José Martí defensa a Burgos que el Camino del Cid genere activitat econòmica a l’Espanya buidada

Per això demana inversions en l'àmbit rural

José Martí defensa a Burgos que el Camino del Cid genere activitat econòmica a l’Espanya buidada

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, considera que el Camino del Cid és un instrument que ha de servir per a beneficiar a les xicotetes poblacions de les huit províncies per les quals travessa aquesta ruta turística, cultural i esportiva. Segons ha expressat, «el projecte té unes indiscutibles potencialitats que encara estan per explotar». Explica que «parlar de l’Espanya buidada està molt bé però les diputacions que impulsem aquest camí hem de centrar els nostres esforços a trobar la manera de generar més activitat econòmica en aquestes poblacions».

Així s’ha pronunciat hui el dirigent provincial en el Monasterio de San Pedro de Cardeña de Burgos, on se celebra la primera trobada d’alcaldesses i alcaldes del Camino del Cid en complir-se els primers vint anys d’aquest projecte que impulsen les diputacions de Burgos, Sòria, Saragossa, Terol, Guadalajara, Castelló, València i Alacant.

Institucions provincials que, segons Martí, han de fer front a «un repte majúscul i gens fàcil com la despoblació» i que deuen que maldar-se per la millora de les infraestructures, el manteniment dels camins que connecten poblacions pròximes, la potenciació dels recursos naturals i, en definitiva, «la promoció d’una ruta que hem d’aconseguir que es convertisca en un producte turístic singular i molt més conegut que en l’actualitat».

De l’edat mitjana
a Amazon

No obstant això, Martí és conscient dels assoliments aconseguits pel Camino del Cid des de la seua creació en 2002, en un període de temps de constant evolució, en el qual «a Espanya i en el conjunt del planeta s’han produït transformacions difícils imaginar». En aquest sentit, ha ressenyat que «una d’aqueixes novetats és que la història del Cid ja no sols es compta en un poema medieval, sinó també en una moderníssima sèrie d’una plataforma de televisió com Amazon».

El Camino del Cid travessa Espanya de nord-oest a sud-est seguint les petjades literàries i històriques en el seu desterrament de Rodrigo Díaz de Vivari, el cavaller medieval conegut com el Cid. Consta de 1.400 quilòmetres de sendera i 2.000 quilòmetres de carreteres i està dividit en etapes o rutes temàtiques d’entre 50 i 300 quilòmetres aproximadament, perquè cada viatger puga acomodar el trajecte als seus dies de vacances.

La principal guia de viatge d’aquest itinerari és el poema èpic el Cantar de mío Cid, escrit a finals a la fi del segle XII o principis del segle XIII, que narra les aventures del mític personatge. Passa per llocs, paratges i castells que apareixen en el poema, però també recorre alguns altres que sense formar part del text, estan vinculats a la figura del cavaller medieval.

Inversions
a Castelló

La Diputació de Castelló va realitzar en 2021 una inversió de 15.200 euros en la millora de la senyalització de la ruta al seu pas per la província de Castelló, escometent 181 intervencions sobre un recorregut de 78 quilòmetres. Entre elles, cal destacar les efectuades en el traçat per a ciclistes BTT entre els termes de la Pobla d’Arenós i Montanejos i l’actualització de la senyalització a Montanejos per a superar la confusió que generava la confluència de diverses senderes.

Al costat del president de la Diputació, s’han desplaçat fins a Burgos per a assistir a les celebracions del vinté aniversari del Camino del Cid les alcaldesses d’Altura i Vilafranca del Cid, Rocío Ibáñez i Silvia Colom, i els alcaldes d’Olocau del Rey, Santiago Gazulla; Sot de Ferrer, Ramón Martínez; Geldo, David Quiles; la Puebla de Arenoso, Mateo Luna; Morella, Rhamsés Ripollés, i Soneja, Benjamín Escriche.

Directe