“La nova Diputació ha posat fi a la crisi reputacional”

El president Martí destaca, al debat sobre l'estat de la província, que és la que més inverteix per habitant en la Comunitat

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha reivindicat l’eficàcia de la gestió del seu equip de govern en els últims tres anys amb la qual ha sigut possible incrementar considerablement el número i la qualitat dels serveis que els ajuntaments de la província presten a la ciutadania, sobretot, els més xicotets. En aquest sentit ha recordat que al llarg de 2022 arribaran als municipis a través de transferències i actuacions més de 66 milions d’euros, enfront dels 18 milions d’euros de 2019, «hem triplicat àmpliament la xifra de 2019, que ara es multiplica per 3,6».

Un esforç sense precedents que s’ha realitzat «de manera equitativa i introduint factors de discriminació positiva a favor dels pobles més xicotets, «en els quals els recursos han superat en moltes ocasions els 5.000 euros per habitant, donant-se la circumstància que hi ha 30 municipis en els quals l’ajuda de la Diputació supera el pressupost del propi municipi».

D’aquesta manera, els ajuntaments han pogut incrementar de manera significativa els serveis a les ciutadanes i ciutadans, amb especial incidència en l’àmbit social, amb la creació de les unitats del Servei de Promoció de l’Autonomia Municipal, antigues unitats de respir; les unitats de conciliació, i l’augment de les escoles matineres.

▸ Indústria ceràmica
Martí, ha mostrat la seua preocupació per la situació internacional arran de la guerra, i la seua negativa repercussió en la indústria ceràmica. Per això, ha recordat que ve reivindicant davant el Govern d’Espanya i la Unió Europea l’adopció de mesures que ajuden a superar aquesta conjuntura.

▸ Els deures fets
En un altre ordre de coses, ha mostrat la seua satisfacció per la forma en la qual ha gestionat el seu equip de govern en unes circumstàncies molt adverses, ara amb el conflicte bèl·lic i abans amb la pandèmia. Segons ha dit, «hem fet els deures».

▸ Superació de la crisi reputacional
A més, ha destacat el treball que està desenvolupant el seu govern per a superar la crisi reputacional que tenia la Diputación de Castelló, que ja «havia iniciat» el seu antecessor «Javier Moliner», però que «s’ha accelerat en el present mandat». Ha afegit que «ha sigut ara amb la nova Diputació progressista amb la qual estem passant de la crisi reputacional a la fama reputacional».

▸ A la Diputació l’avalen els números
El president ha defensat que «a la Diputació de Castelló l’avalen els números, tal com posa de manifest la Sindicatura de Comptes, que en l’informe del seu últim any auditat, 2020, en ple impacte de la pandèmia, assenyala que la despesa per habitant de la Diputació de Castelló va ser de 261,6 euros, enfront dels 188,2 de la Diputació de València i els 107,7 de la Diputació d’Alacant.

▸ Pressupostos
Són dades oferides pel president en el transcurs de la sessió plenària celebrada hui per a abordar el ‘Debat sobre l’estat de la província 2022’, en la qual ha tornat a tendir la mà a l’oposició de cara a la negociació dels pressupostos de la institució per a l’any vinent. Sobre aquest assumpte, abans d’alçar la sessió ha citat a Antonio Machado per a assenyalar que ‘Ni està el demà, ni l’ahir escrit’, raó per la qual ha conclòs dient que «ens esperen els pressupostos».

▸ Reeditar el pacte de progrés
José Martí ha mirat al futur durant bona part del seu discurs. De fet, en la seua segona intervenció, ha advocat clarament per la reedició a partir de 2023 del pacte progressista de govern que conformen PSPV-PSOE i Compromís en la institució perquè en la seua opinió, «li ha vingut molt bé a la província de Castelló». En conseqüència, considera que la seua reedició constituiria «una gran notícia per a la ciutadania de les nostres comarques».

Un govern de consens entés com «un gran pacte amb la societat de Castelló per als pròxims quatre anys» en un temps que espera que siga definitivament de recuperació, «en el qual no tinguen cabuda més desastres i desgràcies».

▸ Pla d’igualtat
Martí pensa ja en una acció de govern a futur en la qual pretén continuar potenciant el protagonisme de les alcaldesses, els alcaldes i les corporacions locals, aprofundint en la senda de l’autonomia municipal i el reconeixement de la majoria d’edat dels ajuntaments «superant la figura del passat de l’alcalde que arribava a palau a demanar, a aconseguir o mendigar».
Alguna cosa que ja no és necessari en una Diputació que continuarà apostant en els pròxims anys per la millora de la transferència de recursos als ajuntaments perquè els seus dirigents decidisquen lliurement a què destinen els diners que els correspon. «El model clientelista ja és història», perquè «la nostra forma de relació amb els ajuntaments es desenvolupa en un pla d’igualtat».

▸ Els fons de cooperació
Un nou temps en el qual la Diputació, juntament amb la Generalitat Valenciana, continuarà apostant pels fons incondicionats ja existents (cooperació municipal, municipis turístics i municipis en risc de despoblació), i altres de nova creació, com el Fons de Cooperació Forestal que el Consell impulsarà en 2023 per a tota la Comunitat Valenciana amb una dotació de 50 milions d’euros, al qual també aportarà recursos la Diputació de Castelló. «La senda és clara, consolidar els fons incondicionats existents i crear altres nous perquè els ajuntaments puguen oferir més i millors serveis als seus ciutadans, reduint al màxim la càrrega burocràtica».

▸ Convenis singulars
No obstant això, Martí ha assenyalat que aquesta aposta per l’autonomia municipal no suposa la negació o la fi dels convenis singulars, sinó que el que es pretén és racionalitzar el seu ús, «utilitzar-los quan realment facen falta, quan estiguem davant un fet certament singular».

▸ #CastellóAvança
En conseqüència, Martí es proposa donar continuïtat al pla biennal #CastellóAvança, dotat amb 30 milions d’euros per a realitzar inversions municipals a dos anys vista, «estudiant fins i tot, la viabilitat d’ampliar aquest període». Un pla d’obres que «volem que cada vegada estiga més en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible «perquè la província siga cada vegada més verda i sostenible».

▸ Esdeveniments esportius
El president també ha mostrat el seu desig de de redoblar l’aposta per la promoció turística de la província, «perquè cada vegada ens visiten més persones, de forma ordenada i respectuosa amb el medi ambient, tant en la costa com a l’interior», sense renunciar als grans esdeveniments esportius «perquè som conscients de la capacitat promocional que tenen i la injecció econòmica que comporten per a la província».

▸ La Volta Ciclista a Espanya
En aquest sentit, Martí ha assenyalat que «superades les urgències pressupostàries imposades per la pandèmia, treballarem perquè la Volta Ciclista a Espanya torne a la província, «perquè representa un gran aparador internacional de promoció».

També ha deixat clara la seua aposta per la celebració de proves esportives en el medi natural, que «hem de cuidar i protegir» però «sense oblidar que una cosa és salvaguardar les muntanyes i una altra ben diferents fer-les inaccessibles a la ciutadania i que aquesta no puga gaudir-les».

▸ Més Festival Gastronòmic
Un altre dels objectius del president és continuar apostant pel turisme gastronòmic i la potenciació de la marca ‘Castelló Ruta de Sabor’. Per això, després de l’èxit del primer festival celebrat a Benicarló el passat cap de setmana, ha anunciat que aquesta iniciativa tindrà continuïtat, «amb caràcter rotatori, cada any el celebrarem en un lloc de la província».

▸ Fons Europeus
En opinió del president, el futur passa per l’estalvi energètic, raó per la qual «ens presentem a les convocatòries de fons europeus per a la col·locació de panells solars en edificis municipals».

Sobre els Next Generation EU, ha recordat que les diputacions espanyoles a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies porten mesos batallant perquè els xicotets municipis no queden al marge d’aquests recursos, un missatge, que «aquesta Diputació ha portat a Brussel·les perquè considerem que tan gran discriminació seria imperdonable i molt injusta». Sobre aquest tema, ha assenyalat que les diputacions són les úniques entitats que poden intervindre a favor dels xicotets municipis, que manquen dels recursos humans i econòmics necessaris per a accedir a les convocatòries.

Martí també ha explicat que la Diputació de Castelló no vol quedar al marge dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE), instruments de col·laboració públic privada per a la transformació de l’economia espanyola. Per aquesta raó, «estem treballant per a aconseguir el desenvolupament del PERTE de l’aigua per a digitalitzar un sistema al qual ja s’han acollit 105 municipis de la província».

▸ Aigua i dessaladores
El dirigent provincial ha anunciat la decisió de crear una únic consorci d’aigua provincial, que vetle pel subministrament a totes les poblacions. «Un ambiciós procés en el qual anirem de bracet del Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana de cara a escometre les infraestructures necessàries i posar a ple rendiment les dues dessaladores de la província, ara infrautilitzades

▸ Carta de serveis
El president ha anunciat la voluntat d’elaborar una carta de serveis de la Diputació perquè els ajuntaments siguen conscients dels serveis que poden sol·licitar i de com fer-ho.
Millorar el Pla d’Ocupació
A més, la Diputació progressista pretén potenciar en els pròxims anys el Pla d’Ocupació, que actualment està dotat amb un milió d’euros, per a generar més treball en els xicotets pobles i retindre població. Es tractaria d’ampliar la dotació econòmica i incrementar el període de contractació de persones en atur amb l’objectiu de reduir la taxa de desocupació en aquests municipis.

▸ ESCÓ 28
Un altre dels anuncis de Martí és el de posar en marxa l’ESCÓ 28 per a obrir els plens per a la participació de la societat civil, en nom de que de manera reglada i regulada la ciutadania tinga l’opció d’intervindre al final de les sessions plenàries.

▸ La carrera professional
El president ha entrat de ple en assumptes de plena actualitat en la Diputació com la implantació de la carrera professional. Sobre aquest tema ha assenyalat que l’equip de govern «està treballant a tots els nivells per a fer-la realitat, sense fer passos en fals com els que es van donar en el passat». Ha explicat que la institució està immersa en un procés de diàleg intern i amb la Subdelegació del Govern, els serveis jurídics del qual van recórrer l’intent de l’anterior equip de govern d’instaurar aquesta figura. «Del que es tracta és de trobar una fórmula que faça possible la carrera professional, que ningú impugne i cap tribunal anul·le».
Martí també ha recordat que el seu equip està fent pressió davant el Govern d’Espanya perquè es permeta cobrir les vacants per jubilació amb la contractació de nous funcionaris, alguna cosa que considera necessari perquè la gestió de les institucions públiques siga viable».

▸ Dades població
El president ha recordat que l’estratègia fonamental de la Diputació va encaminada a afrontar el repte demogràfic i lluitar contra la despoblació. En aquest sentit ha recordat que encara que entre 2011 i 2019 la província va perdre 24.000 habitants i en 120 municipis va disminuir la població, en els últims quatre anys s’ha recuperat població en 86 municipis, alguns d’ells, molt xicotets, que han arribat a incrementar el nombre d’habitants en un 30%.

No obstant això, el president ha mostrat la seua preocupació per la guerra i la pujada dels costos energètics i la inflació, raó ha fet al·lusió a la necessitat que els governe central i autonòmics tornen a generar escuts socials, com ja es va fer en els moments més durs de la pandèmia.

▸ Inversions en Cultura
El president ha recordat que la instauració del Circuit Provincial de Cultura ha permés programar actuacions culturals de qualitat en tots els municipis i que la la Diputació i la Generalitat Valenciana estan treballant en la recuperació del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa.

▸ Hospital Provincial
Durant la seua intervenció el president ha manifestat que ha arribat el moment que la Generalitat Valenciana impulse la integració de l’Hospital Provincial en el sistema públic valencià de salut perquè la institució provincial deixe d’exercir una competència impròpia i puga constituir-se el complex hospitalari de Castelló, integrat per l’Hospital General i el propi Hospital Provincial.

▸ Santi Pérez, PSPV-PSOE
El portaveu del grup amb major representació en la Diputació, Santi Pérez, ha fet ús de la paraula per a reivindicar que “el Partit Socialista és sinònim de treball i gestió per a província de Castelló”, destacant que el PSPV-PSOE ha impulsat una institució més àgil, útil, eficient, objectiva, transparent i democràtica. “I més ràpida en executar el pressupost que l’anterior administració del Partit Popular”. I ho ha fet “en un context ple de complicacions, amb la pandèmia i la guerra”.

A més, ha referit que s’ha augmentat l’escolta activa a les alcaldesses i els alcaldes i la presència de l’equip de govern en el territori. També ha al·ludit a la dignificació de les persones assassinades pel franquisme.

D’altra banda, ha destacat l’increment en la partida de despesa social “que ha sigut més que notable, assumint el cost dels serveis socials dels municipis de menys de 10.000 habitants i incrementant els serveis als municipis.

Igualment ha destacat que la Diputació progressista ha implementat ajudes a families i empreses, “que a vegades han comptat amb el rebuig del Partit Popular”, una formació que “no fa propostes i no diu com superar la crisi, preferint quedar-se de braços plegats”.

Pérez ha recordat que malgrat la crisi i la pandèmia hui la província està millor que quan governava el PP, perquè ha baixat l’atur del 14,46% en el primer trimestre de 2019 al 10,55% en el segon trimestre de 2022, han augmentat les contractacions indefinides i el nombre d’afiliats a la Seguretat Social.

També ha dit que gràcies a l’acció de l’actual Govern d’Espanya s’han eliminat les corbes del Port de Querol en la N-232, es manté la gratuïtat de l’Autopista AP-7, viatjar en trens de Rodalia i de mitjana distància és gratuït i els pressupostos generals de l’Estat contemplen importants inversions en el Corredor Mediterrani i l’accés ferroviari al Port de Castelló, “una reivindicació històrica”.

▸ Ignasi Garcia, Compromís
El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha reivindicat el paper de la Diputació de Castelló en la implantació estratègies de transició verda enfront de la crisi del combustible i la pujada de preus”. Com a resposta, “hem posat en marxa el Pla de Transició Energètica, un model descentralitzat que fomenta l’autoproveïment d’edificis públics i les comunitats energètiques privades per a pimes i famílies”. Un model que, ha recordat, “protegeix el sòl agrari i es contraposa a macroprojectes com la MAT i MAGDA”.

D’altra banda, Garcia s’ha referit també en el Pla Director de l’Aigua (PDA) com “l’acció política més ambiciosa de la legislatura” i ha destacat “el paper de l’equip de govern en les negociacions perquè les infraestructures estratègiques del PDA es contemplen en els Pressupostos Generals de l’Estat”.

El portaveu de Compromís ha posat també èmfasi en les col·laboracions de Diputació amb la Generalitat Valenciana, “que permetrà, per exemple, l’acceleració d’infraestructures de Pla Convivint de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, com la residència de diversitat funcional d’Almenara, molt necessària a la comarca i que donarà eixida en un espai sanitari que ara mateixa està tancat”.

Per a acabar, Garcia ha llançat una reivindicació per a la pròxima legislatura i ha fet una crida a tots els partits polítics perquè donen el seu suport a la reforma integral de l’Hospital General Universitari de Castelló en nom de que tinga habitacions d’ús individual”, tal com marca la llei 16/2003, de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut.

Directe