L’ajuntament de Morella vol impulsar comunitats energètiques locals

Actualment hi ha limitacions impedeixen la creació de xicotetes instal·lacions fotovoltaiques amb esta finalitat

Teulades de Morella, en una imatge recent

L’ajuntament de Morella estarà preparat davant del canvi de normativa de creació de comunitats energètiques locals enfront de les limitacions actuals. Aquest canvi produeix que aquestes puguen estar a més de 500 metres de la població i, per tant, utilitzar teulades d’espais com el polígon industrial Les Casetes o l’Hostal Nou. Així, el consistori ha mantingut diferents reunions amb empreses especialitzades i plantejar projectes de xicotetes instal·lacions fotovoltaiques i per a afavorir a la gent en aquestes iniciatives. A més, ha previst una reunió informativa amb el veïnat per al mes de novembre.

Cal explicar que, les comunitats energètiques són punts de generació energètica, en este cas fotovoltaica, i compartir l’energia entre tota la gent interessada a participar com a consumidora, la qual cosa provoca un estalvi energètic. Actualment existeix un límit de 500 metres de distància màxima entre on es genera l’energia i on es consumeix. Això, junt amb que el conjunt del Castell i muralles són Bé d’Interés Cultural, impossibilitava la creació d’aquestes comunitats fins ara.

Cal destacar que l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, fa mesos es va reunir amb el Ministeri per a la transició Ecològica i el Repte Demogràfic el passat 29 de març per a demanar “un canvi en la normativa d’aquesta distància màxima de 500 metres, ja que és fonamental per a Morella i molts municipis amb un patrimoni històric i arquitectònic com este”. L’edil ha explicat que “la solució que podem plantejar ara és la creació de les comunitats energètiques en edificis situats al polígon industrial o a l’Hostal Nou, on ja no afectarien el conjunt BIC ni a les zones de protecció de vistes”. Finalment, ha comentat que “al mes de novembre donarem més informació sobre aquestos projectes que pretenen que les veïnes i veïns de Morella estalvien energia i recursos, així com la manera de participar”.

Directe