davant instàncies autonòmiques, nacionals i europees l’adopció de mesures i l’aprovació d’ajudes que permeten transitar per la crisi inflacionista generada per la invasió russa d’Ucraïna en les millors condicions possibles. Una reivindicació que Martí ja ve liderant des de fa mesos davant diferents fòrums. En aquest sentit cal recordar que recentment va exposar aquesta problemàtica davant el president del Comité Europeu de les Regions.

▸ Transició energètica i digital
Seguint en clau de futur, el president Martí ha fet referència al Pla Provincial de Transició Energètica, dotat amb 6 milions d’euros, que arrancarà en 2023 i al qual ja s’han adherit 69 municipis. El seu objectiu és la implantació de serveis d’energia renovable. L’entitat també treballa en un Pla de Transició Digital, destinat a la creació d’un territori intel·ligent en el qual s’aplicaran els nous avanços tecnològics dissenyats per a automatitzar la gestió de serveis en l’àmbit rural.

▸ Consorci provincial de l’aigua i carreteres
El president ha explicat a les alcaldesses i alcaldes la intenció de constituir un gran consorci provincial per a la gestió dels recursos hídrics, una nova entitat que sorgirà a partir del Pla Director de l’Aigua (PDA) de la Diputació, connectant les dues dessaladores, els pous i les xarxes de conducció i distribució per a assegurar l’existència d’aigua de qualitat per a tots i per sempre.
Quant a carreteres, Martí ha explicat que en 2023 s’escometran actuacions que suposaran una inversió de més de 13 milions d’euros.

▸ El sobrecost de la llum
El president s’ha referit al problema dels sobrecostos energètics, afirmant que «des de les nostres centrals de contractació intentarem aconseguir les millors condicions possibles en el nou contracte de subministrament elèctric per als ajuntaments».

▸ Línia d’alta tensió
José Martí ha afirmat que la Diputació viu amb preocupació la incidència en el territori de les línies d’alta tensió «i es posa a la disposició de totes les forces polítiques representades en la institució per a l’elaboració d’una declaració institucional que equilibre la necessària aposta per les energies netes, alternatives i renovables amb la inqüestionable defensa del nostre territori, de manera que l’impacte siga el mínim possible». A més, ofereix als ajuntament que vulguen realitzar al·legacions el suport dels serveis jurídics de la institució.

▸ “La volta de la Volta”
En matèria d’esports, el president ha proclamat la decidida aposta de la Diputació per la promoció de l’esport base, «sense oblidar-nos de Castelló com a escenari esportius de grans esdeveniments». En aquest sentit ha assenyalat que «la Volta a Espanya tornarà» a la província.

▸ Les alcaldesses i els alcaldes
A la cimera han assistit representants de 85 municipis i han sol·licitat la paraula un total de 34 regidors. El principal missatge que han traslladat en les seues intervencions ha sigut subratllar la importància dels fons incondicionats per a poder atendre les necessitats dels seus municipis, que s’han vist incrementats durant aquests últims anys.

Han sigut diversos els alcaldes i alcaldesses que han reclamat unitat per a reclamar una major atenció, a nivell estatal i autonòmic, per al sector ceràmic, que suposa un important motor econòmic per a diverses comarques de la província. També s’ha demanat anar de bracet en la reivindicacions per a actuar en la costa, peticions ambdues que han sigut recollides pel president, que s’ha compromés a liderar les reivindicacions a la província en aquests dos temes.

Atendre les necessitats hídriques dels municipis, reforçar les Ofisam per a donar un suport a nivell tècnic als ajuntaments, continuar invertint en camins i pistes, reforçar els treballs de mitigació enfront dels incendis i seguir impulsat els serveis socials dels pobles han sigut altres peticions dels alcaldes i alcaldesses en les seues intervencions.

Directe