Diputació optarà a les ajudes per a digitalitzar el cicle de l’aigua en 127 pobles menuts

José Martí busca l'implicació del Govern i la Generalitat en el finançament del Pla Director de l'Aigua de la província

Diputació optarà a les ajudes per a digitalitzar el cicle de l’aigua en 127 pobles menuts

El president de la Diputació, José Martí, ha explicat aquest dimarts a València que els serveis tècnics de la Diputació estan treballant en l’elaboració d’un projecte comú que permeta que els 127 municipis de la província de Castelló menors de 20.000 habitants puguen accedir a les ajudes del Govern d’Espanya per a la digitalització del cicle urbà de l’aigua. Es tracta d’una línia de subvencions orientada a la captació, potabilització, distribució, telelectura, sanejament, depuració i devolució al domini públic hidràulic a través dels processos de depuració associats, incloent-hi la gestió d’episodis de pluja i els desbordaments dels sistemes de sanejament.

Així ho ha manifestat Martí durant la seua intervenció en la sisena edició de la Fira de la Digitalització i la Descarbonització de l’Aigua (Efiaqua) que se celebra en Feria Valencia, l’aparador internacional sobre tendències, innovacions i solucions del sector. El president, al costat dels seus homòlegs de València i Alacant, Toni Gaspar i Carlos Mazón, ha participat en una xarrada sobre ‘Municipis i Diputacions: Receptors dels PERTES (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica).

La Diputació concorrerà a aquesta convocatòria del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic amb l’objectiu de continuar fent passos de millora i potenciació de la plataforma provincial Smart Villages impulsada per la Diputació de Castelló, ja operativa, universalitzant la digitalització perquè tots els pobles de la província disposen de la tecnologia que els permeta detectar de manera primerenca pèrdues d’aigua en la xarxa, el correcte dosatge del clor en l’aigua, el control dels volums extrets i el control de la qualitat dels volums d’aigua extrets en les captacions.

El president ha assenyalat que la digitalització d’aquests serveis públics «resulta fonamental per a ser més eficients en la gestió i perquè aquesta siga més sostenible». Del que es tracta és «de guanyar en eficàcia reduint els costos tot quan siga possible, com ja hem començat a fer als pobles adherits a Smart Villages en els quals, per exemple, s’ha digitalitzat el sistema d’il·luminació, amb la col·locació de sensors que s’activen quan detecten el pas o la presència de persones».

Pla Director
de l’Aigua

Martí ha assenyalat que, amb la digitalització, l’altre gran repte al qual ha de fer front la Diputació és la implementació i desenvolupament del Pla Director de l’Aigua de la Província de Castelló, que suposarà una inversió de més de 200 milions d’euros en diverses legislatures, i per al finançament de les quals la Diputació treballa intensament a fi d’aconseguir l’objectiu involucrar al Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana.

És una tasca en la qual s’estan ocupant a fons tant el president Martí com el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, des del convenciment que el suport de totes dues administracions és bàsic «per a aconseguir l’objectiu que en tots els municipis de la província de Castelló hi haja aigua de qualitat, per a tots i per sempre». José Martí recorda que «l’aigua també és fonamental en la lluita contra la despoblació perquè allí on no existeix, no hi ha possibilitats de desenvolupament».

El president ha fet al·lusió a la necessitat de crear un consorci provincial i únic de l’aigua, per a avançar en la governança, la disminució de les desigualtats en el preu i actuar com un interlocutor actiu per al desenvolupament del pla de dessaladores.

Directe