La Diputació celebrarà la cinquena cimera d’alcaldesses i alcaldes el 5 de novembre

El president José Martí assenyala que es realitzarà una escolta activa per a conéixer el sentir i les necessitats existents als pobles

La cimera a Sant Mateu, en una imatge d'arxiu

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha convocat per al dissabte 5 de novembre la ‘V Cimera d’Alcaldesses i Alcaldes de la Província de Castelló’, que se celebrarà en el saló de recepcions del Palau de les Aules. Serà la segona durant el mandat de l’actual equip de govern que conformen PSPV-PSOE i Compromís, encara que l’edició anterior, realitzada en 2020, es va programar amb un format de sis lliuraments en diferents comarques del territori en impedir els protocols sanitaris del moment la celebració d’esdeveniments amb gran aforament. De totes maneres, presencialment només es van poder realitzar tres a Catí, Sant Mateu i Moncofa perquè per l’increment de contagis registrat per aquelles dates, les de Borriol, l’Alcora i Altura van haver de ser reconvertides en sessions telemàtiques.

Segons ha explicat el president Martí, l’objectiu del cim és el de «realitzar una escolta activa amb les persones que estan al capdavant dels ajuntaments per a saber què pensen, què necessiten i què podem millorar en la Diputació per a continuar ajudant-les a oferir més i millors serveis a la ciutadania, màximament ara que estem en ple procés d’elaboració dels pressupostos de 2023». Sobre aquest tema, assenyala que «des que estem al capdavant de la Diputació, sempre hem convocat a les persones que dirigeixen els ajuntaments durant el període d’elaboració dels pressupostos, ja siga en el format de cim oficial o de reunions comarcals».
Afegeix que «ho fem pensant en tot el territori encara que en l’equip de govern posem una especial atenció al que hagen de dir els xicotets pobles d’interior, que són els que més ens necessiten».

El torn
dels alcaldes

Serà la cinquena edició d’un acte que segons recull l’article 49 del Reglament Orgànic de la Diputació Provincial de Castelló ha de celebrar-se amb caràcter biennal, i en el qual ‘’es debatran assumptes exclusius de competència municipal’’. Tal com està establit ‘’hi haurà una primera intervenció del president’’, que ‘’seguidament donarà la paraula a les alcaldesses i alcaldes que el sol·liciten’’. Les regidores i els regidors ‘’podran ser respostos pel president o, en el seu cas, pels membres del seu equip de govern’’.

En les sis minicimeres realitzades en 2020 van participar 110 alcaldesses i alcaldes, i va haver-hi 79 sol·licituds de paraula, el quàdruple de les registrades en l’anterior edició de 2017, en la qual 17 persones van demanar intervindre. Cal recordar que van ser sessions celebrades durant el període d’elaboració dels pressupostos de 2021, la qual cosa va fer possible que l’equip de govern incloguera en els comptes públics suggeriments plantejats pels responsables municipals.

José Martí assenyala que «per a l’actual equip de govern progressista de la Diputació de Castelló el contacte directe i la proximitat amb alcaldesses i alcaldes és fonamental», raó per la qual «malgrat la pandèmia, en aquests tres anys hem tingut una presència constant en el territori».

El president ha finalitzat dient que «ens agrada estar amb la gent, escoltar-la i tindre en compte el que ens diu». En aquest sentit, ha destacat que «les millores que el primer any es van introduir en el Pla 135 i la posterior instauració del nou pla #CastellóAvança responen en bona part a les necessitats que hem detectat en contactar de manera directa i de tu a tu amb les alcaldesses i els alcaldes».

Directe